Zmena miesta výkonu práce nie je jednostranné rozhodnutie!

poradnaporadna

V práci robím internetovú stránku jednej firme v Šali, kde mám aj podľa zmluvy miesto výkonu práce. Vedúci nám oznámil, že sa od 1. marca 2012 sťahuje internet do Dunajskej Stredy. Ponúkol nám, že nám cestovanie alebo tankovanie do vlastného auta preplatí. Chcem sa opýtať, ak ponuku nechcem prijať, pretože je to ďaleko od môjho bydliska a tak isto budeme chodiť aj so šoférmi, ktorí chodia na rozvoz a po práci by sme ešte asi neviem koľko museli čakať aj na nich, kým by sme sa dostali domov, či máme nárok aj po odchode z práce výpoveďou na odstupné zo strany majiteľa.

Poradňa: Jednou z podstatných náležitostí pracovnej zmluvy uzatvorenej medzi zamestnancom a zamestnávateľom je dojednanie o mieste výkonu práce zamestnanca. Obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len na základe dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom,t.j. zamestnávateľ vo Vašom prípade nemôže jednostranne rozhodnúť o zmene pracovnej zmluvy.

Ak sa so zamestnávateľom nedohodnete na zmene pracovnej zmluvy a zamestnávateľ presťahuje prevádzku do iného mesta, na strane zamestnávateľa vznikne výpovedný dôvod podľa § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce. Ak dá zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpvednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

 

Nárok na odstupné má len ten zamestnanec, s ktorým sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce ( t.j. z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť alebo z dôvodu, že sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. V takomto prípade zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

Výpovedná doba zamestnanca vo vyššie uvedených prípadoch je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov a tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac.

 

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z vyššie uvedených dôvodov, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. V takomto prípade je dôležité požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou ešte pred začatím plynutia výpovednej doby.

 

05.03.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zmena pracovného miesta práce
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy