Aj vy ste zažili to sklamanie? Toto sú najčastejšie dôvody odmietnutia po pohovore

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Ak príde po dlhom čakaní po pohovore odmietavá odpoveď, býva to veľmi frustrujúce. My vám prinášame prehľad najčastejších dôvodov odmietnutia.

Do podkladov a do životopisu vložíte veľa času a energie, z pohovoru odchádzate s pozitívnym pocitom a potom musíte čakať. Plný eufórie a optimizmu sa človek psychicky pripravuje na novú profesionálnu výzvu, až kým v schránke nenájdete odmietnutie. Sklamanie je o to väčšie.

V mnohých uchádzačoch o prácu to vyvoláva otázku: Prečo som nedostal prácu, aj keď spĺňam všetky relevantné kritériá? Z obyčajne krátkeho odmietnutia spoločnosti spravidla nevyplývajú žiadne dôvody. A nezriedka to môže viesť k neistote a pochybnostiam o sebe.

A čo teraz? Aby ste sa v prvom rade nedostali do negatívnych myšlienok, môžete získať spätnú väzbu od spoločnosti. Pretože aj keď spätná väzba nedopadla podľa vašich predstáv, odporúča sa odpovedať priateľsky. V odpovedi môžete spoločnosti tiež ponúknuť, aby si žiadosť ponechala v evidencii, aby ju bolo možné kontaktovať pre budúce voľné pracovné miesta.

Aj keď individuálna spätná väzba od spoločnosti môže byť cenná pre budúce pohovory, nie je na škodu poznať bežné dôvody odmietnutia a mať ich na pamäti v prípade neúspechov. Môžete si o nich prečítať tu:

1. Iná osoba je vhodnejšia

Hlavný dôvod odmietnutia uchádzača zvyčajne odhalí spoločnosť: Rozhodlo sa o inom uchádzačovi. Možno to na začiatku nezmierni frustráciu a málokedy zistíte, ktoré kritérium skutočne spôsobilo rozdiel, ale: To neznamená, že sa na danú pozíciu zásadne nehodíte. Vo výberovom konaní je totiž väčšinou množstvo kvalifikovaných kandidátov. V závislosti od odvetvia, ktoré hľadáte, existuje často veľký počet žiadostí len na jeden pracovný inzerát.

2. Nie je to len na vás

Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to na vás: Nenechajte sa však znepokojiť nesúladom medzi vaším spôsobom práce a vašimi hodnotami a hodnotami spoločnosti. Tak ako by pre firmu malo byť dôležité, aby noví zamestnanci dobre zapadli do existujúceho tímu a firemnej kultúry, mali by ste venovať pozornosť aj týmto faktorom. Spätne zistíte, že ste mohli predvídať, že sa v spoločnosti nebudete z dlhodobého hľadiska cítiť príjemne.

3. Príliš vysoká kvalifikácia pre danú prácu

Tí, ktorí si prácu hľadajú dlhšie, sa niekedy hlásia aj na pozície, ktoré vôbec nezodpovedajú ich vlastnej kvalifikácii. Najmä keď sa zúfalo prihlasujete na pozície, na ktoré ste zjavne prekvalifikovaní, odmietnutie bolí ešte viac. Ale nezabudnite: Ak prijmete takúto prácu, z dlhodobého hľadiska si neurobíte dobre. Aj to je dôvod, prečo niektorí zamestnávatelia neberú v úvahu kandidátov s príliš vysokou kvalifikáciou na prácu.

4. Zlé načasovanie

Niekedy rozhoduje aj čas podania prihlášky, či vás prijmú alebo odmietnu. Ak by práca vo všeobecnosti vyhovovala, ale prihlásili ste sa príliš neskoro, je možné, že výberový proces už pokročil príliš ďaleko a rozhodnutie už bolo prijaté. To sa môže stať aj vtedy, ak nie je určený dátum uzávierky na predloženie dokumentov žiadosti. Ďalší scenár: spoločnosť chce pozíciu obsadiť čo najskôr. Z dôvodu dlhých výpovedných lehôt alebo presťahovania sa do sídla spoločnosti sa rozhoduje o inom kandidátovi s porovnateľným profilom. V oboch prípadoch akceptácia neprepadla kvôli vašej kvalifikácii.

5. Miesto je už obsadené

Niekedy sa tiež stáva, že firmy inzerujú pozície, na ktoré už vlastne majú zamestnanca. Ale načo to firmy robia? Na jednej strane je verejným tajomstvom, že niekedy sa pracovné miesta vypisujú len "na oko". Na druhej strane, niektoré firmy sa skutočne spoliehajú na to, že verejne inzerujú všetky pozície, aj keď sú už majú na nich kvalifikovaných ľudí. To by malo dať šancu na prácu aj kandidátom mimo spoločnosti. Ak rozhodnutie padne na osobu, ktorá je už zamestnaná, neznamená to, že nie ste pre danú pozíciu nevhodný. Niekedy chcú spoločnosti skontrolovať trh uchádzačov, aby zahrnuli zamestnancov na budúce pozície do svojho fondu. To prinajmenšom otvára príležitosti do budúcnosti, ak je žiadosť o prácu evidovaná.

Viac o téme: Práca Pohovor Odmietnutie
  • Autor: © Zoznam/rd

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy