Ako odpovedať na štyri kľúčové otázky na pracovnom pohovore

Životopis je snáď tou najdôležitejšiu vecou pri tvorení prvého dojmu. Má obrovský vplyv na rozhodnutie zamestnávateľa, či sa dostanete do užšieho výberu vhodného kandidáta. Kľúčovým faktorom pri výberovom procese je však práve pracovný pohovor. V závislosti od veľkosti spoločnosti a jej odvetvia sa môžu otázky líšiť, ale vo väčšine prípadov vám budú položené primárne štyri otázky. Preto je dobré pripraviť sa. Svojou odpoveďou tak môžete zanechať čo najlepší dojem, ktorý vás posunie o krok pred konkurenciu.

  1. Prečo ste odišli z predchádzajúceho zamestnania?
    Za žiadnych okolností by ste nemali ohovárať svojho bývalého zamestnávateľa a to ani v prípade, že vás prepustili alebo bol dôvodom na odchod nízky plat. Nikto nechce pracovať s tými, ktorí hovoria zle o bývalých zamestnávateľoch alebo kolegoch, ako aj s tými, ktorých jedinou motiváciou sú peniaze. Zaujmite pozitívny prístup bez ohľadu na okolnosti a ukážte zamestnávateľovi, že vaše predchádzajúce zamestnanie vám prinieslo dostatok skúseností a vedomostí, ktoré môžete alebo chcete vo svojej kariére rozvíjať ďalej.
  2. Povedzte nám niečo o sebe
    Zamestnávatelia nechcú, aby ste ich „trápili“ zdĺhavou odpoveďou o súkromnom živote alebo o záľubách, ktoré nemajú nič spoločné s konkrétnou pracovnou pozíciou. Ide o to, aby ste správne predstavili svoje skúsenosti, ktoré z vás robia tú správnu osobu pre prácu, o ktorú sa uchádzate. Táto otázka slúži ako príležitosť na „objasnenie“ najdôležitejších častí vášho životopisu.
  3. Aké sú vaše slabé stránky?
    Túto otázku si musíte dobre premyslieť. Nikto neprijme kandidáta, ktorý má slabosť súvisiacu s pracovnou pozíciou, ktorú nemožno prekonať. Pri odpovedi na túto otázku by ste samozrejme nemali klamať, ale mali by ste si zvoliť slabosť, pre ktorú máte úplné alebo čiastočné riešenie.
  4. Požadovaný - očakávaný príjem
    Nepísané pravidlo je, že ten, kto povie číslo ako prvý, duel prehrá. Preto je najlepšie nechať personalistu, nech tému o plate otvorí ako prvý. Začať sa pýtať na platové podmienky v nevhodnom čase, napríklad hneď na začiatku pohovoru by mohlo personalistu odradiť. Mohli by ste tým totiž dať najavo, že viac ako samotná práca vás zaujímajú peniaze. Ak však zamestnávateľ odhadne, že ste ideálnym kandidátom, budete mať pri rokovaní o plate oveľa lepšiu východiskovú pozíciu.

Podstatou samozrejme je, že všetky odpovede sú pravdivé a zamestnávateľ to vo vás rozpozná - teda v tom, ako s ním hovoríte. Falošné odpovede znamenajú, že ste si ich vopred nacvičovali a skúsený HR manažér to rozpozná už na začiatku. Mohol by vás teda podvedome hneď vylúčiť.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Pohovor Otázky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, themuse

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy