Slováci pri hľadaní práce podceňujú svoje vlastnosti a koníčky

karierakariera

Slováci, ktorí si hľadajú prácu, sú pri písaní životopisu málo kreatívni. Vyplýva to z prieskumu portálu Kariera.sk zameraného na vlastnosti a koníčky uvádzané v životopisoch. Podľa odborníčky na personalistiku svedčia výsledky prieskumu o tom, že uchádzači o zamestnanie sa prezentujú v inom svetle, ako je skutočnosť. Upozorňuje, že pri písaní životopisov netreba údaje o vlastnostiach a koníčkoch podceňovať.

Podľa údajov z databázy životopisov pracovného portálu Kariera.sk len 45 percent uchádzačov uvádza vo svojom životopise svoje vlastnosti a schopnosti. Z nich len menšia časť využíva túto možnosť odlíšiť sa od ostatných uchádzačov uvedením vlastností, ktoré sú originálne a priamo súvisia s prácou, o ktorú sa uchádzajú.

 

Najviac uchádzačov je komunikatívnych

Najviac, 19 percent z nich, si podľa portálu Kariera.sk vo svojom životopise uvádza, že sú komunikatívni. Podobne je to aj s vlastnosťami ako flexibilita alebo zodpovednosť. Kandidáti len kopírujú obľúbené šablóny životopisov na webe a často ani nevedia, čo presne tieto vlastnosti znamenajú.

Podľa marketingovej manažérky personálnej agentúry Start People Petry Pohankovej vo všeobecnosti platí, že kandidáti na Slovensku sa nevedia dostatočne „predať“ a sú málo kreatívni. Málokedy v životopise uvádzajú svoje úspechy v predchádzajúcom zamestnaní či participáciu na dôležitých projektoch. „Najlepšou radou pre uchádzačov v tomto smere je, aby starostlivo posúdili svoje pozitívne vlastnosti najmä na základe predchádzajúceho riešenia pracovných problémov a v životopise ich prispôsobili požiadavkám na konkrétnu pracovnú ponuku,“ radí Pohanková.

 

Dôležité vlastnosti podľa zamestnávateľov

Slováci pri hľadaní práce Galéria fotiek (3)

Z prieskumu vyplýva aj to, že najmenej si uchádzači uvádzajú medzi svoje vlastnosti diskrétnosť, disciplínu či toleranciu. Na tieto vlastnosti pritom niektorí zamestnávatelia kladú oveľa väčší dôraz. Aj v tejto sfére je tak u nás možné badať konzervativizmus v tvorení životopisov. Ľudia na Slovensku nie sú zvyknutí vytŕčať z davu a nie sú si istí, či môžu vyniknúť. „Vlastnosti ako lojálnosť, diskrétnosť, empatia, tolerancia sa v životopisoch uvádzajú veľmi málo, pritom pre zamestnávateľa majú nevyčísliteľnú hodnotu,“ myslí si odborníčka na personalistiku.

 

Aj koníčky majú svoju váhu

Okrem vlastností analyzovala Kariera.sk aj štatistiku týkajúcu sa koníčkov uchádzačov. Z nej vyplýva, že až 54 percent záujemcov o prácu uviedlo medzi svoje záľuby počítače a internet. Druhý najčastejší koníček šport uviedlo len 7 percent uchádzačov. Podľa personalistky tak robia hlavne mladí ľudia, ktorí ale pri testoch ohľadom používania najbežnejších programov často zlyhávajú. Záľuba v PC formou chatovania a reálne využívanie počítačových programov pre uľahčenie si práce sú dve úplne rozdielne veci. Slováci sa podľa nej málo zdokonaľujú a ďalej rozvíjajú. Naučia sa základy používania niektorých programov a nepátrajú po ďalších možnostiach, ktoré im tieto programy ponúkajú.

Slováci pri hľadaní práce Galéria fotiek (3)

Záľuby v životopise netreba podceňovať. Dokážu personalistovi napovedať o osobnosti a vlastnostiach kandidáta viac, ako by si mohol myslieť. Naznačia mu, či ide o introvertnú alebo extrovertnú povahu, individualistu, tímového hráča či trpezlivého človeka s citom pre detail. Kandidáti by preto nemali túto časť svojho životopisu podceňovať a mali by uvádzať vždy len pravdivé údaje.

 

Ako zaujať zamestnávateľa už v životopise

• Nekopírujte!

• Uveďte tie schopnosti a záľuby, ktoré majú priamu súvislosť s konkrétnou prácou

• Dajte ich do súvislostí s predchádzajúcimi pracovnými skúsenosťami

• Napíšte aj vlastnosti, ktorými disponujete, hoci v šablónach sa nenachádzajú

• Počítajte s tým, že deklarované schopnosti si zamestnávateľ otestuje už na pohovore

Viac o téme: Kariera Koníčky vlastnosti schopnosti
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy