8 viet, ktoré počas pohovoru nesmiete vysloviť: Zachráňte svoju šancu na novú prácu

Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak práve nechcete otestovať trpezlivosť vášho budúceho zamestnávateľa a jeho hranice, dávajte si pozor na to, čo poviete. Nielen v spoločenskej etikete existujú určité pravidlá a normy, ale existuje aj etiketa v práci a počas pracovného pohovoru, ktorú by ste nemali prekročiť.

Tú sú „hriešne“ vety:

  1. Ospravedlňujem sa, že idem neskoro, ale je ťažké nájsť opatrovanie pre moje dieťa.
    Po prvé, by ste v žiadnom prípade nemali meškať. Po druhé, nikdy pred zamestnávateľom nespochybňujte vašu prácu a prekážky v práci, ako sú napríklad rodinné povinnosti, časté choroby člena rodiny alebo vaše zdravotné problémy. Každý zamestnávateľ chápe, že ľudia majú svoje rodiny a súkromný život, ale ak vám rodinné problémy bránia k príchodu na pracovný pohovor načas, ukazuje to váš nedostatok, ktorý sa bude opakovať aj pri pravidelnom chodení do práce.

  2. Plánujem mesačný výlet alebo dovolenku.
    Môžete byť horúci kandidát na zozname uchádzačov o zamestnanie, ale ak na konci pracovného pohovoru spomeniete, že sa chystáte na mesačný výlet, pravdepodobne veľmi rýchlo vypadnete z kandidátskej listiny. Môže sa stať aj situácia, že dovolenku máte naplánovanú pol roka alebo rok dopredu. Ak preto nie je možné odložiť termín odchodu, tak ste povinný svojmu zamestnávateľovi oznámiť váš zámer. Ak sa budúci zamestnávateľ rozhodne pre vás, upovedomte ho dopredu o vašej situácii. Ako kompenzáciu mu môžete ponúknuť napríklad zmenený systém práce pred dovolenkou, a to, že si dopredu odpracujete niekoľko hodín.

  3. Nenávidím demokratov/socialistov.
    Na pracovný pohovor určite nepatria rozhovory o politike, o systéme vládnutia alebo obľúbených politikoch. Ak sa pustíte do rozhovoru o politickej situácii, riskujete tým odcudzenie. Týka sa to bežných profesií, ktoré neprichádzajú do priameho kontaktu s politikou.

  4. Mojou vysnívanou prácou je práca na zaoceánskej výletnej lodi.
    Ak pred vašim potenciálnym zamestnávateľom spomeniete, že túžite po práci na výletnej lodi, dávate tým jasný signál o tom, že pri najbližšej vhodnej príležitosti sa zbalíte a odídete za svojou vysnívanou a „lepšie“ platenou prácou. Väčšina zamestnávateľov plánuje obsadiť pracovné pozície na dlhšie časové obdobie, čím pre nich nezapadnete do dlhodobých cieľov spoločnosti. Zamestnávateľ sa teda právom obáva, že v práci  nebudete spokojný a v najbližšej dobe budú musieť za vás opäť hľadať náhradu.

  5. Som tehotná.
    Napriek tomu, že je nezákonné diskriminovať v práci tehotné ženy a matky, väčšina zamestnávateľom si rozmyslí, či zamestná tehotné ženy. Ak sa nachádzate v požehnanom stave, počkajte, až dostanete ponuku práce od zamestnávateľa a až potom ho informujte o vašom stave.

  6. Môj posledný šéf bol blázon.
    Váš posledný šéf mohol byť blázon, ale etiketa na pracovnom pohovore vám zakazuje hovoriť negatívne veci o vašom terajšom alebo predchádzajúcom zamestnávateľovi. Bez ohľadu ako hodnotíte vášho starého šéfa, ale ak ho vrhnete do zlého svetla, vztýčite si na svoje pole červenú vlajku. Váš názor sa tak môže ľahko zmeniť iba na ohováranie.

  7. Máte príťažlivú asistentku.
    Je to akoby ste svojmu budúcemu zamestnávateľovi oznámili, že po prijatí na pracovisko budete sexuálne obťažovať zamestnancov. Preto veľmi rýchlo zabudnite na lichôtky, ktoré by mohli narážať na atraktívnosť opačného pohlavia.

  8. Nemám na vás žiadne otázky.
    Nemám žiadne otázky, ktoré by som vám mohol položiť. Takouto vetou určite neukončujte pracovný pohovor. V budúcej práci budete tráviť minimálne 40 hodín týždenne a vy nemáte otázku, ktorú by ste položili vášmu šéfovi alebo kolegovi? Skúste sa zamyslieť a položiť na záver otázku ohľadom práce, pracovného tímu alebo firemnej kultúry. Ak by ste nemali žiadne otázky, znamenalo by to, že nemáte veľký záujem o danú prácu.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy