Najobľúbenejšie zamestnanecké benefity: Po čom zamestnanci túžia?

Benefity ako Multisport karta alebo stravné lístky sú dnes v lepších firmách viacmenej samozrejmosťou. Zahraničné, ale aj slovenské firmy ponúkajú okrem mzdy, tiež benefity, ktoré sú predovšetkým pre prilákanie a udržanie si kvalitných zamestnancov. Benefity sa menia podľa toho, aké sú práve trendy. Poďte sa pozrieť na top 7 najobľúbenejších zamestnaneckých benefitov.

 

 

Benefit a benefity

Zamestnanecký benefit je výhoda, ktorú ponúka zamestnávateľ svojmu zamestnancovi navyše k pravidelnej mzde. Benefity nie sú vymáhateľné ani nijak povinne stanovené zo strany zákona. Môžu byť peňažné, hmotné aj v podobe nejakej služby.

Príklady benefitov:

  • stravné lístky
  • dovolená navyše
  • jazykové kurzy
  • firemné vozidlo
  • firemný mobilný telefón
  • penzijné pripoistenie alebo životné poistenie
  • Multisport karta

Na čo sú benefity?

Zamestnávatelia využívajú benefity k motivovaniu a zároveň na udržanie kvalitných zamestnancov. Nárok na benefity nezíska ten zamestnanec, ktorý uzavrie zmluvu o diele a iné podobné výnimky.

Zamestnanecké benefity sú vo väčšine prípadov poskytované plošne, len u niektorých sa prihliada na funkciu alebo postavenie zamestnanca. Z niektorých výhod môžu ťažiť totiž aj členovia rodiny zamestnanca. V súčasnej dobe pribúda firiem, ktoré ponúkajú benefity aj mimo bežnej zmluvy.        

Najžiadanejšie benefity:

  • služobné auto aj na súkromné účely
  • trinásty plat
  • 6 týždňov dovolenky
  • pružná pracovná doba

Home-office

Stále viac rastie dopyt po zamestnaniach, ktoré môžete vykonávať z domova. Tzv. home-office vyhľadáva čím ďalej tým väčšia časť uchádzačov. Niektorí zamestnávatelia ponúka možnosť home-office určité dni v týždni alebo v mesiaci. Výhodou je, že si zamestnanec môže rozvrhnú prácu pri home-office podľa seba. Tento benefit ocenia predovšetkým ženy na materskej dovolenke alebo tí, ktorí musia pravidelne dochádzať na pracovisko.

Home-office má ale aj veľkú nevýhodu. Problém môže nastať vo chvíli, keď sa začne riešiť napríklad pracovný úraz. Zamestnanec nie je schopný stopercentne dosvedčiť, že sa mu úraz stal pri výkone práce a nie vo voľnom čase. Home-office je žiadaným benefitom. 

Sabbatical

Sabbatical čiže neplatené voľno po celý rok slúži k duševnej očiste v dĺžke až niekoľkých týždňov. Tento benefit môžeme vídať čím ďalej tým častejšie. Tento typ voľna vyhľadávajú predovšetkým zamestnanci na vysoko postavených pozíciách, ako napríklad manažérske profesie. Sabbatical je určený hlavne pre profesie, ktoré vyžadujú dlhodobý stres a psychické vypätie. Vďaka Sabbaticalu by ste mali predísť syndrómu vyhorenia

Namiesto Sabbatical môžu zamestnávatelia ponúkať tiež celoročné dovolenku v rozsahu 365 dní v roku. To znamená, že zamestnanec si môže vziať dovolenku podľa svojich potrieb. Paradoxom je, že zamestnanci si často svoju dovolenku nevyčerpajú a to z jedného prostého dôvodu. Boja sa, že v prípade, že by sa niečo stalo, oni by už nemali nárok na voľno.

Starostlivosť o zdravie zamestnancov

Zdravie zamestnancov by malo byť prioritou každého zamestnávateľa, pretože zdravý zamestnanec = výkonný zamestnanec. Štandardom na pracovisku by malo byť poskytnutie občerstvenia, vo forme nápojov, prípadne jedla. Niekde dokonca zamestnávatelia poskytujú občerstvenie po celý deň.

Ku zdraviu pracovníkov prispievajú tiež relaxačné zóny na pracovisku. Počas pracovnej doby tam môžu zamestnanci zájsť na krátky odpočinok. Takéto relaxačnej zóny by mali byť vybavené relaxačnými kreslami, ležadlami, dokonca aj hernými prvkami - šípky, biliard, stolný futbal. Zóna by mala byť takým miestom, kde sa zamestnanci môžu odreagovať.

Podpora rodičovstva

Materstvo aj rodičovstvo silne ovplyvňuje profesijnú kariéru ako otca, tak i matky. Rodičia si musia rozdeliť čas tak, aby boli výkonní v práci, ale aj doma, čo nie je ľahká úloha. Riešenie takéhoto problému môže byť ponuka firemnej škôlky, detských skupín alebo príspevok od zamestnávateľa na škôlku alebo tzv. škôlkovné.

5 hodinový pracovný deň

Päťhodinová pracovná doba vznikla pôvodne ako experiment. Muž, ktorý ju vymyslel vychádzal zo svojich vlastných skúseností s efektivitou práce. Najskôr to skúsil u seba vo firme tak, že po obede išli zamestnanci jednoducho kam chceli. Do kina, na pláž, domov, kamkoľvek, len nie späť do práce. Prieskumy ukazujú, že zamestnanci strávia až 61% svojho času v práci neproduktívnymi aktivitami.

Ich neefektivita má vplyv aj na ich psychiku a lojalitu voči zamestnávateľovi. Päťhodinový pracovný deň sa tak osvedčil a dnes ho využívajú vo firmách po celom svete. Takýto pracovný deň vyzerá tak, že pracujete od 8 ráno do 1 hodiny popoludní. Podmienkou pre päťhodinový deň je, že neklesnú zisky. V prípade, že je to potrebné, zamestnanci budú pracovať dlhšie.

Elektronické stravné lístky

Takéto stravné lístky ponúkajú celý rad výhod. Vďaka novej elektronickej forme sa zbavíte nadbytočnej administratívy, všade zaplatíte na cent presne. To znamená, že už nikdy nebudete musieť riešiť, či v danej reštaurácii zo stravných lístkov vracajú alebo nie. Navyše pri sebe už nemusíte nosiť kopu papierikov. Stačí vám obyčajná kartička.

Spacie boxy

Jedným z najobľúbenejších benefitov sú spacie boxy na pracovisku. Ak máte možnosť si po obede na chvíľu ľahnúť, určite nebudete chcieť svoju prácu len tak opustiť. Možnosť si ísť kedykoľvek oddýchnuť a vzdialiť sa na chvíľu od počítača je skvelou odmenou od zamestnávateľa.

Viac o téme: Práca Zamestnanec Firma Zamestnávateľ Výhody Benefit Benefity
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, jobs

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy