Chcete bohatší život? Týchto päť zlatých pravidiel vám ušetrí kopec peňazí

Zdroj: rodina, šťastie, život

Žijete od výplaty k výplate a vlastne ani neviete za čo míňate a kam vám miznú peniaze? Už ste sa niekedy prichytili, že nakupujete len pre ten pocit, ktorý zažijete pri z "výhodnom" nákupe a platíte kreditnou kartou s tým, že za ten mesiac sa to nejako vyrovná? Nedokážete ušetriť ani euro? Potom pre vás máme pár rád, ktoré po Vianociach iste prídu vhod.

Zľavy, výpredaje, výklady obchodov v nákupných centrách oblepené anglickým slovkom "sales", to všetko nás vyzýva k nákupu... Lenže zľava 60 percent na džínsy, ktoré potom zostanú v skrini, pretože sa v nich necítite dobre, sú zle minuté peniaze.

Zradné zľavy

Zľavy sú nebezpečné ešte z ďalšieho dôvodu - otupujú racionálne myslenie a nútia nás uvažovať spôsobom - koľko na tovare ušetrím oproti "bežnej" cene? To však vôbec nie je správny prístup. Zabudnite na preškrtnú cenovku s pôvodnou cenou a pozerajte sa na cenu tovaru ako takú, pretože žiadne zľavy v podstate neexistujú.

Všímajte si hry s percentami, zásadne nikdy neverte zľavám s čarovným slovíčkom "až". Lákajú vás obchodníci na zľavu až 70 percent? Potom je možné, že takýchto zľavnených produktov v skutočnosti ponúkajú pomenej. Ďalším problémom je cenová základňa, z ktorej sa zľava počíta. Tá môže byť pochybná, respektíve zámerne nadhodnotená, čo sa u nás deje veľmi často. Jednoducho zabudnite na zľavy a pozerajte sa len a len na finálnu cenu. Vzhľadom k nej potom posudzujte, či vám kúpa daného produktu stojí za to.

Peniaze sú peniaze

Ďalšie dôležité pravidlo znie: peniaze sú peniaze, ich zdroj nie je podstatný. Inak povedané - vyhrali ste balík v pokri? Teta z Ameriky vám odkázala svoje úspory? Boli v práci mimoriadne odmeny? Je dokázané, že s takými peniazmi, ktoré "spadli z neba", máme tendenciu zaobchádzať rozhadzovačne, ale to nie je racionálne. Každé euro má rovnakú hodnotu, bez ohľadu na to, ako sme k nemu prišli.

Položte si otázku - ako by ste naložili s 600 eurami, ktoré by ste dostali len tak na ruku? Väčšina ľudí odpovie, že by ich minuli a urobili si radosť. Ale čo keď by ste dostávali každý mesiac 50 eur po dobu jedného roka? Na také peniaze máme sklon pozerať sa viac vážne, brať ich ako navýšenie príjmu a v dôsledku ich použiť napríklad na zaplatenie pravidelných účtov alebo investície.

Hotovosť "bolí"

Však to poznáte - vytiahnuť z peňaženky zopár stoviek a zaplatiť nimi je v istom zmysle zraňujúce. Ale vytiahnuť "kreditku" a minúť virtuálne peniaze, ktoré vám banka odpočíta, to až tak nepáli. Mimochodom, existujú štúdie, ktoré jasne dokazujú, že ľudia sú ochotní platiť viac, ak platia kartou. Príklad: reštaurácie a podniky, kde zaviedli kartové transakcie. Niektorí medziročne vykazujú až 30-percentný nárast tržieb.

Ak platíte kreditnou kartou, potom tiež pravdepodobne nemáte veľmi dobrý prehľad o tom, koľko ste za čo utratili. Ak používate hotovosť, potom iste máte prehľad o tom, koľko vám peňaženke zostáva. Cítite ten rozdiel, že áno? Plaťte teda viac hotovosti, budete tak lepšie vnímať hodnotu peňazí.

Princíp nákladov a úžitku

Nemáte radi taxikárov, pretože sú to vydriduchovia? Lenže tým, že si nevezmete taxík, dorazíte domov zmoknutý a premrznutý a možno potom ešte ochoriete. Nevyužitím predraženej služby nepotrestáte taxikára, ale sami seba. Samozrejme záleží na situácii, ale vždy porovnávajte náklady a úžitok, teda to, čo za svoje peniaze dostanete verzus to, čo by vás stál alebo mohol stať iný scenár. Niekedy jednoducho nie je radno riešiť, či je účtovaná cena férová alebo nie. Inokedy sa pokojne prejdite.

Nechajte sa zviazať ako Odysseus

Ďalšia rada sa týka tých, ktorí nedokážu nič ušetriť, ale dá sa aplikovať prakticky na čokoľvek. Hovorme tomu "Odysseova zmluva". Odysseus totiž ako jediný počul vábenie Sirén, ale keďže bol priviazaný ku sťažňu, nemohol podľahnúť.

Inak povedané, kontrolovať svoje správanie, ak ste vystavený pokušeniu, je ťažké, preto, ak chcete napríklad ušetriť peniaze, nastavte si trvalý príkaz na sporiaci účet v inej banke hneď na deň, kedy vám chodí výplata. Keď peniaze neuvidíte a nebudete nimi môcť disponovať, tak ich ani neminiete. Štúdia tvrdí, že 4/5 ľudí si takto dokázali vytvoriť úspory.

Šetriť sa skrátka musí vedieť a často nie je potrebné sa príliš obmedzovať. To dôležité je neplytvať a utrácať len za to, čo naozaj potrebujete. Nezabúdajte ani na starú anglickú povedačku - nie som taký bohatý, aby som si mohol kupovať lacné veci.

Viac o téme: Peniaze Úspory Výplata Šporenie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, finexpert

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy