Zamestnávateľ ma núti zostať v práci: Mám možnosť odmietnuť?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Pracujem ako poštový doručovateľ. Moja pracovná doba je od 7,00- 14,00 + 1/2 hod na obed (t.j.do 14,30). Problém je v tom, že cca v čase od 8,30 som pät hodín a viac vonku - doručujem poštu, potom sa vraciam späť na poštu, urobím uzávierku a odchádzam domov. Mám zaplatené diéty (stravné), ale nerozumiem tomu, prečo ma zamestnávateľ núti zostávať v práci dlhšie o 1/2 hodinu - vraj prestávka na obed. Kedy ju vlastne mám od 12,00-12,30hod?

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie.

Zamestnávateľ je povinný oznámiť zamestnancom prestávku na odpočinok a jedenie písomne na mieste u zamestnávateľa, ktoré je zamestnancovi prístupné. Prestávky na odpočinok a jedenie sa neposkytujú na začiatku a konci zmeny.

Podrobnejšie podmienky poskytnutia prestávky na odpočinok a jedenie vrátane jej predĺženia, teda aj zabezpečenie bez prerušenia prevádzky alebo práce primeraného času na odpočinok a jedenie, zamestnávateľ dohodne so zástupcami zamestnancov.

Prestávky na odpočinok a jedenie sa nezapočítavajú do pracovného času. To neplatí, ak ide o prestávku na odpočinok a jedenie, pri ktorej sa zabezpečuje primeraný čas na odpočinok a jedenie bez prerušenia práce zamestnancovi.

Vzhľadom na skutočnosť, že Zákonník práce stanovuje odlišný režim pre prestávky na odpočinok a jedenie, ktorý sa nezapočítavajú do pracovného času a primeraným časom na odpočinok a jedenie bez prerušenia prevádzky alebo práce, ktorý sa započítava do pracovného času, je potrebné, aby zamestnávateľ vymedzil, po dohode so zástupcami zamestnancov, v rámci svojej organizácie, ktoré práce nie je možné prerušiť a kedy má zamestnávateľ zabezpečiť zamestnancovi primeraný čas na odpočinok a jedenie aj bez prerušenia práce.  

Ak teda zamestnanec pracuje v nepretržitej prevádzke a vykonáva práce, ktoré nemožno prerušiť, nemá prestávku na jedlo a oddych, ale je mu poskytovaný len primeraný čas na oddych a jedlo. Zamestnanec má možnosť si na pracovisku chvíľu oddýchnuť a najesť sa, pretože nie je možné, aby v stanovenej dobe mal prestávku v práci a odovzdal pracovisko inej osobe.  Čas na odpočinok a jedenie sa v takom prípade započítava do pracovného času. Nie každá práca vykonávaná v nepretržitej prevádzke znamená, že prácu nemožno prerušiť v prípade jednotlivého zamestnanca; ak je možné aby sa jednotlivci alebo skupiny zamestnancov vystriedali a počas určitého časového úseku, ktorý stanoví zamestnávateľ, nevykonávali prácu, jedná sa o prestávku na odpočinok a jedenie, ktorá sa nebude započítavať do pracovného času.

Práca poštového doručovateľa alebo kuriéra zvyčajne nie je vykonávaná v nepretržitej prevádzke ani sa nepovažuje za prácu, ktorej výkon nie je možné prerušiť, preto zamestnanec má možnosť čerpať prestávku na odpočinok a jedenie a táto prestávka sa nezarátava do pracovného času.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Poradňa Prestávka Zamestnávateľ Nútená
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy