Zdražovanie sa nás dotýka čoraz viac, šetríme viac na reštauráciách a hoteloch

Energetická kríza, mimoriadne vysoká inflácia a neustále zdražovanie tovarov a služieb sa podpísali na zmene nákupného správania a životného štýlu mnohých Slovákov. Portál Kariéra.sk prináša prehľad o tom, ako ľudia pocítili dôsledky zdražovania. Až 46 % ľudí na Slovensku tvrdí, že sa pri nákupoch musia viac obmedzovať. Financie šetríme aj na reštauračných a hotelových službách: iba 43 % respondentov si dovolí ubytovanie v hoteli.

Zdražovanie sa dotklo väčšiny ľudí žijúcich na Slovensku

„Udalosti posledného obdobia a s nimi spojené zdražovanie môže mať vplyv aj na naše nákupné správanie. Za rovnakú sumu si môžeme kúpiť menej tovarov alebo služieb v porovnaní so situáciou spred niekoľkých mesiacov. Až 46 % respondentov priznalo, že sa pri nákupoch musia obmedzovať a nemôžu si kúpiť všetko, čo by chceli alebo potrebovali,“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.

Miernu zmenu nákupného správania pocítila približne tretina opýtaných. Pre jednu pätinu (20 %) sa nič nezmenilo a pri nakupovaní sa správajú rovnako, bez ohľadu na rast cien. Do prieskumu, ktorý realizoval portál Kariéra.sk, sa zapojilo 5 600 respondentov.

Zdražovanie sa nás dotýka Galéria fotiek (3)

Financie šetríme aj na reštauračných a hotelových službách: iba 43 % respondentov si dovolí ubytovanie v hoteli

„V dôsledku zdražovania si viacerí ľudia musia dvakrát premyslieť, na čo utratia peniaze, aby si mohli kúpiť všetko, čo potrebujú. Z toho dôvodu klesá záujem o nadštandardné služby, ktoré si môže dovoliť čoraz menej Slovákov. Viac ako polovica opýtaných priznáva, že si nemôžu dovoliť navštevovať hotely a iné ubytovacie zariadenia,“ uviedla Katarína Tešla. Výrazne by to ovplyvnilo ich rodinný rozpočet, ktorý radšej utratia na kúpu základných životných potrieb.

Zdražovanie sa nás dotýka Galéria fotiek (3)

Viac ako polovica Sloveniek a Slovákov sa nestravuje v reštauráciách vôbec

Podobný scenár nastáva v prípade reštaurácií a iných stravovacích zariadení. Viac ako 60 % opýtaných prezradilo, že sa v reštauráciách nestravuje vôbec. Za sumu, ktorú by minuli na jeden obed či večeru, si môžu nakúpiť potraviny, z ktorých pripravia jedlo aj na viac dní. Výraznou skupinou respondentov sú aj ľudia, ktorí sa v reštauráciách stravujú aspoň raz do týždňa. Konkrétne ide o približne 20 % opýtaných.

Naše ďalšie tlačové správy nájdete TU.

Katarína Tešla

Manažérka Komunikácie a Public Relations

Kariéra.sk

 

 

 

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy