Výkon práce u dvoch konkurenčných zamestnávateľov

poradnaporadna

Chcela by som sa informovať na možnosti výkonu tej istej pracovnej činnosti zároveň u 2 konkurenčných zamestnávateľov. Momentálne pracujem ako premietač na hlavný pracovný pomer u jedného zamestnávateľa (multikino) pričom tento hlavný pracovný pomer odpracujem za 3 dni v týždni. Mám ponuku od iného (konkurenčného) multikina na prácu premietača. Keďže pracujem iba 3 dni, časovo stíham pracovať aj v druhom kine aj na plný úväzok. Mám povinnosť informovať môjho terajšieho zamestnávateľa, že chcem premietať aj v druhom kine? Môžem aj s druhým kinom podpísať zmluvu na hlavný pracovný pomer resp. na pracovný pomer na skrátený úväzok plus dohodu? Mám nárok na stravenky aj u druhého zamestnávateľa?

Poradňa: Zamestnanec môže uzatvoriť viacero pracovných pomerov na kratší pracovný čas bez ohľadu na to, či pracuje aj pre iného zamestnávateľa, prípadne môže okrem pracovného pomeru pracovať aj na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Ak zamestnanec pracuje na základe niektorej z dohôd, nemá nárok na príspevok na stravovanie; ak bude zamestnanec pracovať v pracovnom pomere na kratší pracovný čas, nárok na príspevok na stravné mu vznikne, ak odpracuje v rámci pracovnej zmeny viac ako štyri hodiny.

 

Ako uvádzate vo Vašej otázke, u nového zamestnávateľa sa bude jednať o výkon práce, ktorá je zhodná s prácou, ktorú vykonávate u súčasného zamestnávateľa. Podľa právnej úpravy platnej do 31. 8.2011 mohol zamestnanec vykonávať inú zárobkovú činnosť zhodnú s predmetom činnosti zamestnávateľa len s jeho predchádzajúcim písomným súhlasom. Zamestnanec bol teda povinný vyžiadať si predchádzajúci súhlas zamestnávateľa.

 

Od 1.9. 2011 bolo toto ustanovenia zákona zmenené a v súčasnosti je zamestnanec bez zbytočného odkladu povinný písomne oznámiť zamestnávateľovi, že chce vykonávať inú zárobkovú činnosť t.j. nemusíte vopred žiadať o súhlas, ale musíte prvému zamestnávateľovi oznámiť, že chcete vykonávať činnosť, ktorá by mohla mať k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter.

 

V prípade, ak zamestnávateľ nesúhlasí s výkonom Vašej zárobkovej činnosti, môže požadovať, aby ste sa takejto činnosti zdržali. Ak Váš zamestnávateľ nesúhlasí, musí Vám svoj nesúhlas t.j. svoju požiadavku, aby ste túto činnosť nevykonávali, oznámiť písomne najneskôr do desiatich pracovných dní odo dňa, kedy ste mu oznámili, že chcete takúto činnosť vykonávať. Túto požiadavku môže zamestnávateľ kedykoľvek odvolať, t.j., ak dôjde k zmene okolností alebo aj bez uvedenia dôvodu, zamestnávateľa sa môžete pokúsiť opätovne presvedčiť a on môže písomne odvolať svoju požiadavku, aby ste sa výkonu činnosti zdržali.

 

Ak napriek požiadavke zamestnávateľa, aby ste sa zdržali výkonu konkurenčnej činnosti, začnete pracovať aj pre iného zamestnávateľa, bolo by toto vaše konanie možné považovať za závažné porušenie pracovnej disciplíny. Následne bude závisieť od rozhodnutia Vášho pôvodného zamestnávateľa, či s Vami skončí pracovný pomer alebo sa rozhodne s Vami skončiť pracovný pomer výpoveďou, prípadne ak sa o tejto skutočnosti nedozvie alebo aj napriek tomu, že sa o Vašej činnosti dozvie, zamestnávateľ nemusí vôbec konať.

 

02.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Konkurencia
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy