Pre firmu nič neznamenáte: 10 znakov, že vášmu zamestnávateľovi na vás nezáleží

Aj keď svoju prácu milujete, občas sa prihodí aj zlý deň. Niekedy máte možno pocit, že spoločnosť, pre ktorú pracujete vás dostatočne neoceňuje. Nemali by ste sa však takto cítiť neustále. To je celkom závažný problém. Ako si teda môžete byť istý, že sa váš šéf o vás vôbec nezaujíma? Existujú znaky, na ktoré by ste sa mali zamerať. Tu je 10 príznakov toho, že vášmu zamestnávateľovi na vás nezáleží.

  1. Váš šéf vám neposkytuje žiadnu podporu, rady ani spätnú väzbu
    Ak váš šéf nikdy nemá čas, aby vám poskytol nejakú spätnú väzbu, vedenie alebo podporu, keď sa snažíte dosiahnuť svoje ciele, môže to vážne poškodiť vašu kariéru. Ak sa zameriava iba na taktické aspekty vašej práce a dokončenie projektu, pravdepodobne ho nezaujíma ako sa cítite. Áno, možno máte iba zlého šéfa, ale ak vidíte, že má pozitívny prístup k iným kolegom, ale nie k vám, je to zlé znamenie.
  2. Nie ste spravodlivo odmeňovaný
    Zamestnávateľ, ktorý sa o vás nezaujíma, vás nekompenzuje správne alebo spravodlivo. Aj keď požadujete zvýšenie platu, môže vám byť povedané, že to nie je potrebné. Dokonca vám zamestnávateľ môže navrhnúť zníženie mzdy. Podobné kroky by ste nemali tolerovať. Môžete si ublížiť na dlhodobom kariérnom postupe, nehovoriac o tom, že si zažijete veľa utrpenia.
  3. Vaše prosby o pomoc alebo zdroje sú ignorované
    Spoločnosť, ktorá sa nezaujíma o vaše blaho, bude do veľkej miery ignorovať vaše žiadosti o pomoc alebo nástroje, ktoré potrebujete, aby ste dosiahli tie najlepšie výsledky. Alebo vám to môžu sťažiť tým, že vám dajú falošné sľuby a natiahnu celý proces, namiesto toho, aby vyhoveli vašim potrebám.
  4. V pracovnom vzťahu chýba dôvera
    Ak sa váš šéf viac zaujíma o to, aby videl priepustku od lekára, ktorá by ospravedlňovala vašu neprítomnosť v práci, namiesto toho, aby sa vás spýtal na vaše zdravie a na to, čo by pre vás mohol urobiť, je zrejmé že vás vníma iba ako komoditu.
  5. Váš šéf vás šikanuje
    Ak máte pocit, že je zbytočne nepríjemný alebo vám dáva ultimáta, môžete mať pred sebou celkom vážny problém. Akékoľvek správanie, ktoré sa podobá na zastrašovanie alebo hrozenie je veľmi nevhodné.  Ak odmieta vypočuť vaše emócie a reakcie, znamená to, že sa o vás ako o človeka skutočne nezaujíma.
  6. Dôležité správy sa k vám dostávajú ako k poslednému
    Ak máte pocit, že ste posledným človekom, ktorý sa dozvedel o dôležitom vývoji spoločnosti, môžete ľahko nadobudnúť pocit, že vás zanedbávajú. Možno sa dozvedáte veci z druhej ruky alebo náhodou. Môže to zabiť vašu morálku, keď sa dané správy priamo týkajú vašich projektov.
  7. Nadriadený neprejavuje záujem o váš osobný život
    Niektorí manažéri sa snažia udržiavať iba veľmi profesionálne pracovné vzťahy a vyhýbať sa zbytočnému rozprávaniu alebo osobným otázkam. Ak si však všimnete, že váš šéf sa pýta kolegov na víkendy, deti alebo nové šteniatka, ale vás takmer na nič, je to zlé znamenie.
  8. Vyžadujú od vás prácu počas prázdnin alebo vášho voľna
    Nerešpektuje váš šéf vaše víkendy, dovolenky alebo sviatky? Žiada od vás, aby ste boli neustále v kontakte alebo dokončili projekt aj keď to znamená, že budete mať oveľa menej voľna? Ak váš nadriadený nerešpektuje, že aj vy máte právo na oddych, je to znakom nedostatku skutočného záujmu o vaše osobné blaho.
  9. Vaše pracovisko je zanedbané
    Priestory, v ktorých pracujete sú dezolátnom stave a to isté platí o vybavení? V práci je vám neustále zima alebo prílišné teplo a nikto neprejavuje záujem situáciu vyriešiť? Kuchynka nikdy nie je uprataná a nepamätáte si, kedy naposledy uprataná bola? Znamená to, že zamestnávateľ  nemá záujem sa o svojich zamestnancov starať.
  10. Nadriadený s vami komunikuje iba, keď niečo pokazíte
    Jedno z najväčších znamení. Ak niečo urobíte dobre, čo je väčšina času, nikdy nepočujete žiadnu chválu. Ak však urobíte aj drobnú chybičku, dostanete e-mail alebo pozvánku na koberček.

Ak máte pocit, že si vášmu zamestnávateľovi na vás nezáleží a cítite sa byť nedocenený, na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Pracovisko Kultúra Kolegovia Priateľstvo Vzťahy Nadriadený Znaky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy