Ošetrenie u lekára počas dovolenky

poradnaporadna

Chcem sa opýtať či má zamestnanec nárok na preplatenie ošetrenia u lekára, keď bol dlhodobo PN cca 9 mes. Po ukončení PN, nakoľko mal ešte starú dovolenku 25 dní, mu zamestnávateť nariadil si ju vyčerpať a on počas dovolenky bol u lekára a doniesol o tom potvrdenie na 16 hod. t.j. 2 dni o čo si skrátil dovolenku. A ďalej čerpá dovolenku.

Poradňa: Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke.

Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť. Vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení je prekážkou v práci na strane zamestnanca, kedy môže byť zamestnancovi nariadené čerpanie dovolenky len s jeho súhlasom. Pre posúdenie uvedenej skutočnosti treba brať do úvahy aj to, či zamestnávateľ v čase nariadenia dovolenky vedel o prekážkach v práci na strane zamestnanca, t.j., či ho o nich zamestnanec vopred informoval a či zamestnávateľ vedel, že zamestnávateľ určuje čerpanie dovolenky na čas, kedy zamestnancovi vzniká prekážka v práci.

Domnievame sa, že ak zamestnávateľ nariadil čerpanie dovolenky a nebol vopred informovaný o návšteve lekára, ktorú musí zamestnanec absolvovať, nejedná sa o prekážku v práci na strane zamestnanca.

23.07.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Ošetrenie u lekára dovolenka
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy