Mám nárok na odstupné po uplynutí 3-mesačnej lehoty?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. 1. 4. 2012 mi v práci doručili výpoveď s trojmesačnou výpovednou lehotou (do 30. 6. 2012) z dôvodu nadbytočnosti zamestnancov. V lehote som bola platená 60 %, no popri tom som v práci ešte cez víkendy pracovala. Chcela by som sa teda opýtať, mám teraz nárok na odstupné?

Poradňa:  Nárok na odstupné nevznikne, lebo pracovný pomer so zamestnankyňou skončil na základe výpovede uplynutím výpovednej doby. V tomto prípade je nepodstatné, či zamestnankyňa reálne počas výpovednej doby pracovala a za prácu dostávala mzdu alebo či počas výpovednej doby dostávala náhradu mzdy z dôvodu prekážok na strane zamestnávateľa z dôvodu, že počas výpovednej doby jej zamestnávateľ neprideľoval prácu alebo jej ju prideľoval len čiastočne.

Nárok na odstupné by v tomto prípade vznikol len v prípade, ak by zamestnankyňa ešte pred začatím plynutia výpovednej doby požiadal zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou, pričom takejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. V takom prípade má zamestnankyňa nárok na odstupné vo výške násobku priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa Odstupné Lehota Výpovedná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy