Čaká nás kratší pracovný čas? Podľa odborárov nás k tomu pandémia výrazne priblížila

Už dlhšie sa diskutuje o tom, či by bolo možné v našich podmienkach skrátiť pracovný týždeň o deň alebo o určité pracovné hodiny pri zachovaní rovnakej mesačnej mzdy. V niektorých krajinách už tento formát vyskúšali a podľa odborárov je práve teraz najlepší čas na prehodnotenie nastavenia systému pracovného času.

Epidémia koronavírusu donútila firmy skracovať čas zamestnancov na pracovisku, aby tým predišli miešaniu pracovníkov a následnému výpadku z dôvodu choroby. Avšak táto zmena neviedla k poklesom vo výkonnosti ekonomiky, ak sa prihliada práve len na aktívne podniky.  Pre TASR to potvrdila Konfederácia odborových zväzov (KOZ). Aktuálne sa preto nachádzame v období, kedy je vhodné nad zmenou systému pracovného času uvažovať.

Slováci trávia v práci najviac času

Slovensko patrí medzi krajiny, kde zamestnanci trávia v práci viac času, než je európsky priemer, v ktorom má pracovný týždeň približne 35 hodín. Avšak vďaka kolektívnym zmluvám sa niektorým podnikom podarilo aplikovať 37,5 hodinový pracovný týždeň, čím sa priblížili k spomínaným 35. hodinám. V prípade dorovnania európskeho priemeru a zachovania piatich pracovných dní by mal jeden pracovný deň sedem hodín. Inou alternatívou by bolo zavedenie štvordňového pracovného týždňa, ktorý sa osvedčil vo Švédsku a Švajčiarsku. Práve tieto krajiny, spolu s Nemeckom a Dánskom, patria medzi tie, ktoré sú najvyspelejšie na svete a ich zamestnanci pracujú menej než je európsky priemer. Najkratší pracovný týždeň je v Holandsku s trvaním 29,4 hodiny. 

Na Slovensku si však ľudia stále nepripúšťajú možnosť kratšieho pracovného týždňa. V nedávnom prieskume spoločnosti PWC o prioritách zamestnancov pri výbere zamestnania sa preukázalo, že Slováci preferujú najmä flexibilný pracovný čas, ktorý si môžu plánovať a riadiť, no nekladú dôraz na jeho skrátenie. Aj napriek preferovanej flexibilite pracovného času je na Slovensku nízky záujem o prácu na skrátený či polovičný úväzok. Tento typ pracovného úväzku zatiaľ najviac láka ženy, ktoré sa vracajú na pracovný trh zväčša po materskej dovolenke

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie dlhá pracovná doba ročne zabije vo svete až 745-tisíc ľudí, ktorí prevažne zomierajú na infarkt myokardu a iné srdcovo-cievne ochorenia. Podľa odhadov je za tretinu všetkých chorôb z povolania zodpovedná práve dlhá pracovná doba. Jej zníženie by malo za následok viac spokojných zamestnancov, nižšiu hladinu stresu, zlepšenie ich celkového zdravotného stavu, zosúladenie pracovného a rodinného života či možnosť väčšej sebarealizácie zamestnanca. Odborári z KOZ predpokladajú, že práve znížením odpracovaných hodín sa produktivita práce zvýši, čo bude taktiež viesť k zvýšenému využívaniu služieb a vyššej spotrebe.

Nakoniec nám s úpravou pracovného času nateraz pomohla práve pandémia. Najmä vďaka nej počet odpracovaných hodín za týždeň klesal druhým najvýraznejším tempom medzi krajinami Európskej únie, konkrétne o 9,5%, čo pre TASR potvrdili analytici. Avšak nebolo tomu tak vo všetkých odvetviach. Rástol segment zdravotníctva a sociálnych služieb s pracovným týždňom s viac ako 47 hodinami a svoje miesto si udržalo aj stavebníctvo s 43,8 hodinami za týždeň. Analytici upozorňujú aj na ďalšiu typickú črtu slovenských zamestnancov, ktorou je práca cez víkendy a v noci. Až 12,4% zamestnancov pracuje v noci, čo je najviac spomedzi všetkých krajín a 13% pracuje cez víkendy. Práve zníženie tohto typu práce odporúčajú odborári ako ďalšie možné riešenie znižovania pracovného času a priblíženia sa k európskemu priemeru.

Aj údaje portálu Kariéra.sk naznačujú, že sa u nás začínajú objavovať ponuky na trvalý pracovný pomer s kratším pracovným časom. Pracovné miesta na skrátený úväzok predstavujú 4,2% z celkového počtu ponúk na portáli Kariéra.sk. Tretina týchto ponúk sa nachádza v Bratislavskom kraji, za ktorým nasleduje Banskobystrický kraj a Trenčiansky kraj. Naopak, najmenej ponúk na skrátený úväzok je ponúkaných v Prešovskom a Košickom kraji. Navyše sa už medzi týmito ponukami objavujú aj také, ktoré ponúkajú možnosť práce na 35-hodinový pracovný úväzok. Takto nastavený úväzok je aktuálne priemerom medzi krajinami v Európskej únii.

Viac o téme: Skrátený úväzok Kratší pracovný čas
  • Autor: © Zoznam/T.K.
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy