Leto bolo plné nových pracovných ponúk. Ktoré odvetvia sú pre uchádzačov najatraktívnejšie?

V mesačnom prehľade pracovných ponúk portálu Kariéra.sk sa zameriame na letné mesiace júl a august. Trh s pracovnými ponukami pokračoval vo vysoko nastavenom trende z júna a taktiež predčil letné mesiace z minulých rokov. Ide o netypické správanie pracovného trhu počas leta, kedy vo firmách prebieha dovolenkové obdobie. Súviselo to však s aktuálnou pandemickou situáciou, kvôli ktorej je pracovný trh stále aktívny a ekonomika sa zotavuje po druhej vlne pandémie koronavírusu.

KLESAJÚCA NEZAMESTNANOSŤ

Potvrdzujúcou správou pokračovania pozitívneho trendu na pracovnom trhu je ďalej klesajúca nezamestnanosť, ktorá v júli dosiahla hodnotu 7,6%. V tomto mesiaci si našlo prácu viac ako 13-tisíc uchádzačov a ďalších 207-tisíc bolo pripravených uchádzať sa o zamestnanie. Rovnako dobrou správou je nárast dostupných pracovných miest na celkový počet 73-tisíc. Ide o najväčší počet pracovných ponúk na trhu od začiatku roka 2021. Vývoj však naďalej kopíruje krivku podielu pracovných ponúk v porovnaní jednotlivých krajov, ktorý sme dokumentovali už počas júla. Až 28% pracovných ponúk bolo ponúkaných v Bratislavskom kraji, pričom len 5-percentný podiel dosiahol Košický kraj.

NAJLEPŠIE ODVETVIA POSILNILI SVOJE POZÍCIE

Pri pohľade na podiel pracovných ponúk v závislosti od odvetví môžeme vidieť jednoznačný rozdiel medzi najlepšími tromi odvetviami a zvyškom na pracovnom trhu. Výroba, obchod a špedícia tvoria bezmála 40% podiel z celkového počtu pracovných ponúk na pracovnom trhu. Tieto odvetvia patria medzi najlepších “hráčov” na trhu, avšak v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi si svoju pozíciu ešte zlepšili a počtom ponúk výrazne prevyšujú iné odvetvia. 

Leto bolo plné nových Galéria fotiek (4)

Zdravotníctvo a vzdelávanie patria medzi tie odvetvia, ktorým sa podarilo výrazne zvýšiť konkurencieschopnosť v počte ponúk na pracovnom trhu. Obe odvetvia v ňom dosiahli 5-percentný podiel. V zdravotníctve tento nárast zaznamenali už v lete minulého roka, keď sa z dôvodu celosvetovej pandémií počet ponúk zdvojnásobil. Vo vzdelávaní je to spôsobené najmä zvýšeným počtom letných škôl, v ktorých počas augusta žiaci dobiehajú učivo z predošlého, pandémiou ovplyvneného školského roka. 

VÝRAZNÝ ROZDIEL V ZOBRAZENÍ A REAKCIÍ NA PONUKU

Vďaka údajom z portálu Kariéra.sk vieme zhodnotiť žiadanosť a vyťaženosť jednotlivých odvetví na základe reakcií od uchádzačov. Už tradične je na prvých pozíciách výroba, ktorá ako jediné odvetvie zaznamenala v oboch mesiacoch viac než 10% podiel zobrazení z celkového počtu pracovných ponúk. Priemyselnej produkcii sa na Slovensku aktuálne veľmi darí, čo dokazuje aj nárast produkcie v júli o 7,8%, ktorá dokonca prekonala hodnoty spred pandémie. Výsledkom toho je rast priemyslu na Slovensku už 6 mesiacov po sebe. Najviac sa na tom podieľala výroba dopravných prostriedkov, výroba kovov a výroba strojov a zariadení. Naopak, produkcia klesla vo výrobe koksu, ropných produktov a základných farmaceutických produktov.

Leto bolo plné nových Galéria fotiek (4)

Počet zobrazení jednotlivých pracovných ponúk nie je jediným dôležitým ukazovateľom. Významnú úlohu vo výpovedi o atraktívnosti a relevantnosti pracovných ponúk znázorňuje počet reakcií uchádzačov na ne. Najväčší rozdiel môžeme vidieť v školstve, kde počas augusta bola každá 4 zobrazená ponuka práve z tohto odvetvia, čo bol nárast až o 23% v porovnaní s predošlým mesiacom. Avšak čo sa týka reakcií na jednotlivé ponuky, bol nárast v podiele z celkového počtu len o 1%. Z toho vyplýva, že pracovné ponuky v školstve uchádzačov nakoniec výrazne neoslovili. 

Leto bolo plné nových Galéria fotiek (4)

Na druhej strane úplne inú situáciu sme mohli sledovať v odvetví poľnohospodárstva, ktoré bolo v júli najžiadanejším odvetvím pri relatívne nízkom podiele zobrazení, len 1-percentný podiel z celkového počtu. Okrem tradične silných odvetví akými sú výroba a špedícia, bol vysoký záujem aj o pomocné práce a brigády.

POBERATEĽOV HMOTNEJ NÚDZE KLESÁ

V júli bol celkový počet poberateľov hmotnej núdze na Slovensku 56 631 osôb. Pozitívom je medzimesačný pokles o 1121 poberateľov a medziročný pokles o 7807 poberateľov. Prispieva tomu práve klesajúca nezamestnanosť a aktivita na pracovnom trhu. Za prvý polrok bola pomoc v hmotnej núdzi vyplatená viac ako 66-tisíc poberateľom v celkovej hodnote 53 miliónov eur. 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
  • Autor: © Zoznam/T.K.
  • Zdroj: Zdroj: Kariéra; Foto: Getty Images
 
Staršie správy
Staršie správy