Pracovné podmienky: Najčastejšie otázky čitateľov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Vy sa pýtate, my odpovedáme. Prinášame vám odpovede na najčastejšie kladené otázky na portáli KarieraInfo.sk z oblasti pracovných podmienok - dovolenka, stravné poukážky, preradenie na inú pracovnú pozíciu a ďalšie problémy.

Online rozhovor

2014-10-03 12:01:56 - otázka od Čitateľ
Môže ma manažérka za priepustku preradiť na inú pozíciu?
Skontrolujte si, ako máte vymedzený druh práce a jeho charakteristiku v pracovnej zmluve. Ak zodpovedá viacerým pozíciám, je to možné (napr. predavač – môže pracovať na rôznych oddeleniach, administratívny pracovník a pod.). Čerpanie voľna a priepustka nie sú podstatné. Preradenie na iný druh práce bez súhlasu zamestnanca a teda bez podpisu dodatku k zmluve je možné len výnimočne a dočasne, napríklad v prípade mimoriadnej udalosti. Čerpanie voľna na základe priepustky s tým nijako nesúvisí.
2014-10-03 12:02:09 - otázka od Čitateľ
Už 8. mesiac pracujem riadne na zmluvu (8,5 hodinový úväzok) a v zamestnaní mi povedali, že nemám nárok na stravné. Ak mám naň nárok, kde sa môžem sťažovať?
Ak pracujete na základe pracovnej zmluvy (nie dohody, ani inej zmluvy ako napr. živnostník) a v rámci pracovnej zmeny vykonávate prácu viac ako 4 hodiny, máte nárok na príspevok na stravovanie. Minimálna hodnota stravnej poukážky je 3 eurá, z čoho zamestnávateľ platí 55 percent a zvyšok si dopláca zamestnanec. Viac o stravnom sme písali v článku Koľko stravných lístkov dostanem za 12-hodinovú zmenu? So sťažnosťou na môžete obrátiť na Národný inšpektorát práce.
2014-10-03 12:02:30 - otázka od Čitateľ
Od 20. decembra 2013 až do 10. mája 2014 som bola práceneschopná. Budem mat krátenú dovolenku a o koľko?
Za prvých 100 zameškaných pracovných dní sa dovolenka kráti o 1/12 a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu. Dvanástinu určíte podľa toho, akú máte základnú výmeru dovolenky, t.j. 4 alebo 5 týždňov (päť týždňov má zamestnanec, ktorý dosiahne v danom roku 33 rokov).
Viac o téme: Dovolenka Poradňa Právna poradňa Stravné Preradenie Pracovné podmienky Čitateľský problém
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy