Aké povinnosti má zamestnávateľ počas horúčav a tropických dní? Prinášame vám prehľad všetkých informácií

Zdroj: Gettty Images

Máme za sebou ďalšiu sériu horúcich dní, ktoré majú nemalý vplyv na výkon zamestnanca a kvalitu pracovného prostredia. Počas týchto dní sú zamestnávatelia povinní zabezpečiť optimálne podmienky pre svojich zamestnancov, ktoré im priamo určuje Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 227/2019 Z. z. o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci. Vďaka nej majú zamestnanci nárok na osobitý prístup zo strany zamestnávateľa najmä počas horúcich letných dní. 

Spomínaná vyhláška presne stanovuje triedy práce, podľa energetického výdaja zamestnanca, ďalej únosnú záťaž teplom, ochranné a preventívne opatrenia pri záťaži, ale aj pitný režim zamestnanca. Taktiež v nej nechýbajú ani špecifiká pre optimálne a prípustné hodnoty faktorov tepelno-vlhkostnej mikroklímy vnútorného pracovného prostredia. Tá sa týka najmä zamestnancov, akými sú pekári, zamestnanci pri výrobných linkách či v kanceláriách, kde absentuje klimatizácia. Naopak, vo vonkajšom prostredí sú vysokým teplotám vystavení poľnohospodári, cestári a najmä pracovníci v stavebníctve. 

POVINNOSTI ZAMESTNÁVATEĽA

Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať na pracovisku optimálne mikroklimatické podmienky v teplom, ako aj v chladnom období roka, tak aby nebola prekročená únosná tepelná záťaž na pracovisku počas dní, keď teplota vonkajšieho vzduchu v tieni presahuje 30°C. Predpoklady na tieto podmienky má vytvárať najmä stavebné riešenie budovy. Ak však stavebné riešenie budovy neumožňuje zabezpečiť optimálne mikroklimatické podmienky, je potrebné použiť rôzne technické zariadenia na zabezpečenie minimálne prípustnej hodnoty faktorov tepelno-vlhkostnej mikroklímy. 

Optimálna hodnota mikroklimatických podmienok je stanovená ako interval teplôt, ktoré by mali byť udržiavané na pracovisku počas celého roka. Prípustná hodnota je určená ako hraničná hodnota teploty, ktorá by nemala byť prekročená ani v situácii, ak zamestnávateľ nedokáže udržiavať optimálnu teplotu. 

Ďalej je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancom vhodný ochranný odev, ochranné prostriedky a zabezpečiť najmä pitný režim. 

Okrem iného je zamestnávateľ povinný vypracovať prevádzkový poriadok v prípade, že posúdenie výsledkov záťaže vykáže vysokú mieru zdravotného rizika. 

PRACOVNÉ TRIEDY A ICH OPTIMÁLNE A PRÍPUSTNÉ HODNOTY

Zamestnávatelia sú povinní dodržiavať optimálne a minimálne prípustné hodnoty teplôt na pracovisku podľa tried práce, ktoré sú uvedené v prílohe vyhlášky. Aktuálne rozlišujeme sedem rôznych pracovných tried rozdelených podľa energetického výdaja, oproti predošlým šiestim. 

Trieda 1a, 1b, 1c

V týchto triedach sa objavujú pracovné činnosti, ktoré si vyžadujú menší energetický výdaj a sú vykonávané nižšou intenzitou. V triede 1a nájdeme prácu vyžadujúcu najmä sedenie, akou je ľahká administratívna práca, kam patrí práca na počítači, kreslenie, účtovníctvo a podobne. Trieda 1b má v sebe zahrnutú ľahkú manuálnu prácu ako šitie, kde už zamestnanci zapájajú aj prácu paží, ramien respektíve nôh, ak ide o prácu vodiča. Práca v stoji s občasnou chôdzou, ktorá obsahuje ľahké vŕtanie a obrábanie drobných súčiastok, je zaradená do triedy 1c

Aké povinnosti má zamestnávateľ Galéria fotiek (3)

Trieda 2a, 2b

Obe tieto triedy obsahujú zamestnania, ktoré si vyžadujú kontinuálnu prácu rúk a paží, spolu s využitím trupu a nôh pre presun s materiálom. Ide o ľahšie manuálne stavebné zamestnania, práca v záhradách a v poľnohospodárstve či riadenie nákladných automobilov.

Aké povinnosti má zamestnávateľ Galéria fotiek (3)

 

Trieda 3, 4

V týchto triedach nájdeme intenzívnu až veľmi intenzívnu činnosť spojenú s prácou celého tela pri nosení ťažkého materiálu, práci s náradím, ktorá si vyžaduje rýchlu chôdzu spojenú s prekonávaním rôznych prekážok, akými sú schody, rebrík a podobne. Patria tu zamestnania najmä z odvetvia stavebníctva a priemyslu. Pri týchto triedach sa neudáva optimálna hodnota, avšak je stanovená minimálna prípustná hodnota teploty pre obe triedy, a to 10°C
 

ODPORÚČANÉ OPATRENIA PRE ZAMESTNÁVATEĽOV

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva opisuje zoznam aktivít a opatrení, ktoré by mal zamestnávateľ zabezpečiť pre zníženie nepriaznivého vplyvu záťaže teplom počas letných tropických dní. Patria medzi ne:

  • zabezpečenie klimatizácie a pravidelného vetrania
  • tienenie okien
  • poskytnutie vhodného pracovného odevu
  • zabezpečenie pitného režimu pre zamestnancov
  • predĺženie prestávok na odpočinok a stravu
  • striedanie zamestnancov
  • zmenu trvania pracovného času. resp. posunutie začiatku práce na skoršiu hodinu
  • poskytnutie priestoru na ochladzovanie zamestnancov

Vyhláška špeciálne upravuje povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť pitný režim na pracovisku, ktorý sa líši v závislosti od triedy práce. Pri triedach od 1a až 2b je zamestnávateľ povinný poskytnúť náhradu tekutín za pracovnú zmenu v rozsahu 0,9 - 2,8 litra. Pre triedu 3 sú to 1,2 až 3 litre tekutín a pre triedu 4 sú to 1,6 až 3 litre pitnej vody. Zamestnávateľ je povinný zadovážiť zamestnancom pitnú vodu na vlastné náklady v mieste výkonu práce alebo na vhodnom mieste na to určenom. 

V prípade prekročenia prípustných teplotných hodnôt na pracovisku je zamestnávateľ povinný pre všetky triedy prác (okrem 1a) zabezpečiť minerálne nápoje na doplnenie minerálnych látok. V praxi by mal zamestnávateľ nahradiť minimálne 70% tekutín, ktoré zamestnanec stratí počas pracovnej zmeny vďaka nadmernému poteniu a dýchaniu, z čoho minerálne nápoje by mali tvoriť aspoň polovicu celkového množstva uhrádzaných tekutín. 

SANKCIE

Pri nesplnení si zákonnej povinnosti v súvislosti s ochranou zdravia zamestnancov pri práci vo vysokých teplotách sa zamestnávateľ dopustí správneho deliktu voči Ministerstvu zdravotníctva. Pokuta, ktorú mu môže udeliť zodpovedný regionálny úrad verejného zdravotníctva, sa pohybuje v rozmedzí 2 000€ až 50 000€. Samozrejmosťou je taktiež povinnosť prijať opatrenia vyplývajúce z vyhlášky Ministerstva zdravotníctva, aby sa situácia s ohrozovaním zamestnancov pri práci v nevyhovujúcich podmienkach neopakovala

Viac o téme: Pracovisko Horúčavy Pitný režim
  • Autor: © Zoznam/T.K.
  • Zdroj: Foto: Getty Images
 
Staršie správy
Staršie správy