10 vlastností, ktoré by nemali chýbať dobrému nadriadenému

Skvelé manažérske riadenie je nevyhnutné pre fungovanie každej spoločnosti, avšak schopnosť viesť sa často považuje za niečo vrodené. Faktom však je, že tieto atribúty sa dajú identifikovať a posilniť. Kým sa pravdepodobne spoliehate na vaše vlastné manažérske zručnosti, ktoré využívate každý deň vo svojom zamestnaní, môže vám pomôcť, ak si pripomeniete, ktoré zručnosti a vlastnosti sú dôležité a ako ich rozvíjať.

Ako byť dobrým šéfom alebo dobrým manažérom?

Ak máte potrebu na sebe stále pracovať, verte, že týchto 10 vlastností vám poskytne solídnu a potrebnú spätnú väzbu.

Kľúčové vlastnosti a zručnosti manažéra?

  1. Snažte sa vytvárať firemnú kultúru založenú na vzájomnej dôvere
    Spoločnosť Harvard Business Review nedávno analyzovala, čo robí úspešných manažérov úspešnými. Pri výskume prišli na to, že manažérske riadenie založené na dôvere, je tím najdôležitejším prvkom. Ak sa vaši zamestnanci majú cítiť bezpečne a prichádzať s inovatívnymi nápadmi, musia byť si byť istý, že ich snahu budete vnímať ako niečo pozitívne. Vývojové a výrobné tímy dnes už vedia, že chyby sú len drobné míľniky na ceste k ďalšej veľkej inovácii. Bez dôvery vo vašich ľudí sa vám bude iba ťažko napredovať.
  2. Rozvíjajte silné stránky zamestnancov
    Kultúra na pracovisku založená na silných stránkach ponúka merateľné výhody. Analýza Gallup štúdie z roku 2015 na tému silných stránok ukázala silné prepojenie medzi rozvojom silných stránok zamestnancov a samotným výkonom podniku. Štúdia tiež poukazuje na to, že pracovisko založené na silných stránkach zvyšuje lojalitu zamestnancov a až o 72 %, zvyšuje zisk a znižuje bezpečnostné riziká až o 14 – 29 %.
  3. Zabudnite na mikromanažment
    Úspešní vodcovia sa nesnažia ovládať každý detail. Ak investujete do úspechu vášho tímu všetko, môžete upadnúť do pasce vtedy, keď máte pocit, že musíte mať pod kontrolou každý detail. Mikromanažment môže v skutočnosti likvidovať iniciatívu pracovníkov a významne poškodiť motiváciu zamestnancov.
  4. Buďte asertívny a prekonávajte prekážky s gráciou
    Bezúhonnosť je nevyhnutná. Každý vedúci musí byť schopný prekonať odpor a nepriazeň, a predovšetkým viesť zamestnancov za úspechom.
  5. Pomáhajte rozvíjať kariéru vašich ľudí
    Pomoc, výcvik a rozvoj vašich zamestnancov môže viesť iba k ďalšiemu úspechu. Osvedčené postupy v oblasti ľudských zdrojov navrhujú aj tento postup: Výskum spoločnosti Google ukazuje, že podsúvanie príležitostí na rozvoj nových zručností je spôsobom, ako vytvoriť celkovo silnejší tím.
  6. Komunikujte priamo a úprimne
    Rovnako ako asertivita musí byť úprimnosť vyvážená citlivosťou na požiadavky zamestnancov. Výskum Harvard Business Review poznamenáva, že skvelý manažér dáva priamu spätnú väzbu a pravdu vždy podá s taktom. V správe sa zistilo, že zamestnanci oceňovali, že vždy môžu počítať s priamymi odpoveďami od svojho manažéra.
  7. Buďte otvorený novým podnetom
    Ako manažér si potrebujete udržať agilnú a otvorenú myseľ, aby ste si všimli, kedy možno projekt alebo proces zlepšiť. Skvelí manažéri nechávajú svojich členov tímu zdieľať nové nápady a nechávajú im priestor na vlastnú kreativitu.
  8. Analytické schopnosti sú kľúčové
    Môžete byť veľmi presvedčivý, charizmatický človek, navyše schopný excelentne komunikovať s vaším tímom, ale tieto schopnosti sú stále len súčasťou balíka schopností skvelého manažéra. Silné analytické myslenie je životne dôležitým prvkom vedenia, pretože vedie k správnym rozhodnutiam.
  9. Rozvíjajte schopnosť sa prispôsobiť a hrať role
    Ako líder môžete dať príklad a ukázať starostlivosť, nadšenie a ďalšie zručnosti, ktoré očakávate od ľudí, ktorých vediete. V nedávnej správe globálnej výskumnej spoločnosti Universum bola schopnosť prispôsobiť sa jednou z dvoch hlavných kvalít, ktoré firmy pri výbere manažérov hľadali.
  10. Odmeňujte
    Použite odmeny tak, aby členovia vášho tímu vedeli, že ich úsilie je cenné a má značný prínos pre vašu organizáciu. Uznanie dobrej práce posiela mimoriadne silnú správu zamestnancovi, pracovnej skupine a ďalším kolegom. Keď odmeníte skvelú prácu, premeníte postupne celú klímu vašej spoločnosti.
Viac o téme: Pracovisko Práca Komunikácia Vzťahy Nadriadený Šéf
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, Harvard Business Review

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy