Ako sa finančne pripraviť na materskú dovolenku? Nezabudnite na tieto kroky

Verte či nie, slovenský sociálny systém je na rozdiel od zahraničných sociálnych politík (napríklad tej americkej) pomerne „štedrý“. Príspevky na rodičovskú a materskú dovolenku však určite nedokážu plne nahradiť ušlý zisk zo zamestnania. Ak nemáte dostatočné rezervy alebo vysoký pasívny príjem, je vhodné sa na obdobie materskej dovolenke finančne pripraviť. Poradíme vám, ako na to.

Urobte si poriadok vo vašich financiách

Predtým, než začnete zvažovať výšku budúcich príjmov a výdavkov, je potrebné zhodnotiť si aktuálnu bilanciu vášho domáceho rozpočtu. Zapisujte si poctivo po dobu niekoľkých mesiacov výšku a zdroj vašich príjmov a výšku a hlavne účel vašich výdavkov. Iste máte hrubú predstavu o tom, na čo míňate, ale až presné čísla vám pomôžu identifikovať, ako na tom momentálne ste a ako dobre ste finančne pripravení na zvýšenie výdavkov a zníženie príjmov. V prípade, že máte pochybnosti o výške vašich zostatkov, preskúmajte svoje výdavky bližšie a zredukujte tie, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné.

Porovnajte ceny svojich pravidelných výdavkov

V prípade výdavkov sa zamerajte aj na položky, ktoré tvoria najväčší podiel a ktoré sú pravidelné - väčšinou sú to náklady spojené s bývaním (prenájom či hypotéka), s energiami, poistením, lízingom automobilu, apod. Porovnajte si ich cenu s aktuálnymi cenami na trhu a konajte - refinancujte hypotéku, poobzerajte sa po inom dodávateľovi energií a preskúmajte aj ponuky poisťovní. Iste narazíte na lacnejšie či výhodnejšie produkty, ktoré prospejú vašej peňaženke.

Spočítajte si, o koľko sa zvýšia vaše výdavky

S obstaraním dieťaťa súvisí tiež zvýšenie výdavkov. Nespoliehajte na to, že vám kočík a výbavičku zaistí rodina. Veľké výdavky vás čakajú tiež na pravidelné hygienické pomôcky, ako sú plienky, obrúsky, krémy, pracie prášky, apod. Peňaženku si pripravte aj na umelú výživu. Všeobecne sa udáva, že náklady počas prvého roka života dieťaťa sú okolo 4 tisíc eur, prepočítané na mesiace je to cca 333 eur.

Vytvorte si minimálne polročnú finančnú rezervu

Aby ste boli schopní pružne a bez väčších starostí reagovať na náhle zmeny (stratu zamestnania, pokazené auto a pod.), Mali by ste mať vždy stranou odloženú rezervu vo výške výdavkov na 6-8 týždňov. Nezabudnite ku svojim výdavkom pripočítať aj tie, ktoré vás s dieťaťom ešte len čakajú - pozrite bod vyššie.

Zbavte sa dlhov a nevytvárajte nové

Samozrejme, dlhy sú zlé vždy. O to viac by sme im mali predchádzať v čase, keď sa príjem domácnosti rapídne zmenší a zároveň s ohľadom na starostlivosť o ďalšieho člena rodiny vzrastú aj výdavky. Ak vás biologické hodiny príliš netlačia, zbavte sa dlhov alebo sa aspoň prepoistite proti riziku nesplatenia. Bude sa vám lepšie dýchať. Zároveň predchádzajte tvorbe ďalších dlhov, predovšetkým tých, ktoré sú z povahy veci zbytočné - napríklad lepší mobil alebo televízia na splátky, pôžička na dovolenku, a pod.

Prajeme vám veľa šťastia a úspechov.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, nerdwallet

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy