Ako najvýhodnejšie pracovať pre dve firmy?

Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť.Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť. Zdroj: Jan Zemiar

Aké mám možnosti ak pracujem v pracovnom pomere pre jednu firmu a vyskytla sa mi príležitosť pracovať pre ďalšiu firmu? Nerád by som pracoval ako živnostník. Existuje spôsob ako sa zamestnať v druhej firme legálne?

 

Poradňa: Pracovný pomer vzniká na základe pracovnej zmluvy uzatvorenej medzi zamestnancom a zamestnávateľom, ktoré môžu dojednať výkon práce aj na kratší pracovný čas ako je bežný pracovný čas u zamestnávateľa. Okrem zamestnancov v pracovnom pomere môže zamestnávateľ zamestnávať aj tzv. dohodárov, ktorí sú tiež zamestnancami a vykonávajú práce na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Pre tieto dohody sú charakteristické určité obmedzenia, a a to časové aj vecné.
 

  1. Dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvoriť na výkon prác najviac v rozsahu 10 hodín týždenne a využíva sa v prípade pravidelných činností.
     
  2. Práca na základe dohody o vykonaní práce je limitovaná rozsahom 350 hodín do roka a využíva sa v prípade činnosti ohraničenej výsledkom.
     
  3. Dohoda a o brigádnickej práci študentov, ako vyplýva z jej samotného názvu, umožňuje osobám, ktoré majú postavenie študenta denného štúdia, vykonávať práce v rozsahu najviac polovice určeného pracovného času u zamestnávateľa, t.j. zvyčajne 20 hodín týždenne.

Okrem niektorej z dohôd môžu zamestnanec a zamestnávateľ uzatvoriť aj pracovnú zmluvu na kratší pracovný čas. Zákonník práce neobmedzuje súbeh viacerých pracovných pomerov alebo pracovného pomeru a práce na dohodu, je však potrebné dodržať ustanovenia upravujúce podmienky výkonu inej zárobkovej činnosti počas pracovného pomeru, ak táto iná činnosť má konkurenčný charakter k činnosti zamestnávateľa.

Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere, t.j. na základe pracovnej zmluvy,  vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil.

Zamestnávateľ môže svoj súhlas aj odvolať, ale nemôže tak urobiť bezdôvodne. Odvolanie súhlasu musí byť urobené písomne a zamestnávateľ v ňom musí uviesť vážne dôvody, pre ktoré svoj súhlas odvolal. Po odvolaní súhlasu je zamestnanec povinný bez zbytočného odkladu ukončiť inú zárobkovú činnosť.

Súhlas zamestnávateľa sa nevyžaduje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Forma Práca Dohoda Práce Zamestnávatelia Dve Dvaja O Činnosti Pracovnej Zamestnania Práci Brigádnickej Vykonaní Študenta
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy