5 hier, ktoré sa s vami hrajú recruiteri počas pracovného pohovoru

Počas pracovného pohovoru s vami hrajú recruiteri Počas pracovného pohovoru s vami hrajú recruiteri "hru". Zdroj: thinkstock.com

Akým štýlom odpovedáte na pracovnom pohovore, poodhaľuje vašu osobnosť. Ak je recruiter aj dobrý psychológ, bude vám klásť rafinované otázky, vďaka ktorým vás môže dostať do polohy, v ktorej vás skúša. Viete, kedy nastávajú takéto situácie?

 

5 situácii, pri ktorých vás recruiteri skúšajú:

  1. Minúta ticha, ktorou recruiteri sledujú vašu reakciu
    Ak sa vám počas pracovného pohovoru stane, že recruiter zrazu stíchne a máte pocit, že nastalo hrobové ticho, vtedy iba skúša, ako zareagujete a či začnete sám rozprávať.

    Môžete si povedať, že ide o bežnú situáciu. Za štandardných okolností by „trápne ticho“ nebolo ničím nezvyčajným, ale ak zoberiete do úvahy stres na pracovnom pohovore, rozhovor s cudzou osobou a celkové nepohodlie, situácia za takýchto podmienok je omnoho viac kritická.

    Zaujímavosťou je, že počas niekoľkominútového ticha ľudia začnú rozprávať v 95% prípadoch. Nechcú totižto riskovať pocit nepohodlia, pretože každou sekundou navyše sa cítia nepohodlne.
     
  2. Vašu lojálnosť skúšajú otázkami o vašom bývalom šéfovi
    Ak dostanete otázku, ktorá sa týka vášho bývalého šéfa alebo spolupracovníkov, recruiter skúša iba vašu lojálnosť voči bývalému zamestnávateľovi. Je to psychologická hra. Pretože veľa ľudí je pod veľkým stresom počas pohovoru a povedia takmer všetko, pričom si neuvedomujú, že na niektoré otázky nie sú povinní poskytnúť odpoveď. Správna reakcia na otázku o bývalom šéfovi by však mala znieť zdvorilo, ako napríklad: „Nerád by som rozprával/a o bývalom šéfovi, pretože mám s bývalom spoločnosťou dobré vzťahy. Ak by ste chceli získať referencie od mojich bývalých kolegov, môžem vám ich po ich súhlase poskytnúť.“
     
  3. Nechajú vás dokončiť situáciu
    Aj takáto neštandardná vec sa vám môže stať počas pracovného pohovoru. Recruiter vás môže vyzvať k tomu, aby ste opísali nejakú kritickú situácia z bývalej práce a poskytli návod, ako ste ju riešili. Nepovedia vám však, konkrétnu situáciu. Čakajú na vašu reakciu, aký problém si nájdete. Čo predstavuje pre jedného problém, nemusí byť problémom pre druhých. Niekto sa môže pustiť do opisu problému vzťahu s kolegami, s nadriadeným, alebo s pracovnou úlohou. Aj takáto situácia odhalí niečo o charaktere uchádzača. Kandidát, ktorý opíše problém a zároveň poskytne jeho riešenie je osoba, ktorá problémy rieši. Ak kandidát iba opíše problém bez riešenia, pravdepodobne problémy nebude riešiť ani v novej práci.
     
  4. Sledujú tón vášho hlasu
    Z tónu vášho hlasu je možné zistiť, či ste aktívny človek alebo viac pasívny. Aj preto vás recruiteri nechajú dlhšie rozprávať o vašich pracovných skúsenostiach, aby zistili, aký ste typ človeka.
     
  5. Sledujú, aké slová používate
    Slová,  na ktoré dávajú recruiteri pozor pri vašom prejave sú napríklad slová „vždy“ a „nikdy“. Napríklad vo vete: „Ľudia nikdy nevedia, čo majú robiť, pokiaľ nepožiadajú o pomoc.“ Ide o príliš expresívne slová, ich pričastým používaním človek iba posilňuje význam vety alebo na kladné alebo záporné hodnotenie.
     
Viac o téme: Rozhovor Interview Pracovný Pohovor Personalisti Recruiteri
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy