Sebavedomé vystupovanie v práci: Cenné tipy a triky pre viac sebaistoty

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Sebavedomé vystupovanie v práci má obrovský význam pre to, aby ste sa vedeli presadiť, presvedčiť ostatných a dobre sa uplatniť vo firme. V tomto článku vám prezradíme, čo k tomu treba a ako môžete prekonať akýkoľvek ostych.

Prečo je sebavedomé vystupovanie také dôležité?

Faktom je: Ak sa chcete profesionálne posúvať, ľahšie dosiahnete svoje kariérne ciele, ak budete vnímaní ako sebavedomí. Začína to pohovorom a pokračuje počas celej vašej profesionálnej kariéry. Ak ste už túto prácu dostali, sebavedomé vystupovanie je mimoriadne dôležité pre napredovanie v rámci spoločnosti. Znovu a znovu sa môžete v pracovnom živote dostať do situácií, v ktorých sa musíte presadiť. Technické znalosti sú len jedným aspektom. Je prinajmenšom rovnako dôležité, aby ste svoje argumenty vyjadrili sebavedomo. To zahŕňa efektívnu komunikáciu na jednej strane a vhodnú reč tela na strane druhej. 

Sebavedomá reč tela

Čo znamená sebavedomá reč tela v profesionálnom kontexte? Ústrednou charakteristikou je pozitívna charizma. Ľudia, ktorí pôsobia sebavedomo, často poznajú svoje silné stránky a vedia, ako ich najlepšie využiť. Existuje niekoľko zakázaných vecí, ktorým by ste sa mali vyhnúť, pretože pôsobíte neisto:

Nevhodná reč tela

Prekrížené ruky
Prekrížené nohy a chodidlá
Krivý chrbát alebo zlé držanie tela
Plachý pohľad zdola/vyhýbavý pohľad
Ošívanie sa alebo mávanie rukami

A naopak, sú veci, vďaka ktorým pôsobíte sebavedomo. Tieto prvky sme pre vás zhrnuli v nasledujúcich tipoch.

Reč tela: Tipy, ako pôsobiť sebavedomo

Priamy očný kontakt
Otvorená pozícia rúk
Pevné podanie ruky 
Na podčiarknutie hovorených argumentov používajte cielene gestikuláciu rukami
Vzpriamený postoj
Priateľský úsmev

Sebavedomé vystupovanie pri prezentáciách

Prezentácie sú výzvou pre mnohých ľudí. Nie každý je narodený pre svetlo reflektorov a automaticky mu vyhovuje, keď je na ňom upretých veľa očí. Nervozita je častým, ale aj dosť nepríjemným vedľajším účinkom. Zostavili sme pre vás 4 tipy, aby ste sa aj napriek tomu presvedčili tým, že budete pôsobiť sebavedomo.

Hovorte jasne a zrozumiteľne

Často máme tendenciu hovoriť rýchlejšie, keď sme nervózni. S rastúcim tempom rozprávania sa však zvyšuje pravdepodobnosť zakopnutia, čo zvyšuje neistotu. Preto je dôležité zvoliť také tempo rozprávania, ktoré je dostatočne pomalé, aby bolo možné hovoriť jasne a zrozumiteľne. Ak sa počas prezentácie pristihnete, že ste zrýchlili, nájdite si chvíľu a zhlboka sa nadýchnite a potom pokračujte v pomalšom tempe.

Sledujte svoje dýchanie

Keď pociťujete napätie v tele, správne dýchanie vám môže pomôcť uvoľniť sa. Preto sa predtým, ako začnete rozprávať, niekoľkokrát zhlboka nadýchnite. Brušné dýchanie je vhodnejšie ako dýchanie hrudníkom, pretože ide hlbšie a robí váš hlas silnejším. Ak si počas prezentácie všimnete, že ste opäť neistí, nájdite si čas a znova sa zhlboka nadýchnite a krátko sa uzemnite.

Zaujmite vzpriamený postoj

Majte na pamäti, že existuje dôvod, prečo robíte túto prezentáciu. Možno ste odborníkom v tejto oblasti alebo ste v tomto projekte najdlhšie alebo ste získali najviac skúseností v tejto oblasti. Čokoľvek to je: Je výhodou, ak sa na túto odbornosť pozriete zvonka. Preto zaujmite vzpriamený postoj, hlavu držte rovno a využite túto polohu na kompetentné odovzdávanie svojich vedomostí.

Hľadať očný kontakt

Vždy pamätajte, že prezentácia je určená pre publikum. Či už pred vami sedia dvaja ľudia alebo sto, stále sa s niekým rozprávate. Prenášate to očným kontaktom.Venujete pozornosť publiku, zapájate sa a ste vďaka tomu vnímaní sebavedomejší.

Čo môžete urobiť s hanblivosťou v práci? 

Čo môžete urobiť, aby ste prekonali svoju hanblivosť? V závislosti od toho, aká vážna je vaša hanblivosť, vám môže pomôcť účasť na seminároch alebo workshopoch o rétorike, presvedčivých argumentoch, reči tela atď. K sebavedomému vzhľadu vám môže pomôcť aj cielený koučing. Okrem toho sme v nasledujúcej časti zostavili cvičenia, ako si môžete nacvičiť sebavedomý vzhľad.

Naučiť sa pôsobiť sebavedomo

Suverenita nie je niečo, čo môžete získať len tak cez noc. Dobrá správa: Môžete trénovať, aby ste pôsobili sebavedomo. Pripravili sme pre vás niekoľko cvičení a tipov:

Nacvičte si autentický úsmev pred zrkadlom

Autentický úsmev sa vyznačuje tým, že nie sú vytiahnuté len kútiky úst. Pretože to môže byť vnímané ako nebezpečná maska. Úsmev vyzerá autenticky, keď sa usmieva celá tvár – vrátane očí. Vyskúšajte to v zrkadle a vedome vnímajte rozdiel.

Cvičte sebavedomú chôdzu

Cvičte sebavedomú chôdzu raz denne. Zaujmite vzpriamený postoj, robte veľké a stredne rýchle kroky. Ak budete toto cvičenie pravidelne opakovať, bude to mať dopad na vaše sebavedomie. Pre mnohých ľudí je jednoduchšie urobiť predtým presný opak, aby sa kontrast viac zakorenil v ich vedomí. Najprv sa môžete pomaly a neisto prechádzať po cestičke so sklonenou hlavou a potom prejsť na sebavedomejší variant. O to zreteľnejšie potom pocítite rozdiel.

Trénujte rétorické schopnosti v kruhu priateľov

Najmä pri rozprávaní je výhodné popracovať na svojich rétorických schopnostiach v známom prostredí. Cvičte pred dôležitými rozhovormi. Otestujte si s priateľmi, ako sa prijímajú argumenty a ako ich môžete urobiť ešte presvedčivejšími. Dostanete cennú spätnú väzbu a tiež zistíte, ako veľmi sa môže líšiť vaše vlastné vnímanie od vnímania iných. Navyše hovorenie a formulovanie presvedčivých argumentov sa stane čoraz rutinnejším.

Rozpoznať a využívať osobné silné stránky

Charakteristickým znakom sebavedomých ľudí je, že poznajú svoje silné stránky a cielene ich využívajú. Nájdite si čas a zistite, kde sú vaše silné stránky. Opýtajte sa sami seba, v čom ste obzvlášť dobrý alebo čo sa vám zdá ľahké, a zapíšte si tieto silné stránky. Skúste si z toho sformulovať mantru, ktorú môžete pravidelne čítať. To vám pomôže zvnútorniť si to a časom sa s tým automaticky zvýši aj vaše sebavedomie. Účinné môže byť aj zapisovanie osobných úspechov a ich prečítanie vo chvíľach neistoty.

Viac o téme: Tipy Práca Sebavedomie Vystupovanie
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy