4 klamstvá, ktoré používajú personalisti na pohovoroch: Nenechajte sa nachytať

Ak si hľadáte prácu a máte za sebou niekoľko pohovorov, upriamte svoju pozornosť na to, čo vám počas nich personalisti hovoria. Ubehol od pohovoru nejaký čas a vy stále neviete na čom ste? Keď sa pýtate, dozviete sa len, že ešte neskončili s výberom uchádzačov? Je to naozaj pravda alebo len firma naťahuje čas, pretože čaká na odpoveď iného uchádzača? Naučte sa identifikovať 4 najčastejšie lži, ktoré personalisti hovoria na pohovoroch a nenechajte sa nimi nachytať.

  1. „Budeme na vás myslieť, ak by sa v budúcnosti otvorila podobná pozícia“
    V preklade to znamená, že váš životopis zostáva v priečinku personalistu, spolu s ďalšími stovkami kandidátov. Šanca, že si personalista pri podobnej pozícii v budúcnosti spomenie na vás, nie je nereálna, no na to, aby ste sa mu v mysli objavili práve vy, by ste museli naozaj zaujať.
    Tip:  Neberte to tak, že ak vás teraz odmietli, už nikdy vás do firmy nevezmú. Ak ste už naštartovali komunikáciu s personalistom, neukončujte ju iba preto, že ste prácu nezískali. Zostaňte s ním v kontakte cez LinkedIn, sledujete spoločnosť aj naďalej, aby ste vedeli, čo má nové a ktovie, o nejaký čas možno uvidíte, že hľadajú človeka na pozíciu, ktorá by sa vám hodila.
  2. „Plat závisí od vašich skúseností“
    Pravdou však je, že firma má už dopredu stanovený približný rozpočet, koľko je ochotná novému človeku ponúknuť. Formulka, že výška platu sa odvíja od toho, čo viete firme ponúknuť, často slúži na to, aby sa táto suma mohla znížiť a firma tak mohla ušetriť. Veď ak si vypýtate menej, prečo by vám mali platiť viac?
    Tip: Vo všeobecnosti je lepšie s platovými požiadavkami počkať až kým vám práca nebude ponúknutá. To sa však deje len málokedy, pretože personalisti využívajú zisťovanie o platových požiadavkách uchádzačov na filtrovanie kandidátov. Preto, aby ste sami seba nepripravili o slušný plat, je dôležité urobiť nasledovné. Zhodnoťte, na akej úrovni je to, čo firme ponúkate: ste junior, alebo senior v tom, čo robíte? Zistite si, ako sa pohybujú platy v odvetví a lokalite, v ktorých pôsobíte. Od toho odvoďte sumu, ktorú prezradíte personalistovi. Ak dostanete konkrétnu platovú ponuku, ktorá nespĺňa vaše predstavy, upozornite personalistu, že by ste k nej uvítali aj nefinančné kompenzácie, ako napríklad možnosť práce z domu (ak by to daná pozícia umožňovala) alebo rôzne iné výhody.
  3. „My sa vám ozveme“
    Stará známa veta, ktorá je len v mizivých prípadoch pravdivá.
    Tip: Nikdy neodchádzajte z pohovoru s tým, že neviete, čo bude nasledovať ďalej. Pýtajte sa na to, do kedy môžete čakať ich vyjadrenie a spätnú väzbu. Ak vám povedia, že sa vám ozvú do budúceho piatku a neurobia tak, pošlite im priateľský e-mail a pripomeňte sa. V prípade, že firma potrebuje viac času, netlačte na nich, ale bez hnevu a priateľsky sa ozvite. Ak ste však natrafili na spoločnosť, ktorá vám nedala vedieť a komunikácii sa vyhýba, pravdepodobne to v danej firme nie je také ružové, ako sa  zdá. Tým pádom sa nemusíte trápiť, že vám nedali vedieť. Namiesto toho začnite hľadať dobrého zamestnávateľa.
  4. „Výberový proces ešte stále prebieha“
    To pravda byť môže, no občas to znamená, že ste pre spoločnosť plán B, pretože čakajú na odpoveď nimi vybraného kandidáta, prípadne ešte hľadajú niekoho, kto by ich predstavy vedel naplniť viac.
    Tip: Využite túto situáciu na to, aby ste ukázali, kto ste. Ak sa obdobie odo dňa pohovoru predlžuje a firma tvrdí, že je to preto, lebo ešte pohovorujú iných kandidátov, spýtajte sa ich, či je ešte niečo, čo ich zaujíma v súvislosti s vami a vašimi schopnosťami, prípadne či je nejaký spôsob, ako im môžete ukázať, že ste vhodným kandidátom. Každá interakcia s personalistom je príležitosť presvedčiť ho, že ste tým pravým pre danú pozíciu. Ak však firma nereaguje, nestrácajte čas a hľadajte zamestnávateľa, ktorý bude hneď na pohovore presvedčený o tom, že chce práve vás.

Stretli ste aj vy s klamstvom na pohovore? Ak áno, s akým?

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy