O vianočné brigády majú Slováci záujem: Dôvodom je aj zvyšovanie nákladov spojených so sviatkami

Počet ponúk na brigádnickú činnosť vzrástol na Kariéra.sk oproti predchádzajúcemu roku o 30 %. O brigády sa pritom nezaujímajú iba študenti, ale aj ľudia, ktorí prišli o prácu počas pandémie a kandidáti, ktorý si chcú prilepšiť v čase vysokej inflácie. Najviac brigád môžeme nájsť počas predvianočného obdobia vo výrobe, realitách, technike, v logistike, ale aj v cestovnom ruchu a obchode či pomocných prácach. Až 45 % Slovákov a Sloveniek si v predchádzajúcich rokoch muselo pred Vianocami privyrábať na vykrytie nákladov spojených so sviatkami.

Vianoce sú obdobím s najväčšími tržbami v mnohých odvetviach. Mnohí zamestnávatelia preto najmä októbri, novembri a decembri vyhľadávajú pomocnú pracovnú silu, vďaka ktorej zvládnu efektívnejšie uspokojiť potreby zákazníkov. To predstavuje príležitosť pre študentov, ale aj ľudí, ktorí si potrebujú pred sviatkami privyrobiť. V rámci celoročných povolaní stúpa dopyt po pracovníkoch najmä pri pozíciách v oblasti distribúcie, prepravy, predaja a služieb zákazníkom. 

 Až 45 % Slovákov a Sloveniek si v predchádzajúcich rokoch muselo pred Vianocami privyrábať na vykrytie nákladov spojených so sviatkami

Okrem spomínaných pracovných odvetví pribúdajú v predvianočnom období ponuky brigád, ktoré súvisia s blížiacimi sa sviatkami. Patria medzi ne napríklad pozície ako predajca vianočného sortimentu, kníhkupec, predajca živých stromčekov a kaprov, balič darčekov, vianočný operátor alebo pomocník na vianočných trhoch. Pri týchto pozíciách sa s brigádnikmi často počíta iba na vopred dohodnuté obdobie. Platy pri podobných ponukách však bývajú o čosi vyššie ako pri bežných brigádach. 

„Najmä v predvianočnom období stúpa záujem zo strany zamestnávateľov o predajcov vianočnej pyrotechniky práve pri tejto pozícii sme zaznamenali viac ako 50 % nárast. Zaujímavý je aj predaj vianočných kaprov, veľký dopyt je po brigádnikoch na pomoc s balením tovaru a balíkov z eshopov, vyhľadávaná je aj práca kuriérov, predajcovia dekoračných ozdôb, predajcovia vianočných stromčekov. Tiež pred vianocami potrebujú firmy ľudí na inventúru tovaru, pomocné práce na klziská či do lyžiarskych stredísk (inštruktori lyžovania, recepční, pomoc do reštaurácií),“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.



O vianočné brigády majú Galéria fotiek (3)

Vianočné brigády sú medzi Slovákmi stále populárne. Napriek vysokému záujmu Vianočnú brigádu absolvovalo iba 25 % opýtaných. Z prieskumu portálu Kariéra.sk tiež vyplýva, že až
45 % respondentov si v predchádzajúcich rokoch muselo pred Vianocami privyrábať na vykrytie nákladov spojených so sviatkami. Ani tento rok nebude výnimkou. 
Medzi hlavné dôvody patrí prebiehajúca energetická kríza, mimoriadne vysoká inflácia a neustále zdražovanie tovarov a služieb. 

Pred Vianocami sa zíde každé euro navyše. Či už preto, aby ste mohli svojich najbližších obdarovať pekným darčekom alebo aby ste si na štedrovečernom stole mohli dopriať množstvo chutných jedál. Alebo si zarobené peniaze navyše môžete odložiť na horšie časy. Bez ohľadu na to, na čo peniaze potrebujete, zíde sa mať prehľad o zaujímavých pracovných ponukách, vďaka ktorým si môžete privyrobiť. Všetky voľné pracovné pozície v kategórii brigády nájdete na Kariéra.sk. 

Najviac si dokážu zarobiť brigádnici v oblasti hlavného mesta, o niečo menej na východnom Slovensku

Pre nezamestnané osoby môžu brigády v období Vianoc predstavovať krátkodobé riešenie, kým sa trh po sviatkoch vráti do starých koľají. Zároveň sú brigády príležitosťou pridať do životopisu nové skúseností a vyhnúť sa medzerám v pracovnej histórii. Nie všetky sezónne práce však musia byť iba dočasné. Mnoho pracovníkov, ktorí si nájdu prácu počas vianočného obdobia si v danej spoločnosti dokáže zabezpečiť dlhodobú pozíciu. 

Čo sa týka ohodnotenia brigád v jednotlivých oblastiach, portál Kariéra.sk zaregistroval ponuky v priemysle, kde sa ohodnotenie brigád nachádza na úrovni 8 EUR za hodinu, vo výrobe 7 EUR za hodinu a v cestovnom ruchu sú k dispozícii ponuky s ponúkaným zárobkom na úrovni 6 EUR za hodinu. Najviac si dokážu zarobiť brigádnici v Bratislavskom kraji, kde sa výplata pohybuje od 5,50 do 7,50 EUR za hodinu v hrubom. Naopak, najmenej dostanú brigádnici v Prešovskom a Košickom kraji, kde sa hodinová mzda pohybuje medzi 4 až 5 EUR.
 

  • Autor: © Zoznam/red
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy