Čo o sebe prezradiť na pracovnom pohovore? Niektoré veci si radšej nechajte pre seba

V tomto článku sa pozrieme na to, čo o sebe povedať na pohovore a čo si nechať pre seba. Medzi týmito informáciami je len tenká hranica. Sú informácie, ktoré by nový zamestnávateľ mal vedieť a môžu ho zaujať, existujú však aj veci, o ktorých by ste počas pracovného pohovoru hovoriť nemali.

Výberové konanie - pracovný pohovor

Pracovný pohovor je jednou z najdôležitejších častí prijímacieho konania, pretože je to prvýkrát, čo sa osobne stretnete so svojim potencionálnym budúcim zamestnávateľom. Počas pohovoru môžete priblížiť informácie z vášho životopisu, zamestnávateľ sa opýta na informácie, ktoré ho zaujímajú a aj vy môžete položiť otázky, ktoré vás na danej pozícii zaujali.

Čo pohovoru predchádza a čo po ňom nasleduje?

  • zaslanie životopisu a motivačného listu
  • telefonický pohovor
  • prvé kolo prijímacieho pohovoru
  • druhé kolo prijímacieho pohovoru
  • prijatie a podpis pracovnej zmluvy
  • skúšobná doba
  • práca snov

Toto sú jednotlivé časti, s ktorými sa môžete stretnúť počas výberového konania. My sa zameriame na pracovný pohovor a zhrnieme si, o čom by ste mali počas pracovného pohovoru hovoriť, a čo by ste mali vynechať.

Čo o sebe povedať na pohovore?

Na pohovore hovorte vtedy, ak ste vyzvaný, potom sa ale k odpovedi nenechajte prehovárať a reagujte okamžite. Počas pracovného pohovoru čas beží veľmi rýchlo. Neskôr nebudete mať možnosť doplniť informácie. Práve v tomto čase sa rozhoduje, či si vás pre pracovnú pozíciu vyberú, prípadne, či postúpite do 2. kola výberového konania alebo či pre firmu nie ste ideálnym kandidátom.

Záujem, motivácia: Dokážte, že máte o pracovnú pozíciu naozaj záujem, buďte nadšený, informovaný a motivovaný.

Kompetentnosť: Definujte vaše vlastnosti, schopnosti a skúsenosti, ktoré sa budú priamo hodiť pre túto pracovnú pozíciu. Prepojte ich s informáciami, ktoré o pozícii máte.

Budúcnosť: Hovorte o vašej budúcnosti v danej firme.

Optimizmus a priamosť: Buďte pozitívny, usmievajte sa, pozerajte sa priamo do očí, udržujte očný kontakt a strážte si reč tela.

Profesijné ambície: Počítajte s tým, že sa vás personalisti opýtajú otázku, kde sa vidíte za 5 alebo 10 rokov. Táto otázka v sebe skrýva jediné. Chcú vedieť, aké sú vaše kariérne ambície a či ste ctižiadostivý a motivovaný.

Silné stránky: Oceňte sa, definujte vaše doterajšie najväčšie úspechy.

Slabé stránky, rezervy: Počas pracovného pohovoru dôjde aj na otázku, aké sú vaše slabé stránky. Majte pripravenú odpoveď, v ktorej dokážete, že na svojich slabých stránkach pracujete.

Zaujímavosti o vás: Ak sa vás personalista opýta, čo by ste mu o sebe povedali, ako trávite voľný čas alebo aké sú vaše koníčky, hovorte len o tých naozaj zaujímavých veciach: o športe, o kultúre, o cestovaní, a pod. V tomto prípade buďte stručný a vecný. Personalisti chcú len trochu nahliadnuť do vášho súkromia a urobiť si obraz o tom, ako trávite voľný čas.

Súvetie: Neodpovedajte úsečne, odpoveďami typu "áno" alebo "nie". Vety rozvíjajte, odpovedajte v súvetí.

Vďačnosť: Nikdy nezabudnite poďakovať za príležitosť, že ste sa mohli zúčastniť pracovného pohovoru.

Čo si nechať na pohovore pre seba?

Sú témy, ktoré sa na pracovný pohovor naozaj nehodia a je rozhodne lepšie sa im vyhnúť. Počas celého pracovného pohovoru myslite na to, že jednáte so skúseným personalistom alebo s vaším budúcim nadriadeným, pohovor by nemal byť vedený na kamarátskej a voľnomyšlienkárskej vlne. Je potrebné si uvedomiť, že sa jedná o pracovnú schôdzku, pracovný pohovor, kde sa rozhodne o vašej kariére, preto sa správajte profesionálne, seriózne a s pokorou.

Životopis cez kopirák: Áno, personalisti od vás budú chcieť, aby ste hovorili o svojom vzdelaní a pracovných skúsenostiach, určite ale netúžia po tom, aby ste zopakovali váš životopis od začiatku až do konca, bez toho aby ste priniesli nové fakty.

Ja, ja, ja, iba ja: Nehovorte iba o sebe, všetko vzťahujte na spoločnosť a pracovnú pozíciu, na ktorú sa hlásite. Len tak u kážete ozajstný záujem a budete pre personalistov zaujímavý.

Kritika predchádzajúcich zamestnávateľov: Nekritizujte vášho bývalého zamestnávateľa, kolegov a pracovné pozície. Personalisti vedia, že nie vždy je všetko ideálne a dokonalé, ale počuť o tom nechcú. Chcú, aby ste sa zachovali profesionálne, lojálne a diplomaticky. Hovorte o pozitívnych skúsenostiach z vašich minulých zamestnaní, vždy hovorte o tom, čo vám v minulej práce dali, nie, čo vám vzali.

Nezáujem: Pokiaľ vás personalisti vyzvú, aby ste sa vy sami na niečo spýtali, vždy majte pripravené otázky, len tak preukážete naozajstný záujem a chuť v spoločnosti pracovať.

Ležérnosť: Vždy majte na pamäti, že sa bavíte so skúseným personalistom a vaším budúcim nadriadeným, nebuďte prehnane uvoľnený, priateľský a žoviálny. Pohovor musí prebiehať na profesionálnej úrovni.

Nadradenosť: Nikdy ani slovíčkom naznačte, že ste pre pracovnú pozíciu až príliš dobrý, vzdelaný a skúsený. To od vás naozaj nikto nechce počuť. Žiadate o zamestnanie, preukážte teda pokoru, striedmosť a absolútnu profesionalitu.

Klamstvo: Nikdy neklamte. Pri pracovnom pohovore podávajte len pravdivé a úplné informácie. Pracovný trh je úzko prepojený a nepravdivé informácie by vás mohli raz dobehnúť.

Rodina, rodinný stav: Vôbec nehovorte o tom, či ste slobodný, rozvedený, koľko máte detí, či bývate v rodinnom dome, byte alebo na ubytovni. Toto sú vaše súkromné ​​informácie, osobné informácie, ktoré nemajú vôbec žiadny vplyv na pracovnú pozíciu, na ktorú sa hlásite.

Vysnívaná firma, spoločnosť: Ak sa vás spýtajú, aká je vaša vysnívaná firma alebo spoločnosť, nikdy nemenujte inú firmu, než tú, v ktorej sa práve uchádzate o miesto.

Plat: Nikdy by ste nemali byť prvý, kto zmieni otázku platu a výšku platu. O plate by mal začať hovoriť personalista a opýtať sa vás, aký plat si predstavujete. O plate sa väčšinou hovorí až na úplnom konci pohovoru.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Pohovor Otázky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy