Ľudí so sociálnou fóbiou po covide pribúda: Boja sa návratu do kancelárií

Vedľajším efektom covidovej pandémie je zvýšenie počtu jednotlivcov, ktorí trpia úzkosťou z kontaktu s druhými. Ľuďom so sociálnou fóbiou bolo dobre doma, teraz sa ale desia návratu do normálneho pracovného prostredia. A veľkou výhrou pre nich nie je ani hybridný model

Odborníci tvrdia, že sociálna fóbia alebo strach z interakcií s ostatnými ľuďmi počas pandémie raketovo narástla najmä u jedincov vo veku medzi 18 a 29 rokov. Ako BBC oznámila Eileen Anderson-Fyeová, riaditeľka vzdelávania, bioetiky a humanitných lekárskych odborov na lekárskej fakulte Case Western Reserve v USA, je to pomerne logické, pretože práve v tomto veku dospievania a "mladej dospelosti" je socializácia v skupine rovesníkov neobyčajne dôležitá.

Budovanie stabilnej identity totiž podľa Anderson-Fyeovej závisí od interakcií a spätnej väzby od ostatných, a keď sú ľudia o toto ochudobnení, zažívajú intenzívne obavy z bežných komunikačných situácií, môžu mať problém vyjadriť sa pred väčšou skupinou alebo udržať súvislý rozhovor, pretože sa hanbia a v podstate nevedia, ako by sa mali správať.

V rámci práce aj štúdia sa komunikovalo pomocou internetu, ale táto forma nemôže nahradiť osobné stretnutie.

To platí aj pre tých, ktorí sociálnou úzkosťou pred pandémiou trpeli, ako aj pre tých, ktorí také problémy nikdy nemali. Človek je tvor spoločenský a spoločenské správanie potrebuje trénovať. Bez tréningu zabúda, je to podobné ako s cudzím jazykom, ktorý nepoužívate, alebo so športom, ktorému sa prestanete venovať.

Deti nechcú späť do tried

Avizovaný návrat k predpandemickému životu, ktorý je v pracovnej sfére charakterizovaný najmä návratom do kancelárií, je tak pre mnohých ľudí nočnou morou. A európske školy potvrdzujú, že to nie je inak ani s návratom detí do škôl. Školáci tiež cítia nevôľu a obavu z dôvodu úzkostí a duševných problémov, ktoré takmer dvojročná sociálna izolácia s nedostatkom interakcií prehĺbila.

Je síce pravda, že v rámci zamestnanci aj študenti komunikovali prostredníctvom internetu, to je ale forma, ktorá nemôže nahradiť osobné stretávanie. Mladí ľudia, ktorí do školy alebo práce nastúpili v dobe covidovej a mali možnosť svojich učiteľov, spolužiakov, nadriadených alebo šéfov vidieť len cez monitor počítača, tým boli značne znevýhodnení a teraz čelia nepríjemnej situácii, kedy budú musieť nastúpiť do prostredia a medzi ľudí, ktorých doteraz poznali len virtuálne a komunikovali s nimi z bezpečia a pohodlia domova.

Duša ako stigma

Caroline Leafová, americká neurovedkyňa, expertka na duševné zdravie a autorka knihy Clean Up Your Mental Mess, BBC dopĺňa, že problémy ešte zhoršuje jedna skutočnosť. A totiž tá, že duševné ťažkosti a úzkosti sú v spoločnosti stále vnímané ako niečo nenormálne, ako choroba. Ľudia sa tak za nich hanbia, čo zvyšuje ich ťažkosti a sťažuje ich bežné fungovanie.

Podľa Anderson-Fyeovej môže pomôcť zmena zabehnutého pracovného modelu a otvorenie sa flexibilnejším riešením, ako je práca z domu alebo hybridný model, kedy ste niekoľko dní doma a niekoľko v kancelárii. To by mohol byť krok od zamestnávateľov smerom k zamestnancom, prostredníctvom ktorého ukážu, že rešpektujú ich potreby a nesúdia ich za to, že majú problém tráviť čas v kolektíve.

S takýmto prístupom súhlasí aj Vanessa Matsis-McCreadyová, poradkyňa spoločnosti Engage, ktorá pôsobí v oblasti ľudských zdrojov. Tá BBC upozornila na to, že pre podporu duševného zdravia zamestnancov by bolo dobré v tomto smere vykonať aj zákonné úpravy, ktoré by voľbu flexibilného pracovného času vyložene umožňovali a zaradili by ju tak medzi práva zamestnancov.

Je hybrid riešenie?

BBC ale pripomína, že hybridný pracovný model môže byť pre niektorých ľudí dvojsečným riešením. Na jednej strane síce poskytuje úľavu od interakcií vyvolávajúcich úzkosť, na strane druhej ale vyvoláva zvýšené obavy z ešte väčšieho odcudzenia od kolegov, ktorým návrat do kancelárie vyhovuje.

Ako teda situáciu vyriešiť? Zatiaľ to vyzerá, že bude potrebné zaistiť toľko možností, aby si z nich každý mohol vybrať tú, ktorá čo najlepšie vyhovuje práve jemu.

Viac o téme: Home office Pracovisko Kolegovia Úzkosť Fóbia Strach Práca z domu
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bbc, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy