Záverečný pohovor: Aké sú jeho klady a zápory

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Gettty Images

Skončil sa pracovný pomer? A čo teraz? Aj keď záverečný rozhovor znie na prvý pohľad nepríjemne, môže byť pre vás prínosom. Buďte odvážni: Záverečný rozhovor ponúka veľa príležitostí pre obe strany.

Čo je záverečný rozhovor?

Záverečný pohovor, známy aj ako výstupný pohovor, sa koná na konci pracovného pomeru medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Nie je dôležité, kto skončil pracovný pomer. Tento rozhovor, ktorý sa vedie otvorene, môže byť pre obe strany veľmi poučný – príležitosť, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. Pretože na záverečnom stretnutí môžete otvorene vyjadriť svoju kritiku spoločnosti a navrhnúť zlepšenie. Dostanete tiež cennú spätnú väzbu na spôsob vašej práce. Vedomosti, ktoré môžu byť pre vás výhodou v ďalšom profesionálnom živote.

Záverečný rozhovor: Klady a zápory

Rozhodli ste sa odísť z firmy a váš zamestnávateľ žiada o záverečný pohovor. Čo by ste mali urobiť: Vyhovieť žiadosti alebo nie? Aj keď máte rozpačité pocity nad takouto konverzáciou, existuje niekoľko dobrých dôvodov, prečo ju brať vážne. Pretože z tohto posledného rozhovoru profituje nielen zamestnávateľ.

Aké sú výhody záverečného pohovoru, ak odchádzate zo zamestnania?

Záverečný pohovor vám dáva príležitosť predložiť návrhy na zlepšenie pracovných podmienok a odchádzať z firmy s pozitívnym dojmom. Vám osobne to už nemusí byť k ničomu - ale aspoň niečo sa môže zmeniť pre vašich bývalých kolegov z práce na základe vašich návrhov a kritiky.

O záverečný pohovor môžete požiadať aj sami, ak to vo vašej spoločnosti nie je bežnou praxou.

Bez ohľadu na dôvody vášho odchodu: Uistite sa, že sa vy a váš zamestnávateľ rozídete za dobrých podmienok. Možno sa so svojím bývalým šéfom neskôr opäť stretnete v inej spoločnosti, alebo by ste si chceli nechať otvorené dvere a vrátiť sa do spoločnosti po niekoľkých rokoch, keď získate viac odborných skúseností alebo získate ďalšiu kvalifikáciu.

Prečo váš zamestnávateľ žiada o záverečný pohovor?

Zamestnanci, ktorí odídu zo zamestnania, sú často takí, o ktorých spoločnosť nerada prichádza. Záverečný pohovor môže zamestnávateľovi ponúknuť poslednú šancu odradiť zamestnanca od výpovede.

Záverečné pohovory ponúkajú spoločnosti príležitosť dobre sa vysporiadať s nahnevanými zamestnancami. Spoločnosť tak môže zabrániť tomu, aby zamestnanec prechovával voči spoločnosti odpor. Aj keď sa zamestnanec bude držať výpovede, spoločnosť môže zhromaždiť dôležité informácie prostredníctvom záverečného pohovoru.

Na záverečnom pohovore môžu zamestnávatelia presnejšie zistiť, prečo zamestnanec z firmy odchádza. Čo sa zamestnancovi na práci páčilo, čo by sa dalo zlepšiť? Ak zo spoločnosti odídete z vlastnej vôle, váš zamestnávateľ predpokladá, že budete otvorene kritizovať spoločnosť. Dúfa, že dostane návrhy na zlepšenie.

Nemali by ste si nechať ujsť túto príležitosť, aby ste boli vypočutí. Pretože váš zamestnávateľ môže na záverečnom pohovore získať užitočné informácie a začleniť ich do efektívnych vzdelávacích programov a do reštrukturalizácie spoločnosti.

Okrem toho môže váš zamestnávateľ použiť záverečné pohovory, aby zistil, ako môže lepšie zorganizovať nábor a zaškolenie nových zamestnancov.

Zamestnanci, ktorí sú už zamestnaní, sa k záverečným pohovorom často stavajú pozitívne, pretože spoločnosť ukazuje, že je ochotná vytvárať príjemné pracovné prostredie a je otvorená kritike.

Aké sú potenciálne nevýhody záverečného pohovoru?

Váš zamestnávateľ vás nemôže nútiť, aby ste absolvovali záverečný pohovor. Rozhodnutie o účasti na záverečnom pohovore je v konečnom dôsledku len na vás. Predovšetkým je to otázka vašej dôvery v spoločnosť.

Férový a seriózny zamestnávateľ určite využije výsledky rozhovoru konštruktívne. Ale pár čiernych oviec medzi zamestnávateľmi má menej čestné ciele: Informácie, ktoré získali počas posledného pohovoru, by mohli použiť na to, aby ublížili vám alebo vašim spolupracovníkom. To znamená, že sa o vás v tomto odvetví môže zle rozprávať a môžu sa šíriť fámy.

Ďalšou nevýhodou záverečného pohovoru je súvisiaca strata času – môže byť pre vás dôležitejšie pripraviť sa na ďalšiu prácu alebo dať všetku energiu do hľadania práce. Ak áno, vždy majte jasno: Nikto vás nemôže nútiť, aby ste absolvovali záverečný pohovor.

Na konci stáže

Mesiace ste tvrdo pracovali vo firme – teraz si zaslúžite podrobnú spätnú väzbu. Využite príležitosť získať spätnú väzbu o svojom výkone na konci stáže. Veľmi vám to pomôže v budúcom profesionálnom živote a budete môcť lepšie posúdiť svoj výkon alebo slabé stránky.

Na konci skúšobnej doby

Keď nastúpite do novej práce, najprv vás zamestnajú na skúšku. Skúšobná doba zvyčajne trvá niekoľko týždňov až mesiacov a jej uplynutie je určené v pracovnej zmluve. Na konci skúšobnej doby sa vy a spoločnosť rozhodnete, či si viete predstaviť ďalšiu spoluprácu. Ideálny čas znova si sadnúť k rozhovoru. Naplnili sa vaše očakávania od spoločnosti, súhlasíte s pracovnými podmienkami? Je spoločnosť spokojná s vaším výkonom? Všetky tieto otázky sa dajú objasniť na záverečnom pohovore a rozhodnutie o tom, či sa skúšobná doba zmení na trvalý pracovný pomer, padne na pevných základoch.

Tipy na záverečný pohovor

Je úplne normálne byť nervózny z posledného pohovoru. Stojíte totiž pred konverzáciou, v ktorej ani jedna strana nemusí a ani nechce niečo skrývať. Tam môže ísť do tuhého. Je dôležité, aby ste si vždy zachovali pokoj. S týmito tipmi ste dobre pripravení na záverečný pohovor:

1. Zostaňte pokojní
Urážky, výbuchy hnevu nemajú na záverečnom pohovore miesto. Svoje emócie by ste teda rozhodne mali držať na uzde.

2. Neťahajte kolegov do blata
Aj keď bola práca s jedným alebo druhým kolegom náročná, nemali by ste skĺznuť do klebiet. Ak bezpodmienečne musíte, môžete svoju kritiku vyjadriť pokojne a objektívne - ale emocionálne výbuchy nie sú na mieste.

3. Vyjadrite svoju kritiku dobre podloženým spôsobom
S výrokom „všetko je zlé“ sa ďaleko nedostanete. Ak chcete kritizovať spoločnosť, vyjadrite to pokojne a profesionálne. Len tak môže zamestnávateľ využiť vašu spätnú väzbu a zmeniť veci.

4. Nebuďte arogantní
Máte vyhliadku na lepšiu prácu? Pre teba je to super - ale neťahaj to bývalému zamestnávateľovi pod nos. Nikto z toho naozaj nič neťaží.

5. Pripravte sa na možné otázky
Žiadny rozhovor nemôže prebehnúť bez prípravy. Nielenže by ste mali vedieť, aký druh spätnej väzby chcete spoločnosti poskytnúť, mali by ste tiež premýšľať o tom, o čo by vás spoločnosť mohla požiadať. Medzi typické otázky patrí napr.

Prečo ste si hľadali inú prácu?
Čo vám vadilo na vašej práci?
Aká bola možnosť pracovať v tíme vo firme?
V čom je nová pozícia perspektívnejšia ako tá predchádzajúca?
Čo môžeme urobiť, aby sme vám zabránili skončiť?

6. Nájdite správne miesto a čas
V šéfovej kancelárii? Nie je to dobrá voľba. Záverečné stretnutie by sa malo uskutočniť na neutrálnom mieste; zasadacia miestnosť je dobrý nápad. Je tiež dôležité, kedy bol naplánovaný záverečný pohovor. Svoj názor zmysluplne prejavíte len vtedy, ak potom ešte týždeň nemusíte vo firme pracovať. Preto by sa výstupný rozhovor mal viesť skutočne až na samom konci.

  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy