5 užitočných vecí, ktorými si môžete spríjemniť karanténu

Koronavírus výrazne spomalil naše životy. Slovenské bary, obchody, kluby, školy, múzeá a reštaurácie sú zatvorené a ulice sú prázdne. Či už ste v úplnom karanténnom režime, pracujete z domu alebo jednoducho obmedzujete svoj spoločenský život, v najbližších týždňoch budete tráviť oveľa viac času doma. Ale namiesto toho, aby ste sledovali nekonečné seriály a živé spravodajské kanály, existuje veľa kreatívnych spôsobov, ako využiť čas strávený vnútri. Tu je 5 užitočných vecí, ktoré môžete urobiť, keď ste uviazli doma počas tejto krízy.

  1. Prečítajte si knihy, ktoré máte už roky na poličke
    Priznajme si to, polovicu kníh na poličkách sme nikdy neprečítali. Možno, že sme si ich odkladali na daždivý. No, tento daždivý deň už skutočne prišiel – vitaj karanténa. Teraz je ten pravý čas urobiť veľký literárny objav alebo dva, bez toho, aby ste opustili pohovku.

    Keď už vás čítanie omrzí, zaujímavosti a novinky o knihách si môžete vypočuť v online diskusiách na Facebook stránke kníhkupectva Artforum. Prípadne nechajte známe osobnosti slovenského kultúrneho života prečítať rozprávky vašim deťom, aby ste si mohli aspoň na chvíľu oddýchnuť. Tieto videá nájdete na YouTube kanáli kníhkupectva Martinus.
  2. Veľké jarné upratovanie
    Jar je čas na to, aby ste si svoj domov upratali, s globálnou pandémiou alebo bez nej. Použite svoj novo nájdený voľný čas na systematické čistenie miestností a uistite sa, že všetky povrchy žiaria. Nedá sa zaručiť, že to zničí všetky vírusy a baktérie, ale prejsť sa čistučkým je sakramentsky dobrý pocit - najmä ak tam trávite väčšinu času.

    Ak neviete ako s upratovaním začať, pomôcť vám môže kniha alebo dokument dostupný na Netflixe - Kúzelné upratovanie od japonskej autorky Marie Kondo. Pozrieť si ho môžete aj s českými titulkami.

  3. Ozvite sa rodine a priateľom
    Zavolajte tete, svojim bratrancom, starým rodičom, súrodencom alebo synovcom. Samozrejme, v čase pandémie hovoríme s našimi najbližšími príbuznými, ale sú aj takí členovia rodiny a priatelia, ktorých vidíme raz za uhorský rok. Teraz je však ten pravý čas s nimi spojiť. Vždy, keď nastane v telefóne ticho, môžete hovoriť o koronavíruse, o knihách, ktoré ste prečítali alebo o vašom nadštandardne upratanom byte.
  4. Uvarte si jedlo, ktoré ste ešte neskúšali
    Karanténa so sebou nesie šancu konečne variť - alebo sa to aspoň naučiť. Supermarkety sú otvorené a možnosti sú nekonečné: karí, domáca pizza alebo strapačky nie sú mágia - stačí len trpezlivý kuchár s trocha voľného času. A tá vôňa, ktorá sa pri varení vanie celým domom, prináša neoceniteľný pocit pohodlia.

    Ak máte chuť variť, no neviete čo, pomôže vám kulinársky portál Gurmán.sk. Nájdete tam nespočetné množstvo receptov a navyše môžete inšpirovať ostatných tým, že do zbierky prispejete svojimi vlastnými.
  5. Poriadne si zacvičte
    Už dlhšie ste sa na to chystali. Navyše už budúci týždeň začínate s tou úžasnou diétou, tak prečo to nespojiť? V pohodlí domova sa dokonca vyvarujete nepríjemnému očnému kontaktu a rozpakom z toho, že niečo nezvládate úplne podľa svojich predstáv.

    Ak neviete, ako začať, vyskúšajte napríklad domáce cvičenia jogy, ktoré pripravilo Hot Yoga Centrum. Každý deň o 18:00 HYC pridá na YouTube nové video, vždy s iným inštruktorom a iným druhom jogy. Všetky videá nájdete bezplatne na ich stránke alebo YouTube kanáli.
Viac o téme: Domov Práca Aktivita Motivácia Korona
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: red, Foto: Getty Images, Berliner

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy