Zamestnávateľ Vás môže skontrolovať aj počas PN

poradnaporadna

Postupoval zamestnávateľ správne alebo mal voči mne - zamestnancovi určité povinnosti v zmysle Zákonníka práce? Som na PN, no zamestnávateľ ma nenašiel doma, bol som po potraviny v obchode, do 3 dní mi prišla pošta, kde som dostal vyjadrenie, že som nebol doma a porušil som liečebný režim. Ďalšia obálka bola, že mám okamžitú výpoveď pre hore uvedený dôvod. Som zamestnancom 5 rokov pre túto firmu na neurčitú dobu. Neviem teraz, či má nárok prepustiť ma okamžite hodinovou výpoveďou. Som stále na PN . Ďalšia vec, v tom liste mi napísali, že nemám nárok na výplatu, čo sa týka 10 dní.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 81 Zákonníka práce, jednou zo základných povinností zamestnanca je povinnosť, aby v období, v ktorom má podľa osobitného predpisu nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, dodržiaval liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom. Konanie zamestnanca, ktorý poruší jednu zo základných povinností, je porušením pracovnej disciplíny. V prípade porušenia pracovnej disciplíny zamestnancom, zamestnávateľ môže v zmysle ustanovenia § § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, dať zamestnancovi výpoveď, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, pričom pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, len ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

 

Súčasne, v zmysle ustanovenia § 68 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu.

 

Zákonník práce neobsahuje definíciu ani nestanovuje hranicu, kedy sa konanie zamestnanca považuje za závažné porušenie pracovnej disciplíny a kedy za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny. Zamestnávatelia zvyknú uvádzať v internom predpise, v Pracovnom poriadku, ktoré konanie zamestnanca sa považuje za závažné porušenie pracovnej disciplíny. Ak Váš zamestnávateľ zaradil takéto konanie medzi závažné porušenie pracovnej disciplíny a na tomto základe skončil pracovný pomer okamžite, pričom vy sa domnievate, že ku skončeniu pracovného pomeru došlo neoprávnene, môžete sa domáhať určenia neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru súdnou cestou, pričom podľa rozsudku Najvyššieho súdu, „pri hodnotení stupňa intenzity porušenia pracovnej disciplíny zamestnancom súd nie je viazaný tým, ako zamestnávateľ vo svojom pracovnom poriadku alebo inom internom predpise alebo pokyne vedúceho zamestnanca hodnotí určité konanie zamestnanca, ktoré predstavuje porušenie pracovnej disciplíny.“

 

Na základe opisu situácie vyššie a vychádzajúc aj z posúdenia intenzity konania, resp. porušenia povinností zamestnanca, táto intenzita nie je taká, aby bola dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru.

 

Ak dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa neboli dané, do dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa mal pracovný pomer skončiť (v tomto prípade je to do dvoch mesiacov odo dňa, kedy Vám bolo doručené okamžité skončenie pracovného pomeru) je potrebné podať na súd návrh na určenie neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru. Musíte sa rozhodnúť, či budete trvať na tom, aby Vás zamestnávateľ ďalej zamestnával alebo nie.

 

V prípade, že trváte na tom, aby Vás zamestnávateľ ďalej zamestnával, oznámte mu to; zákon síce nepredpisuje pre toto oznámenie písomnú formu, ale pre účely ďalšieho dokazovania je to vhodné, v rámci návrhu na súd o určenie neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru sa budete môcť domáhať náhrady mzdy. Nárok na náhradu mzdy trvá až do času, keď Vám zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru. Ak netrváte na tom, aby Vás zamestnávateľ ďalej zamestnával a súd rozhodne o neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru, patrí vám náhrada mzdy vo výške priemerného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Ak zamestnávateľ zistí, že zamestnanec porušil liečebný režim uložený lekárom, v zmysle ustanovenia § 5 ods.1 písm. c) zákona 462/2003 Z.z o náhrade príjmu pri dočasnej práceneschopnosti, zamestnanec stráca nárok na náhradu príjmu a to odo dňa porušenia liečebného režimu.

 

18.11.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Okamzita vypoved 1.9. Porusenie liecebneho rezimu
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy