Staňte sa ideálnym kandidátom na pohovore a vyvarujte sa najčastejším chybám

Obávate sa blížiaceho pohovoru? Chceli by ste zapôsobiť na potencionálneho zamestnávateľa, ale neviete ako? My vám ukážeme, ako sa môžete aj vy stať ideálnym kandidátom a uspieť na plnej čiare.

Predstavíme vám niekoľko typov kandidátov a ich typické správanie.

Dokonalý kandidát: Za každých okolností chce pôsobiť ako najskúsenejší, najmúdrejší a najvhodnejší kandidát. Pravda alebo lož v tomto prípade nezohrávajú podstatnú rolu.

Dominantný kandidát: Snaží sa prevziať kontrolu nad celým pohovorom. Ideálom je pre neho prehodiť si rolu s personalistom. Základom je dozvedieť sa odpoveď na otázky, ktoré on uzná za vhodné.

Ľahostajný kandidát: Nepokladá za podstatné pripraviť sa na pracovný pohovor. Pristupuje princípom pokus – omyl. Buď sa na neho obráti šťastie a uspeje, alebo skúsi šťastie inde.

Neformálny kandidát: Neprikladá pohovoru veľkú dôležitosť a nepovažuje za dôležité mu prispôsobiť svoj zovňajšok a oblečenie. Využíva často slangové a nespisovné výrazy. Nesnaží sa kontrolovať neverbálnu komunikáciu: vyhýba sa pohľadu, zabúda na očný kontakt, nerieši postoj tela.  

Nechápavý kandidát: Neustále odbočuje od témy a na otázky sa snaží odpovedať nepriamo. Pôsobí neisto, nepresvedčivo a vytvára pochybnosti u personalistu.

Arogantný kandidát: Odpovedá len na otázky, ktoré uzná za vhodné. Nemá problém spochybniť personalistu a nebojí sa použiť ani ostré vyjadrovanie. Úcta a takt sú pre neho neznáme pojmy. Jeho správanie sa dá považovať za maximálne nevhodné.

Negativistický kandidát: Vo všetko hľadá problém a negatíva. Prenasledujú ho neustále negatívne skúsenosti z predchádzajúcich zamestnaní a neváha ich prezentovať na počkanie.

Pokiaľ ste sa nenašli ani v jednom type kandidátov, máme pre vás dobrú správu. Ste na najlepšej ceste uspieť na pohovore. Ponúkame vám ešte niekoľko zaručených tipov, ktorými ak sa budete riadiť, určite neurazíte žiadneho personalistu. Naopak, zvýšia vám šance presadiť sa v konkurencii.

Ideálny kandidát

  • Zabudnite na pretvárku, nesnažte sa pôsobiť všemohúco a vševediaco. Nie je hanba si priznať, ak niečo nedokážete, alebo nemáte dostatočné skúsenosti.
  • Riadenie pohovoru prenechajte personalistovi. Neskáčte mu do reči, nepresviedčajte ho o svojej pravde a nevnucujte svoj názor.
  • Pripravte sa a naštudujte si potrebné informácie o spoločnosti a pracovnej pozícii. Nezabudnite si prejsť aj vlastný životopis, aby ste dokázali na otázky odpovedať bez prílišného premýšľania.
  • Prispôsobte svoje oblečenie a doplnky charakteru pohovoru. Nepreháňajte to s množstvom farieb a nesnažte sa pôsobiť výstredne. Stavte na striedmosť a neutrálnu eleganciu. Nie ste účastníkom módnej show ale pracovného pohovoru.  Nezabudnite ani na svoj jazykový prejav a reč tela.
  • Pokiaľ nerozumiete otázke, alebo ste niečo prepočuli, nehanbite sa opýtať a požiadať o zopakovanie.
  • To aký zanecháte prvý dojem, zohráva kľúčovú rolu pri rozhodovaní personalistu. Niekedy dobrý dojem z človeka je podstatnejší, ako niektorá vyžadovaná zručnosť alebo schopnosť.
  • Nikdy neohovárajte a neočierňujte predchádzajúcich zamestnávateľov. Lepšie ako pôsobiť neprofesionálne, je zakusnúť si radšej do jazyka a staviť na diplomatickú odpoveď.

TIP na záver: Buďte sami sebou a nesnažte sa zapôsobiť za každú cenu. Lož ma krátke nohy a niekedy priznať pravdu je tou najlepšou cestou, ako zapôsobiť.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy