10 viet, ktoré by si personalista počas pohovoru nemal pomyslieť: Takto mu v tom zabránite

Zdroj: thinkstockphotos.com

Ešte predtým, ako samotný pohovor začne a vy otvoríte ústa, vás personalista pozorne sleduje a skúma. Vytvára si o vás dojem bez toho, aby o vás vedel viac. Postačí mu na to vaša reč tela, oblečenie či úprava výzoru. Následne sa v priebehu pohovoru jeho predstavy o vás menia. Rolu totiž zohráva to, čo hovoríte, ako hovoríte a ako vystupujete. Na čo všetko by ste nemali zabudnúť pri príprave na pohovor? Inšpirujte sa týmito myšlienkami personalistu, ktoré neveštia nič dobré. Ak totiž skrsnú v jeho hlave, je pravdepodobné, že pohovor skončí fiaskom.

  1. „Oblečenie, ktoré ste si vzali na pohovor, je nevhodné.“
    Tip: Na pohovor príďte vždy vo vhodnom odeve zodpovedajúcom pozícii, na ktorú sa hlásite. Vyhýbajte sa vyzývavým kúskom, majte vaše šaty vždy čisté a vyžehlené.
  2. „Prehnali ste to s mejkapom/parfémom.“
    Tip: Menej je viac, pri pohovore to platí obzvlášť. Nie je to rande, ale stretnutie s potenciálnym zamestnávateľom. Výrazný mejkap si nechajte na inú príležitosť, takisto sa vyhnite tomu, aby sa okolo vás vznášal obláčik parfumu.
  3. „Neudržiavate očný kontakt.“
    Tip: Pri zodpovední otázky sa vždy pozerajte na toho, kto vám ju položil. Neuhýbajte pohľadom, nepozerajte sa niekam za personalistu, nebehajte pohľadom z jedného kúta na druhý. Personalistovi to môže naznačovať, že si vymýšľate.
  4. „Váš stisk ruky je príliš vlažný/príliš silný.“
    Tip: Nepodávajte ruku ako mŕtva ryba, nesnažte sa však ani „zlomiť“ personalistovi ruku. V prvom prípade ukážete, že vám chýba sebavedomie, v tom druhom, že ho máte až príliš. Ako správne podať ruku? Stlačte dlaň jemne a krátko.
  5. „Hovoríte príliš často „hm“, „akože“, „no“.
    Tip: Snažte sa popracovať na vašom ústnom prejave. Nepoužívajte barličky ani pomocné slovíčka, inak budete vyznievať veľmi neodborne. Ak vám tréma spôsobuje problémy rozprávať, snažte sa upokojiť a dýchajte. Ak si s tým nedokážete poradiť sami, priznajte sa personalistovi a vysvetlite mu, aké nepríjemnosti vám zapríčiňuje nervozita. Sme ľudia a dobrý personalista vám určite pomôže upokojiť sa.
  6. „Nepúšťate ma k slovu/odpovedáte príliš stručne.“
    Tip: Nie je dobré, ak odpovedáte jednoslovne, prípadne len v krátkosti. Na druhej strane je nevhodné, ak sa personalista nevie dostať ku slovu. Je skvelé, ak máte čo povedať, snažte sa však krotiť. Vyčkajte radšej na otázky a nechajte priebeh pohovoru na personalistu, ktorý ho aj zorganizoval.
  7. „Rozprávate príliš potichu/príliš hlasno.“
    Tip: Naučte sa pracovať so svojím hlasom. Ak ste tichší typ, posnažte sa rozprávať hlasnejšie než zvyčajne. S hlasnosťou to však nepreháňajte. Ak sa pohovor odohráva v miestnosti, malo by vám byť jasne rozumieť, na druhej strane by sa váš hlas nemal ozývať až za dvere.
  8. „Neviete odpovedať na podrobnejšie otázky o vašom predchádzajúcom zamestnaní.“
    Tip: Zamysleli ste sa nad svojimi bývalými zamestnaniami počas prípravy na pohovor? Nie? Potom môžete na pohovore dostať takéto „okno“. Ak nebudete vedieť jasne odpovedať na niektoré podrobnosti, môže to personalistovi symbolizovať, že ste si v životopise vymýšľali. Ak ide o zamestnania spred niekoľkých rokov, snažte sa pospomínať, čo všetko ste mali na starosti v náplni práci – aj drobnosť, na ktorú si spomeniete, môže na pohovore zavážiť.
  9. „Zahmlievate vaše odpovede.“
    Tip: Ak na personalistove otázky neodpovedáte jasne a priamo, ale zasypávate ho prívalom viet, z ktorých však len ťažko definovať jednoznačnú odpoveď, môžete vzbudiť podozrenie, že to s vašimi skúsenosťami a údajmi v životopise nie je tak, ako uvádzate.
  10. „Správate sa arogantne/pôsobíte, že vám chýba sebavedome.“
    Tip: Nie je dobré vtrhnúť na pohovor štýlom „Tak tu ma máte“, chybou však tiež je, ak budete pôsobiť príliš skromne a utiahnuto. Nájdite primeraný spôsob, ako sa odprezentovať. Pochváľte sa so svojimi úspechmi – ale tak, aby ste nevyzneli arogantne, alebo naopak, ako sivá myška.
Viac o téme: Pohovor Otázky Personalista Personalisti Pohovore
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy