Opakované predlžovanie pracovného pomeru na dobu určitú

poradnaporadna

Dobrý deň, potrebovala by som od vás odpoveď na moju otázku. Od 1.10. 2009 ma zamestnali v podniku, túto zmluvu mi dali na dobu určitú do 30.4.2010. Odvtedy mi zmluvu takto predlžili 2x na 6 mesiacov a 2x na 3 mesiace... Preto by som potrebovala vedieť, dokedy mi môžu takto predlžovať zmluvu.

Poradňa: Podľa právneho stavu platného v čase uzatvorenia pracovnej zmluvy, pracovný pomer na dobu určitú bolo možné dojednať najviac na dva roky a v rámci dvoch rokov ho možno predĺžiť alebo opätovne dojednať najviac dvakrát. Podľa aktuálneho znenia Zákonníka práce od 1.9.2011 možno pracovný pomer na dobu určitú uzatvoriť najdlhšie na tri roky a v rámci troch rokov možno pracovný pomer predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac trikrát.

 

Pracovné pomery na dobu určitú, ktoré boli dojednané pred 1.9.2011 sa skončia uplynutím doby, na ktorú boli dojednané. Ak však došlo k nejakému právnemu úkonu v súvislosti s pracovným pomerom ( napr. výpoveď, okamžité skončenie, dojednanie skúšobnej doby, predĺženie pracovného pomeru a pod.) v minulosti, tento konkrétny právny úkon sa bude posudzovať podľa zákona účinného v čase, kedy k nemu došlo.

 

Vo Vašom prípade však z tvrdení uvádzaných v čitateľskej otázke môžeme predpokladať, že pri predlžovaní pracovného pomeru na dobu určitú, ku ktorému došlo do 31.8.2011 nebol postup v súlade so zákonom a takýto pracovný pomer teda môžeme považovať za pracovný pomer na neurčitý čas, lebo v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu.

 

Súčasne upozorňujeme, že zákon pripúšťal aj výnimky pri opätovnom predlžovaní pracovného pomeru, t.j. z týchto dôvodov bolo možné opätovne predĺžiť pracovný pomer, a to z dôvodu zastupovania zamestnanca, vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku, vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca), vykonávania opatrovateľskej služby podľa osobitného predpisu, vykonávania prác, pre ktoré sa vyžaduje vzdelanie umeleckého smeru, vykonávania prác tvorivého zamestnanca vedy, výskumu, vývoja, vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve. Takýto dôvod bolo nutné uviesť v pracovnej zmluve.

02.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Doba urcita predlzenie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy