Povedzte mi niečo o sebe: Ako odpovedať na túto zdanlivo neškodnú otázku?

Je to zdanlivo neškodná žiadosť - pozvanie, ktoré je skutočne otvorenou otázkou. Táto otvorenosť je však dôvodom, prečo je na ňu také ťažké odpovedať. Ktorú z mnohých možných odpovedí by ste mali uviesť, čo by ste mali spomenúť a koľko by ste mali povedať? Či už ide o sociálnu alebo profesionálnu situáciu, žiadna alebo nesprávna odpoveď môže znemožniť ďalšiu interakciu, stlmiť vznikajúcu konverzáciu a brzdiť váš prvý dojem.

Dnes sa porozprávame o tom, ako dať účinnú a presvedčivú odpoveď, keď vás niekto požiada, aby ste sa o sebe niečo povedali.

Ako odpovedať na „Povedzte mi niečo o sebe“ pri pohovore

„Povedzte mi niečo málo o sebe“ je jedným z najbežnejších spôsobov, ako môže personalista začať rozhovor. Prelomí to ľady a rozbehne konverzáciu. Nemyslite si však, že to je iba pozvánka na jednoduchý priateľský rozhovor. Oficiálny pohovor sa už s istotou začal. Väčšina personalistov sa o kandidátovi rozhodne v priebehu prvých piatich minút pohovoru, takže na tom, ako začnete skutočne záleží.

Otvorenosť tejto otázky však spôsobuje, že mnohí kandidáti narazia na problém. Ako ďaleko by sa mali vrátiť vo svojej pracovnej histórii? Mali by hovoriť o svojom vzdelaní? Mali by zdieľať chronologický časový rozvrh všetkých svojich predchádzajúcich zamestnaní alebo by mali vyzdvihovať len posledné zamestnania? V tom okamihu zmätku a zaváhania je to, čo vychádza z úst kandidáta, často nie úplne správne.

Ako neodpovedať

Najhoršia odpoveď: "Neviem, čo mám povedať." V mojom životopise je všetko. “

Táto odpoveď vás označí ako niekoho, kto je príliš doslovný, výstredný a drzý. Zamestnávateľ nechce počuť jednotlivé body vo vašom životopise. Povedzte niečo, čo by ho mohlo zaujímať ak vás chce najať na konkrétnu pozíciu, na ktorú sa hlásite.

Chronologický monológ o vašom vzdelaní a pracovných skúsenostiach tiež nie je vhodným riešením.

„Vyštudoval som účtovníctvo na vysokej škole. Moje prvé zamestnanie po ukončení štúdia bolo v spoločnosti x, kde som pracoval ako... Potom som o dva roky neskôr prešiel do spoločnosti Y, kde moja rola zahŕňala... Najnovšie som pracoval v spoločnosti Z, kde ... “

Osoba, ktorá vedie pohovor, má všetky tieto informácie o životopise pred sebou, takže nie je potrebné absolvovať úplný chronologický výlet vašimi skúsenosťami.  

Opis vašich súkromných cieľov a záujmu o prácu

 "Vždy som chcel byť softvérovým inžinierom a mám pocit, že toto je moja absolútne vysnívaná práca."

Je skvelé, že máte záujem o danú prácu, ale personalista sa najviac zaujíma o to, čo pre nich môžete urobiť vy.

Priveľa informácií zo súkromného života

 „Narodil som sa v Poprade ale moja rodina sa presťahovala do Košíc, keď som mal desať a odvtedy tu žijem. V stavebníctve som už štrnásť rokov. Moje posledné zamestnanie sa mi veľmi páčilo, ale môj kolega si začal s mojou ženou a vytlačil ma z práce. Teraz nemám ani prácu ani manželku a snažím sa začať odznova.“

Osoba, ktorá vedie rozhovor, nepotrebuje veľa osobných údajov o vašom živote - len sa držte najlepších častí vašich pracovných skúseností.

Prílišný zápal

 "Som ochotný urobiť všetko, čo potrebujete." „Pre túto prácu urobím hocičo.“

Personalista chce počuť podrobnosti o tom, čo prinesiete do spoločnosti; Podobné vyjadrenia skôr vyvolávajú zbytočné otázky.

Ako odpovedať

Potenciálni zamestnávatelia roztriedia stovky životopisov a môžu sa stretnúť s desiatkami kandidátov.. Vašou úlohou je teda vyniknúť hneď od začiatku - hneď ako povedia: „Povedzte mi niečo o sebe.“

Odpoveď by mala byť krátka

Vaša odpoveď by nemala trvať dlhšie ako asi minútu. Dlhšie a personalista začne strácať záujem. Neopakujte sa a buďte úprimný. Nemusíte hovoriť všetko, čo chcete aby o vás vedeli v tejto jednej odpovedi. Cieľom by malo byť vyvolať otázky, na ktoré viete suverénne odpovedať a predviesť pri nich svoje silné stránky.

Začnite krátkym opisom vašej pracovnej histórie

Stručne zhrňte najdôležitejšie body vášho životopisu. Keď som mal 19 začal som podnikať s korytnačkami, som absolventom environmentalistiky a posledných päť rokov som bol obchodným manažérom spoločnosti X.

Uveďte konkrétny príklad hodnoty, ktorú by ste mohli priniesť zamestnávateľovi

Aké jedinečné zručnosti a skúsenosti vás odlišujú od ostatných kandidátov? Ako sú vaše vlastné ciele v súlade s cieľmi potenciálneho zamestnávateľa? Ako prinesiete spoločnosti hodnotu a pomôžete jej dosiahnuť jej ciele?

Zamestnávateľ má najväčší záujem o to, čo prinesiete spoločnosti. Mali ste nejaký čas stráviť brainstormingom o potrebách potenciálneho zamestnávateľa a o tom, ako a kam sa hodia vaše silné stránky. „V spoločnosti X som pomohol predstaviť tri nové produkty a zvýšiť predaj o 5% každý rok, čo som tam bol. Som presvedčený, že môžem urobiť to isté pre vašu spoločnosť. “

Spomeňte veci, ktoré poukazujú na vaše pozitívne vlastnosti. Nechcete sa chváliť, ale chcete vyzerať hodnotne a sebaisto. Jedným zo spôsobov, ako postupovať týmto smerom, je spomenúť veci, ktoré poukazujú na pozitívne základné vlastnosti, bez toho, aby boli výslovne uvedené. Napríklad:

  • "Absolvoval som vysokú školu za tri roky." (poukazuje na pracovnú etiku)
  • Bol som najmladším človekom, ktorý sa kedy stal obchodným manažérom.“ (poukazuje na kompetencie nad rámec vášho veku)

Spomeňte na čokoľvek, čo máte s personalistom spoločné

Ak viete vopred zistiť s kým máte pohovor alebo ste si v miestnosti všimli niečo, čo máte spoločné, spomeňte to v svojej odpovedi. Možno ste chodili na tú istú vysokú školu, alebo ste kedysi pracovali pre tú istú spoločnosť. Ľudia majú radi ľudí, ktorí sú im podobný.

Udržujte odpoveď relevantnú

Relevancia je základom dobrej odpovede. To že ste na niečo hrdý, ešte neznamená, že je to relevantné pre spoločnosť, s ktorou robíte pohovor.

Základným princípom dobrej reakcie na „Povedzte mi niečo o sebe“ je pokryť čo najviac územia v čo najmenšom priestore; neviete, čo vzbudí záujem personalistu, takže by ste mali zahrnúť čo najviac vecí, ktoré by mohli viesť konverzáciu k vašim silným stránkam.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Pohovor Povolanie Otázka Odpoveď
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy