Najčastejšie dôvody prečo prichádzajú zamestnávatelia o kvalitných zamestnancov

Zamestnávatelia sa veľakrát mylne nazdávajú, že hlavným dôvodom nedostatku kvalifikovaných zamestnancov, sú ich prehnané platové očakávania, ktoré nedokážu naplniť. Pravdou však je, že za nedostatok kvalitných zamestnancov si môžu niekedy aj samotné spoločnosti. Prezradíme vám najčastejšie prešľapy, ktoré dokážu odradiť záujemcov a dohnať zamestnancov k odchodu.

Nepodarená inzercia

Žiadna spoločnosť nemá tak skvelé renomé, aby si mohla dovoliť zanedbať prípravu inzercie. Medzi najhoršie prešľapy jednoznačne patrí vidina nájdenia kvalitného zamestnanca za minimálnu mzdu, prípadne umelo navýšená mzda o nereálne výkonnostné benefity a čo je už vrchol, je úplne chýbajúce platové ohodnotenie.

Hororový pohovor

Výskumy ukázali, že urobiť dobrý prvý dojem musíte do siedmich sekúnd, a to predovšetkým v prípade, ak sa jedná o dôležité pracovné stretnutie ako je pohovor. Nie len kandidát by mal dbať na dostatočnú prípravu ale aj samotný pohovorujúci. Najviac odstrašujúcimi faktormi býva arogantné vystupovanie a otázky vymykajúce sa pracovnému charakteru, zasahujúce do súkromia kandidáta ako napríklad národnosť, vierovyznanie, rodinná situácia atď.

Očakávania vs. realita

Ono to tak na začiatku býva, keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Potom zväčša nastane fáza vytriezvenia, ktorá nemusí mať vždy šťastný koniec. Sľubovaná vidina rodinnej spoločnosti s priateľským kolektívom a podnetným pracovným prostredím sa zrazu v okamihu rozplynie a nastane odstrašujúca realita. Nezabúdajme ani na ďalšie „garantované“ povýšenia a neuskutočnené sľuby.

Slabý benefitný program

Aktuálna doba „súperenia“ o kvalifikovaných zamestnancov nahráva tým spoločnostiam, ktoré dokážu ponúknuť okrem adekvátnej mzdy aj lákavé benefity. Do povedomia sa čoraz viac dostáva caffetéria benefitov, kde si zamestnanec môže sám vyberať tie benefity, ktoré majú pre neho najväčšie opodstatnenie. Medzi obľúbené patria vzdelávacie kurzy, ktoré nie len zvyšujú kvalifikáciu zamestnanca, ale sú v konečnom dôsledku osožné aj pre samotného zamestnávateľa.

Zlé vzťahy na pracovisku

Horšie ako premotivovaný šéf, môžu byť snáď už len intrigy na pracovisku, ktoré sú prehliadané zo strany spoločnosti. V mnohých prípadoch pokladá zamestnávateľ takúto formu nezdravej rivality za skvelý motivátor podávania lepších výsledkov a podporuje v tom svojich zamestnancov. No nalejme si čistého vína. Takýto postoj sa dá možno akceptovať určitú dobu ale nie navždy. Preto sa niet čomu čudovať, že im zrazu chýbajú kvalifikovaní zamestnanci.

Vedenie nemá jedného pána

Tzv. ľavá ruka nevie, čo robí tá pravá. Zle uchopenie vedenia spoločnosti a pracovného tímu dokáže mať fatálne následky. Zlá organizácia práce, mätúce pokyny, nejasne definované ciele a právomoci sú dôvodom zvyšujúceho sa napätia v spoločnosti a často aj dôvodom odchodu zamestnancov.  

Prehliadaný syndróm vyhorenia

Zamestnávatelia veľakrát nevenujú dostatočnú pozornosť prevencii tohto novodobého strašiaka všetkých zamestnancov. Vysoké nároky a dlhotrvajúci stres s tým súvisiaci, sú najčastejšími spúšťačmi vzniku syndrómu vyhorenia, následkom ktorého sa zamestnanec cíti vyčerpaný, stráca motiváciu a nadobúda negatívny postoj voči svojej práci.

Nepovšimnutý potenciál

Skúsený nadriadený by mal venovať pozornosť potrebám svojho tímu a myslieť na rozvoj ich potenciálu. Nemal by zabúdať oceniť ich úsilie a poďakovať im za dobre vykonanú prácu. Mal by zastávať nie len rolu šéfa, ktorého úlohou je splniť stanovené ciele ale rolu motivátora, ktorý sa zaujíma o svojho podriadeného. Ak to vedome prehliada, koleduje si o stratu kľúčových pracovníkov.

Hľadáte si nové zamestnanie? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy