Ako si našetriť na Vianoce? 5 tipov, ktoré vám pomôžu obdarovať blízkych

Obchody sa pomaly od septembra začínajú plniť vianočnou výzdobou a s tým prichádza pre niekoho príjemná, pre niekoho nepríjemná vec - nakupovanie vianočných darčekov. K tomu sa viažu pomerne veľké výdavky. V tomto článku si ukážeme, ako si našetriť na Vianoce. Je samozrejme najlepšie šetriť dlhšiu dobu, ale ak ste to nezvládli, máte ešte nejaký ten čas. Niektoré tipy vám pomôžu aj teraz, iné si budete musieť nechať na budúci rok. Ak tento článok čítate mesiac pred Vianocami, asi toho už veľa nenašetríte, ale môžete na to myslieť, článok si uložiť a otvoriť ho napríklad v septembri, a pokúsiť sa nejaké to euro na ďalšie Vianoce našetriť.

Odpusťte si nákupy pre seba

Ste zvyknutý na to, že si pre seba kupujete oblečenie, knihy, šperky, kávičku, čokoľvek? Odpusťte si to, aspoň na chvíľu. Uvidíte, že peňazí, ktoré ušetríte, bude veľa a môžete za ne kúpiť darčeky pre ostatných. Vy predsa tiež nejaké dostanete, tak vás to nemusí toľko mrzieť. Navyše nakupovať budete stále, len nie pre seba. Pár mesiacov to vydržíte a budete na seba pyšný, že ste dokázali našetriť na Vianoce. Ak si nedokážete odpustiť všetko, skúste aspoň niečo. Namiesto toho, aby ste si kúpili kávu vo Starbucks za 4 € , urobte si ju doma do termohrnčeku a vezmite so sebou. Ušetríte peniaze aj obaly, budete tak ekologickejší, to znamená, že zo seba budete mať ešte k tomu dobrý pocit. Za týždeň tak môžete ušetriť okolo 30 €, čo znamená 1-2 darčeky naviac. Môžete to rovnaké urobiť aj s obedmi, ak si ich chodíte kupovať do reštaurácie. Varte si doma, aspoň chvíľu a uvidíte, ako to pôjde.

Nájdite si vianočnú brigádu

Ak ste študent alebo človek, ktorý má dostatok času, nájdite si na Vianoce brigádu, napríklad len na jeden alebo dva mesiace a peniaze, ktoré zarobíte, môžete minúť za darčeky. Je jasné, že ak pracujete na plný úväzok, máte 2 deti a hladného manžela, na brigádu navyše nemáte čas. V prípade, že si čas navyše nájsť viete, poobzerajte sa napríklad po obchodných centrách, obchody v nich často hľadajú výpomoc. Môžete napríklad baliť darčeky alebo pomáhať na vianočných trhoch.

Odkladajte si peniaze z výplaty

Už dopredu viete, že budete potrebovať peniaze na darčeky, to znamená, že si musíte určiť čiastku, ktorú si každý mesiac budete dávať stranou a musíte to naozaj dodržať. Ak máte výplatu 800 €, je nezmysel, odkladať si bokom 400 €. Ale napríklad také 150 € zvládnete, záleží na výdavkoch a na vašej situácii. Skúste si na to napríklad zariadiť špeciálny účet, kam budete posielať peniaze a vyberiete ich naozaj až pred Vianocami. Obmedzte si napríklad prístup k peniazom a povoľte ho až tesne pred Vianocami. Budete tak v pokoji a budete vedieť, že máte našetrené a nemusíte si lámať hlavu nad tým, kde na to zase vezmete.

Ušetrite na jedle

Na jedle sa dá krásne ušetriť, ak často jete vonku, v reštauráciách, chodíte na večere, do kaviarní na kávičku a brunch. Na chvíľu si to odpustite a varte si doma. Ak nevydržíte bez kávy a niečoho sladkého, nie je nič jednoduchšie, než si kávu pripraviť doma, naliať do termohrnečku a vziať so sebou. To isté s jedlom - uvarte si, upečte niečo dobré, dajte do krabičiek a je to. Ušetríte veľa peňazí, aj keď sa vám to teraz nezdá. Dokonca to môžete spojiť aj so zdravou stravou pred Vianocami. Všetci vieme, že Vianoce sú plné jedla, väčšinou nezdravého, veľa cukroviniek a aby ste si to mohli s chuťou vychutnať, dodržujte predtým vyváženú a pestrú stravu, aby ste si toto skvelé jedlo potom mohli dovoliť. Takže schudnete, budete zdravý a ešte ušetríte, to je skvelé.

Predajte to, čo nepotrebujete alebo nechcete

Nemáte čas ani na brigádu a ani nechodíte jesť von? Možno, že nemáte ani na to, dávať si peniaze bokom. Potom zostáva posledná možnosť, prejdite všetky veci čo máte, vrátane šatníka a čo vám nie je dobré alebo sa vám nepáči, už to nenosíte, predajte. Keď sa budete snažiť, môžete tak našetriť na Vianoce jednoducho a rýchlo. Môžete sa tiež zúčastniť blších trhov, kde predáte veci, ktoré by sa ešte niekomu mohli hodiť, ale vy už ich nepotrebujete.

+ BONUS: využívajte zľavy

Existuje veľa zľavových kódov ako do kamenných obchodov, tak do eshopov, vďaka ktorým môžete veľa ušetriť. Pohľadajte ich na internete a ušetríte desiatky eur.  Pamätajte si, že Vianoce nie sú primárne o darčekoch a že aj maličkosťou potešíte. Na darčeky teda nepotrebujete tisíce eur, ale dajú sa kúpiť lacné a pritom veľmi pekné darčeky.

Viac o téme: Peniaze Šetrenie Darčeky Práca Sviatky Vianoce
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, happymag

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy