Predĺženie pracovného pomeru na dobu určitú

poradnaporadna

Zamestnávateľ mi dal k podpisu dodatok k zmluve na dobu určitú s tým, že mi predlžuje dobu trvania pracovného pomeru na dobu určitú a to bez uvedenia kontretného dátumu ale s textom do násupu pani XY z materskej dovolenky. Pritom ja som bola prijatá preto, že na materskú dovolenku odchádzala iná zamestnankyňa, ako je uvedená v tomto mojom dodatku. Na miesto zamestnankyne XY bola prijatá iná zamestnankyňa, ktorá má tiež prac. zmluvu na dobu určitú 1 rok a končí jej o 1 a pol mesiaca neskôr ako mne.

Poradňa: Trvanie pracovného pomeru na dobu určitú môže byť vymedzené konkrétnym dátumom trvania alebo inou objektívne určenou skutočnosťou ako napr. trvaním materskej alebo rodičovskej dovolenky inej zamestnankyne/zamestnanca. Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú, je ukončený uplynutím dojednanej doby. 

 

Záleží od dohody zamestnanca a zamestnávateľa, či sa dohodnú aj na ďalšom predĺžení pracovného pomeru, toto predĺženie sa vykoná dohodou o zmene pracovnej zmluvy nazývanou aj dodatok k pracovnej zmluve, dôvody predĺženia nie je zamestnávateľ ani zamestnanec povinný uvádzať. V takomto prípade si musí zamestnankyňa rozmyslieť, či je pre ňu výhodnejšie aktuálne vymedzenie trvania pracovného pomeru alebo zmena navrhovaná zamestnávateľom a to podľa toho, či má záujem o zotrvanie v pracovnom pomere alebo nie. Ak je napr. pracovný pomer dojednaný na dobu určitú do dátumu x a tento dátum sa už blíži a zamestnankyňa má záujem ďalej pracovať, bude pre ňu výhodnejšie prijať riešenie navrhované zamestnávateľom.

Pred podpisom dodatku by sa mala u zamestnávateľa informovať, kedy odišla zamestnankyňa, ktorú má zastupovať, na materskú dovolenku a v akej dĺžke plánuje je trvanie, lebo návratom zastupovanej zamestnankyne do zamestnania sa končí pracovný pomer zastupujúcej zamestnankyne.

02.07.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy