Nedostatok spánku je zabijak zdravia i kariéry: Toto vám hrozí, ak nespíte poriadne

Keď si najbližšie poviete, že zameškaný spánok dobehnete v hrobe, pomyslite si na to, že ten deň môže prísť skôr, než si myslíte. Dlhodobé ponocovanie a nedostatok spánku sú totiž zabijakom produktivity, výkonu v práci, ale predovšetkým zdravia.

Podľa Harvardských vedcov vynechanie spánku prináša krátkodobú produktivitu. Tú však rýchlo vystrieda neschopnosť sústrediť sa, negatívne ovplyvnenie našej nálady, ale aj niektorých funkcií mozgu.

 

Väčšina z nás vie, že spánok je potrebný  a dôležitý pre náš mozog, vedci z Rochesterskej univerzity však priniesli prvý dôkaz, prečo naše mozgové bunky potrebujú spať. Štúdia ukázala, že kvalitný spánok odplavuje toxické proteíny z nervových buniek. Náš mozog ich totiž, nanešťastie, nedokáže adekvátne odstrániť len počas spánku človeka. Dôležitý je dostatočný spánok – inak tieto toxické proteíny zostávajú v mozgových bunkách a narúšajú schopnosť myslieť.

Vynechávanie spánku či jeho nedostatok teda naozaj narúša funkcie mozgu. Prejaví sa to tak, že sa spomalia naše schopnosti spracovávať informácie a riešiť problémy, zabíja sa naša kreativita a  a neúmerne sa zvyšujú pocity stresu a precitlivenosti.

 

Takto vplýva nedostatok spánku na naše zdravie

Nedostatok spánku je prepojený s viacerými vážnymi zdravotnými problémami, ako napríklad srdcový infarkt, mŕtvica, cukrovka a obezita. Ľudia, ktorí nespia poriadne, sú pod veľkým stresom, pretože ich telo produkuje nadmerné množstvo stresového hormónu kortizolu. To sa môže prejaviť ohrozením imunitného systému, ale napríklad aj zostarnutejším výzorom (kortizol totiž narúša kolagén v pokožke, ktorý zodpovedá za jej hladkosť a pružnosť). V prípade mužov zas nedostatok spánku znižuje  úroveň testosterónu a taktiež produkciu spermií.

Viacero štúdií ukázalo, že ľudia, ktorí spia dostatočne, žijú dlhší a zdravší život. Že je to slabá motivácia? Možno vás presvedčí tento dôvod: tí, ktorým poriadny spánok chýba, sú tučnejší. Keď menej spíte, viac jete, a tak je pre telo náročnejšie spáliť kalórie, ktoré ste skonzumovali.

 

Koľko hodín spánku vlastne potrebujeme?

Väčšina ľudí potrebuje zhruba 7 až 9 hodín spánku, aby sa cítili dostatočne odpočinutí. Niektorým ľuďom postačuje aj menej ako 7 hodín, niektorí zas vyžadujú viac ako 9 hodín. Väčšina z nás však spí menej ako 7 hodín.

 

Máte problémy so spánkom? 6 rád, ako si zabezpečiť dostatočný odpočinok

  1. Zabudnite na lieky na spanie
    Sú len dočasným riešením, najlepšie je nájsť prirodzený spôsob, ako sa naučiť dopriať si kvalitný spánok.
  2. Prestaňte piť kávu (aspoň po obede)
    Kofeín je skvelý na naštartovanie a nabudenie organizmu, na jeho odplavenie však telo potrebuje plných 24 hodín. Ak si teda dáte kávu o ôsmej ráno, 25% kofeínu bude vo vašom tele ešte o ôsmej večer.  Ak obmedzíte prísun kofeínu, zabezpečíte si výrazne lepší spánok.
  3. Vyhýbajte sa modrému svetlu pred spaním
    Teda používaniu mobilných telefónov, tabletov či počítačov pred tým, ako sa chystáte spať. Modré svetlo, ktoré z nich vyžaruje, totiž vplýva na náš spánkový cyklus – zastavuje hormón melatonín, veľmi potrebný pre dobrý spánok.
  4. Majte pravidelný spánkový režim
    To znamená, že každý deň vstávate a aj zaspávate v rovnaký čas. Váš mozog si na to postupne zvykne a bude „vedieť“, kedy sa má naštartovať a pripraviť.
  5. Nedospávajte cez víkendy
    Pravidelný spánkový režim si udržte aj cez víkend. Ak ho totiž cez víkend porušíte, rozhádže sa vám celý cyklus.
  6. Zistite, koľko hodín spánku potrebujete
    Naučte sa, koľko hodín spánku potrebujete, aby ste boli naozaj oddýchnutý. Pracujte s 30 minútami – skúste si každú noc pridávať pol hodinu a ráno si značte, ako ste sa vyspali. Postupne prídete na to, aká dĺžka spánku je pre vás optimálna.
Viac o téme: Práca Spánok Kariéra Únava Unavený Spať Dostatok Spánku Nevyspatý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: linkedin.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy