Môže zamestnávateľ zmeniť dobu neurčitú na určitú a naopak?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Má zamestnávateľ právo zrušiť pracovnú zmluvu na dobu neurčitú (trvá prakticky od môjho nástupu do zamestnania) a zameniť ju pracovnou zmluvou na dobu určitú? Od roku 1980 mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. Teraz som už takmer 2 roky v dôchodkovom veku, dôchodok nepoberám, ale riadne ďalej pracujem. Zamestnávateľ mi chce od septembra 2012 pracovnú zmluvu na dobu neurčitú zrušiť a nahradiť ju zmluvou na dobu určitú. Noví kolegovia (30-35 roční) majú už zmluvy na dobu určitú a každé 4 roky sú im predlžované. Pýtam sa - má na to zamestnávateľ pravo?

Poradňa:

Dobu trvania pracovného pomeru dojednávajú zamestnanec a zamestnávateľ v pracovnej zmluve. Podľa aktuálne platnej právnej úpravy, pracovný pomer je dohodnutý na neurčitý čas, ak nebola v pracovnej zmluve výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu. Pracovný pomer je uzatvorený na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne. Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne.

Z uvedeného vyplýva, že k zmene dojednaného obsahu pracovnej zmluvy môže dôjst len na základe súhlasu zamestnanca a zamestnávateľa, ak sa nedohodnú o zmene, zamestnávateľ nemôže meniť pracovnú zmluvu jednostranne ani si podpis dohody o zmene pracovnej zmluvy vynucovať.

V súvislosti s pracovnými zmluvami na dobu určitú na 4 roky upozorňujeme, že podľa aktuálne platnej právnej úpravy v § 48 Zákonníka práce, pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na tri roky.

Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci troch rokov najviac trikrát (do 31.8.2011 platilo, že pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky a predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát). Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.

Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do troch rokov alebo nad tri roky je možné len z dôvodu:

a) zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,

b) vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,

c) vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),

d) vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do troch rokov alebo nad tri roky s vysokoškolským učiteľom alebo tvorivým zamestnancom vedy, výskumu a vývoja je možné aj vtedy, ak je na to objektívny dôvod vyplývajúci z povahy činnosti vysokoškolského učiteľa alebo tvorivého zamestnanca vedy, výskumu a vývoja ustanovený osobitným predpisom.

Vyššie uvedené obmedzenia sa nevzťahujú na zamestnávanie agentúrou dočasného zamestnávania. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Zmena doby urcitej na neurcitu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy