Môžu učitelia podnikať? Ako postupovať?

právna poradňaprávna poradňa

Som učiteľka MŠ. Od januára chcem popri zamestnaní na živnosť opatrovať deti v domácnostiach /víkendy/. Som povinná vopred toto oznámiť zamestnávateľovi, keď nebudem vykonávať pedagogickú činnosť? Počula som, že učitelia si musia pýtať povolenie na podnikanie od zamestnávateľa. Myslím, že podnikanie v osobnom voľne je súkromná vec každého. Ako mám postupovať?

Poradňa: Na učiteľov sa zákon č. 400/2009 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov nevzťahuje, ale ich postavenie upravuje zákon č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov a špeciálny zákon č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

 

Štátny zamestnanec nemôže podnikať ani vykonávať inú zárobkovú činnosť. Vedúci zamestnanec, ktorý vykonáva práce vo verejnom záujme, ktorý vykonáva funkciu štatutárneho orgánu, nesmie podnikať alebo vykonávať inú zárobkovú činnosť a byť členom riadiacich, kontrolných alebo dozorných orgánov právnických osôb, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť. Radový zamestnanec nemá povinnosť podávať majetkové priznania a nemá zákaz podnikať, resp. vykonávať inú zárobkovú činnosť.

 

Na pracovnoprávne vzťahy zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme sa vzťahuje Zákonník práce, pokiaľ nie je stanovené inak. V zmysle ustanovenia § 83 Zákonníka práce, zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá je zhodná s predmetom činnosti zamestnávateľa, len s jeho predchádzajúcim písomným súhlasom. Zamestnávateľ môže udelený súhlas písomne odvolať. V písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť dôvody zmeny svojho rozhodnutia. Zamestnanec je potom povinný bez zbytočného odkladu zárobkovú činnosť skončiť . Tieto obmedzenia sa nevzťahujú na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

 

12.8.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy