5 návykov, ktoré poškodzujú vašu pamäť a mozog: Prestaňte s nimi skôr než bude neskoro

Mozog je riadiacou jednotkou nášho tela. Je veľmi dôležité sa oň starať, aby ste boli schopní komunikovať, chodiť, hýbať sa a vykonávať všetko, čo bežne vykonávať potrebujete. Ak mu ale poskytujete zlú starostlivosť a ničíte ho nezdravými návykmi, môže začať slabnúť a poškodzovať sa. Prečítajte si, čo najviac vášmu mozgu škodí a zmeňte to skôr ako bude neskoro. Nižšie sme pripravili zoznam škodlivých návykov, ktorým by ste sa mali vyvarovať.

Raňajky sú základom dňa

V Japonsku bola vykonaná štúdia, ktorá skúmala ľudí, ktorí pravidelne vynechávali raňajky. Títo ľudia mali až o 36 percent vyššie riziko vzniku tragickej mozgovej mŕtvice. Bez nedostatku energie, ale aj ostatných živín, ako sú bielkoviny, vitamíny a minerály, a to dlhodobo, má mozog veľké problémy s prijímaním nových informácií, zlú pamäť a zle porozumie vizuálnym a priestorovým podnetom. Zrejme je to tým, že väčšina z nás žije hektický život. Spomaľte preto, zdravie máte iba jedno. Radšej o chvíľu skôr vstaňte a naraňajkujte sa.

Prejedanie sa

Nedostatok jedla, ale aj priveľa jedla škodí. Jedná sa predovšetkým o tie jedlá, ktoré nie sú veľmi výživné. V takom prípade sa v mozgu neaktivujú hormóny, ktoré majú za úlohu zvyšovať hladinu sýtosti. Mozog tak ďalej prahne po ďalšej várke jedla, aby dosiahol svoje výživové funkcie. Takže ak po nevýdatnom jedle máte hlad a opäť zaženiete chute nevyváženým jedlom, nielen, že si tvoríte parádny prírastok hmotnosti, ale takisto významne znížite funkcie mozgu. A čo je na tom najhoršie? Týmto spôsobom sa môžete prejesť takzvane k demencii.

Fajčenie

Nielen, že ste na nikotíne a iných látkach v cigaretách závislí, ale tiež mnohé štúdie, ktoré skúmali spojitosť medzi mozgom a fajčením a preukázali, že fajčenie má negatívny vplyv na takzvanú perspektívnu pamäť. To je tá pamäť, ktorá vám uľahčuje spomenúť si, kam ste si dali okuliare, kde sú kľúče, a že dnes máte dôležité stretnutie. Štúdie ukázali, že fajčiari, ktorí vyfajčia päť cigariet denne a to dlhodobo, majú s touto mozgovou funkciou ťažkosti. Ďalej cigarety pôsobia celkovo negatívne na zdravie a spôsobujú veľké množstvo závažných ochorení, takže ak sa máte radi alebo máte radi vašich blízkych, nikdy nie je neskoro na to, aby ste prestali fajčiť.

Konzumujete priveľa cukru

Aj táto spojitosť medzi mozgom a rafinovaným cukrom bola preskúmaná vedcami. Tí prišli na to, že nadmerná konzumácia cukru každý deň vedie k obezite, zápalu v tele, rakovine, ale aj k negatívnemu vplyvu na nervový systém a môže sa tak rozvinúť Alzheimerova choroba. To je určite pádny dôvod na obmedzenie cukru.

Nekomunikujete s ostatnými

Pokiaľ s ľuďmi nekomunikujete, nečítate alebo napríklad nelúštite krížovky, váš mozog môže zakrnúť a bude veľmi rýchlo starnúť. Odporúčame, aby ste každý deň komunikovali s ľuďmi. Týmto spôsobom dokonale stimulujete mozog.

Viac o téme: Zdravie Mozog Fajčenie Sústredenie Inteligencia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, proworld

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy