Majú učitelia a zamestnanci nárok na študijné voľno?

poradnaporadna

Pracujem ako učiteľka. Na budúci školský rok by som chcela začať študovať rozširujúce štúdium prírodopisu. Mohli by ste mi poradiť či je možné pracovať na plný úväzok a zároveň aj študovať? Mala by som nárok na nejaké študijné voľno?

Poradňa: Vzdelávanie pedagogických zamestnancov upravuje zákon č. 317/2009 Z.z.o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Ustanovenie § 35 tohto zákona upravuje kontinuálne vzdelávanie pedagogických zamestnancov s cieľom nadobúdania, udržania, zdokonalenia dopĺňania profesijných kompetencií pedagogického zamestnanca.

Zákon rozlišuje nasledovné druhy kontinuálneho vzdelávania:

adaptačné, aktualizačné, inovačné, špecializačné, funkčné a kvalifikačné vzdelávanie.

Toto vzdelávanie s výnimkou adaptačného kontinuálneho vzdelávania sa realizuje prostredníctvom akreditovaných programov. Za kontinuálne vzdelávanie pedagogických zamestnancov zodpovedá riaditeľ, ktorý vydáva ročný plán kontinuálneho vzdelávania po vyjadrení zriaďovateľa.

V zmysle ustanovenia § 54 vyššie uvedeného zákona, pedagogickému zamestnancovi patrí pracovné voľno s náhradou funkčného platu v rozsahu päť pracovných dní v kalendárnom roku na účasť na kontinuálnom vzdelávaní a ďalších päť pracovných dní na prípravu a vykonanie prvej atestácie alebo druhej atestácie. Pracovné voľno čerpá pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec za podmienok určených riaditeľom a spravidla v dobe, keď je obmedzená alebo prerušená prevádzka školy alebo školského zariadenia.

 

Ak sa v otázke čitateľky nejedná o štúdium v zmysle vyššie uvedeného zákona, potom zamestnávateľ a zamestnanec môžu uzatvoriť v zmysle ustanovenia § 155 Zákonníka práce dohodu, ktorou sa zamestnávateľ zaväzuje umožniť zamestnancovi zvýšenie kvalifikácie poskytovaním pracovného voľna, náhrady mzdy a úhrady ďalších nákladov spojených so štúdiom, a zamestnanec sa zaväzuje zotrvať po skončení štúdia u zamestnávateľa určitý čas v pracovnom pomere alebo mu uhradiť náklady spojené so štúdiom, a to aj vtedy, keď zamestnanec skončí pracovný pomer pred skončením štúdia. Dohoda sa musí uzatvoriť písomne, inak je neplatná. Dohoda musí obsahovať druh kvalifikácie a spôsob jej zvýšenia, študijný odbor a označenie školy, dobu, po ktorú sa zamestnanec zaväzuje zotrvať u zamestnávateľa v pracovnom pomere, druhy nákladov a ich celkovú sumu, ktorú bude zamestnanec povinný uhradiť zamestnávateľovi, ak nesplní svoj záväzok zotrvať u neho v pracovnom pomere počas dohodnutej doby.

 

Celková dohodnutá doba zotrvania v pracovnom pomere nesmie prekročiť päť rokov. Najvyššia suma úhrady vynaložených nákladov nesmie prekročiť tri štvrtiny celkovej sumy vynaložených nákladov. Ak zamestnanec splní svoj záväzok iba sčasti, povinnosť nahradiť náklady sa pomerne zníži.

 

Zamestnávateľ môže so zamestnancom uzatvoriť takúto aj pri prehlbovaní kvalifikácie, ak predpokladané náklady dosahujú aspoň 3 319,39 eura. Zamestnávateľ, ktorý zamestnáva menej ako 20 zamestnancov, môže so zamestnancom uzatvoriť dohodu aj pri prehlbovaní kvalifikácie, ak predpokladané náklady dosahujú aspoň 1 659,70 eura.

 

Účasť na ďalšom vzdelávaní, v ktorom má zamestnanec získať predpoklady ustanovené právnymi predpismi alebo splniť požiadavky nevyhnutné na riadny výkon práce dohodnuté v pracovnej zmluve, je prekážkou v práci na strane zamestnanca. Zamestnávateľ môže poskytovať zamestnancovi pracovné voľno a náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku, najmä ak je predpokladané zvýšenie kvalifikácie v súlade s potrebou zamestnávateľa.

Zvýšenie kvalifikácie je aj jej získanie alebo rozšírenie. Pracovné voľno poskytne zamestnávateľ najmenej

a) v rozsahu potrebnom na účasť na vyučovaní,

b) dva dni na prípravu a vykonanie každej skúšky,

c) päť dní na prípravu a vykonanie záverečnej skúšky, maturitnej skúšky a absolutória,

d) 40 dní súhrnne na prípravu a vykonanie všetkých štátnych skúšok alebo dizertačnej skúšky v jednotlivých stupňoch vysokoškolského vzdelávania,

e) desať dní na vypracovanie a obhajobu záverečnej práce, diplomovej práce alebo dizertačnej práce.
 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Studijne volno
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy