Slovenskí zamestnávatelia inzerujú na Kariéra.sk o 30 % viac letných brigád, ako pred rokom

Rastúci počet brigád sa odzrkadlil aj na portáli Kariéra.sk, kde počet ponúk na brigádnickú činnosť oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o 30 %. O brigády sa nezaujímajú iba študenti, ale aj ľudia, ktorí prišli o prácu počas pandémie. Každá pracovná skúsenosť, brigáda, prax, dobrovoľníctvo je skúsenosťou navyše a poskytuje študentom a absolventom pridanú hodnotu pri uplatnení sa na pracovnom trhu. Typické letné brigády nájdeme na kúpaliskách, v letných táboroch i v gastro prevádzkach.

Ako sa zmenil trh a brigády oproti predchádzajúcim rokom?

Pandémia výrazne sťažila podmienky podnikateľom, slovenským rodinám, ale aj mladým ľuďom a absolventom, ktorí nemali toľko príležitostí pri hľadaní prvých pracovných skúseností. Nedostatok praxe mladých ľudí je dlhodobým problémom a koronakríza ho ešte prehĺbila. „Kvalitná stáž či prvé pracovné skúsenosti nadobudnuté počas brigádnickej práce sú pre budúceho zamestnávateľa signálom, z ktorého je možné o uchádzačovi prečítať informácie medzi riadkami. Práve počas leta majú študenti aj absolventi ideálnu príležitosť na získanie prvých pracovných skúseností,“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk. Najviac brigád môžeme nájsť počas leta vo výrobe, realitách, technike, v logistike, ale aj v cestovnom ruchu a obchode.

 

 

S príchodom letného obdobia výrazne stúpa počet brigád a prác na dohodu a zvyšuje sa aj dopyt zo strany uchádzačov. Rastúci počet brigád sa odzrkadlil aj na portáli Kariéra.sk, kde počet ponúk na brigádnickú činnosť oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o 30 %. Podobné obdobie sa opakuje s príchodom Vianoc, kedy sa opäť otvára šanca nájsť si brigádu počas predvianočného obdobia. Ako sú ohodnotené brigády v jednotlivých oblastiach? Na portáli Kariéra.sk sme zaregistrovali ponuky v chemickom priemysle, kde sa ohodnotenie brigád nachádza na úrovni 8 eur/hod., vo výrobe 7 eur/hod. a v cestovnom ruchu nájdeme ponuky s ponúkaným zárobkom na úrovni 6 eur/hodinu. Neznamená to však, že tieto sumy sú na rovnakej úrovni naprieč celým Slovenskom.

O brigády sa nezaujímajú iba študenti, ale aj ľudia, ktorí prišli o prácu počas pandémie

Slováci, ktorí prišli počas koronakrízy o prácu, začali na pracovnom trhu vyhľadávať aj alternatívne riešenia a boli ochotní zamestnať sa aj na dohodu či brigádu. Veľký zvrat nastal najmä v odvetví gastro sektora, ktorý počas posledných 2 rokoch zaznamenal krízu a množstvo zamestnancov prišlo o stabilnú prácu, aj príjem. Práve reštaurácie, hotely a gastro zariadenia potrebujú posilniť pracovnú silu počas letného obdobia.

 

Brigády pre študentov: najlepšie urobíte, ak si vyberiete brigádu v odbore svojho štúdia

 

Niektorí študenti uprednostňujú skôr manuálnu prácu, napríklad v zahraničí, iní študenti sa zaujímajú o pracovné skúsenosti, ktoré súvisia priamo aj s odborom, ktorý študujú.
„Pri pohľade na životopis absolventa, z pohľadu zamestnávateľa je určite zaujímavejšie, ak má uchádzač o zamestnanie prvé pracovné skúsenosti, ktoré nadobudol práve v oblasti svojho odboru. Ak sa uchádzate o prácu v marketingu, stáž alebo brigáda v reklamnej agentúre bude pre uchádzača určite pridanou hodnotou, ktorá ho zároveň odlíši od konkurencie,“ uvádza Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk. Každá pracovná skúsenosť, brigáda, prax, dobrovoľníctvo je skúsenosťou navyše, ktorá ho môže odlíšiť od konkurencie. Aj zamestnávatelia sa zaujímajú či kandidáti využili svoj voľný čas, letné prázdniny na získanie prvých pracovných skúseností, na zdokonalenie sa v cudzích jazykoch a podobne. Firmy ocenia tiež skúsenosti s prácou v zahraničí, kde si študenti môžu zlepšiť aj svoje jazykové znalosti. 

 

Typické letné brigády nájdeme na kúpaliskách, v letných táboroch i v gastro prevádzkach

 

Z aktuálne dostupných ponúk sú k dispozícii tradičné ponuky letných brigád, akými sú napríklad: pracovník v letnom tábore, prevádzkar kúpaliska či predajca ovocných šejkov. Počas pandémie sa objavili aj ponuky ako merač teploty, hygienický pracovník, koordinátor
v očkovacom centre alebo pre študentov lekárskej fakulty samotný proces vakcinácie.

 

  • Autor: © Zoznam/ @kt
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy