8 povolaní, ktoré nemajú istú budúcnosť: O 20 rokov asi prestanú existovať

Zdroj: Getty Images

Niektoré povolania sa nám dnes zdajú úplne prirodzené a bežné, možno by sme si len ťažko vedeli predstaviť, aké by to bolo bez nich. No predsa je to osud niektorých zamestnaní. S nástupom nových technológií sa nahrádzaniu pozícií asi nevyhneme. Viete, ktoré povolania majú neistú budúcnosť? Tieto možno o 20 rokov prestanú existovať. Nie je medzi nimi náhodou aj to vaše?


 

 

  1. Pokladník
    Už aj v našich podmienkach sa čoraz viac stretávame so samoobslužnými pokladňami. Dá sa predpokladať, že postupom času bude ich počet rásť, čím sa vytratí pozícia pokladníka.
  2. Knihovník
    Dnes sú ľudia pracujúci v knižniciach veľmi nápomocní, radia vám, kde nájdete publikácie, ktoré hľadáte, pomáhajú vám s vypožičaním si kníh. Aj v tejto práci však už čoraz viac zasahuje technológia. Ľudia si požičané knihy evidujú sami, vracajú ich do biblioboxov. V zahraničí sa tiež čoraz viac uplatňujú online knižnice – stačí mať internet a tisícky kníh sú hneď poruke.
  3. Telemarketér
    Predaj tovarov či produktov sa dnes robí na výrazne sofistikovanejšej úrovni než po telefóne. S nástupom internetu a zaznamenávaním našej aktivity na ňom dnes dokážu marketéri veľmi presne a šikovne zacieliť svojich zákazníkov. Predaj po telefóne už aj v súčasnosti stráca na svojej účinnosti.
  4. Pracovník v cestovnej kancelárii
    Mladí ľudia dnes pri hľadaní dovolenkovej destinácie len výnimočne navštívia kamennú pobočku cestovnej kancelárie. Dnes si totiž dokážete zarezervovať ubytovanie v hoteli na druhom konci sveta a zabookovať letenku jednoducho a rýchlo cez internet. Nemusíte nikam chodiť. Aj preto tejto pozícii hrozí čoskoro zánik.
  5. Pracovník na pošte
    Kým práca na pošte znamenala v 19. storočí stálu prácu so slušným platom a výhodnými benefitmi, dnes je situácia iná. Kedy naposledy ste poslali pohľadnicu alebo list? S nástupom internetu sa naša komunikácia zúžila predovšetkým na e-mail, dokonca môžeme komunikovať naživo – napríklad cez Skype.
  6. Pilot
    Neviete si predstaviť, že by prestalo existovať povolanie pilota? V skutočnosti však piloti manuálne riadia lietadlo už len minimálne – za väčšinu úkonov zodpovedá automat. Nedávna štúdia priniesla zaujímavý výsledok – zistilo sa, že piloti Boeingu 777 pilotujú lietadlo počas letu iba približne 7 minút.
  7. Social media manažér
    Relatívne nové povolanie, dnes tak veľmi rozšírené – naozaj o 20 rokov zanikne? Nuž, zdá sa, že áno. Sociálne siete sú totiž bežnou súčasťou mladej generácie, ktorá na nich doslova vyrastá a dokonale ich ovláda. Dedikovaní experti na sociálne médiá tak už nebudú potrební, keďže ch zručnosti bude ovládať väčšina ľudí v spoločnosti. 
  8. Rozhodca
    Veľkí športoví fanúšikovia majú často ťažké srdce na rozhodcov zápasov. Obviňujú ich z nesprávnych rozhodnutí či z ignorovania niektorých pravidiel. Aj preto postupne narastá využívanie počítačových systémov na vyhodnotenie jednotlivých akcií. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) napríklad nedávno zaviedla špeciálnu technológiu, ktorá  pomáha rozhodcom pri rozhodovaní.
Viac o téme: Povolania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: carreeraddict; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy