Pracujem na dobu určitú. Dozviem sa o predĺžení zmluvy?

Pracovný pomer na dobu určitú môže pokračovať ďalej, čím sa automaticky zmení na pracovný pomer na dobu neurčitú.Pracovný pomer na dobu určitú môže pokračovať ďalej, čím sa automaticky zmení na pracovný pomer na dobu neurčitú. Zdroj: photl.com

Nemôžem sa v Zákonníku práce dočítať, či je povinný zamestnávateľ upovedomiť zamestnanca o nepredĺžení zmluvy. Teda ak zamestnanec má pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá mu končí dňa 30.11.2012 s následným predĺžením už na dobu neurčitú. Je zamestnávateľ povinný oboznámiť zamestnanca o tom, že zmluva mu nebude predĺžená?

Poradňa:   Ak je pracovná zmluva platne dojednaná na dobu určitú , pracovný pomer sa skončí uplynutím dojednaného času.  Ani  jedna zo zmluvných strán nie je povinná oznamovať v určitom časovom predstihu druhej zmluvnej strane svoj úmysel predĺžiť alebo nepredĺžiť pracovný pomer.  Zamestnávateľ môže oznámiť zamestnancovi, že mu nehodlá predĺžiť pracovný pomer aj posledný deň trvania pracovného pomeru a taisto zamestnanec, aj keď jednal so zamestnávateľom o pokračovaní v práci, môže oznámiť, že nemá záujem predĺžiť svoj pracovný pomer u zamestnávateľa.

Ak sa zmluvné strany nedohodnú inak a  zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Pracovný Zmluva Pomer Zmluvy Predĺženie Doba Určitá Neurčitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy