Mám nárok na predčasný dôchodok, keď sa zamestnám?

Ak poberateľ predčasného starobného dôchodku začne pracovať, nemá podľa platného zákona nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku.Ak poberateľ predčasného starobného dôchodku začne pracovať, nemá podľa platného zákona nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku. Zdroj: thinkstock.com

Som na predčasnom dôchodku jeden rok. V prípade, že by sa mi podarilo nájsť lepšie platenú prácu, než mám dôchodok, musím prerušiť poberanie predčasný dôchodok?

Poradňa: Ak poberateľ predčasného starobného dôchodku začne pracovať, nemá podľa platného zákona nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku a Sociálna poisťovňa mu preto jeho výplatu pozastaví. A to počas obdobia, keď pracuje a zároveň je povinne poistený.  Ak sa zamestná, nie je povinný oznámiť vstup do zamestnania Sociálnej poisťovni, urobí tak za neho zamestnávateľ.

„Výplatu predčasného dôchodku Sociálna poisťovňa obnoví na základe písomnej žiadosti žiadateľa po tom, ako prestane byť dôchodkovo poistený (teda prestane pracovať), pričom mu navýši sumu dôchodku o obdobie dôchodkového poistenia (keď pracoval po priznaní predčasného dôchodku) a súčasne mu upraví aj percento zníženia predčasného starobného dôchodku,“ hovorí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Práca Dôchodok Sociálna poisťovňa SP Predčasný dôchodok Poberanie dôchodku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy