Pracujem bez novej zmluvy. Môžem kedykoľvek skončiť pracovný pomer?

Ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú. Ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú. Zdroj: photl.com

Do práce som nastúpila 17. októbra 2012, ale zmluva mi skončila 16. októbra 2013. Ja však stále vykonávam moju prácu len bez zmluvy. Ako mám osloviť môjho zamestnávateľa? V prípade, ak si nájdem novú prácu, môžem skončiť bez udania dôvodu a bez povinnosti odpracovať si dvojmesačnú výpovednú lehotu? Za skorú odpoveď ďakujem.

 

Poradňa: Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú, končí sa uplynutím dojednanej doby. Ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú. V takomto prípade pracovný pomer naďalej trvá za nezmenených podmienok s tým, že zo zákona dochádza k zmene trvania pracovného pomeru na dobu neurčitú.

Zákon nevyžaduje v takomto prípade, aby zamestnanec aj zamestnávateľ vykonali aj písomnú zmenu pracovnej zmluvy, t.j. ani jedna zmluvná strana nemá povinnosť takúto zmenu dohodnúť a podpísať. Ak by sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodli inak, t.j. na predĺžení trvania pracovného pomeru na inú dobu ako na neurčitú, jednalo by sa o dohodu o zmene pracovných podmienok, pričom zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a táto povinnosť mu vyplýva z ustanovenia § 54 Zákonníka práce.

Každý jednotlivý prípad, v ktorom má dôjsť k automatickému predĺženiu pracovného pomeru na dobu neurčitú, treba posudzovať individuálne; ak zamestnávateľ zamestnancovi prideľuje aj naďalej prácu podľa pracovnej zmluvy a zamestnanec túto prácu vykonáva, pričom sa nedohodli, že pracovný pomer sa predlžuje len do určitého času, dochádza k predĺženiu na dobu neurčitú.

Zamestnanec, ktorý chce skončiť pracovný pomer, môže tak spraviť bez udania dôvodu. Pri skončení pracovného pomeru je potrebné sa riadiť platnými predpismi podľa Zákonníka práce. Ak chce zamestnanec skončiť pracovný pomer, končí sa až uplynutím výpovednej doby. Ak dáva výpoveď zamestnanec, výpovedná doba trvá jeden mesiac, ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok. Ak trval dlhšie, výpovedná doba je dva mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená.

So zamestnávateľom je možné dohodnúť sa aj na iných formách skončenia pracovného pomeru.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovný Zmluva Pomer Doba Pracovná Skončenie Určitá Pracovného Pomeru Neurčitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy