10 znamení, ktoré vám ukážu, že pohovor ste vyhrali

Jeden z úspechov na pohovore je pozvanie do ďalšieho kola.Jeden z úspechov na pohovore je pozvanie do ďalšieho kola. Zdroj: photl.com

Personalista je vašim prvým kontaktom a zároveň sprievodcom na ceste za vašim výsledkom – pozitívnym alebo negatívnym.

Máte po tom! Dostali ste pozvanie na pracovný pohovor, počas konverzácie ste urobili dobrý dojem a zároveň ste zapôsobili na personalistu. Vás celkový pocit z pohovoru je jednoducho dobrý a myslíte si, že máte veľkú šancu na získanie pracovnej ponuky. Čo však hovoria signály okolo vás?

Existuje však spôsob, aby ste zistili, či ste naozaj zapôsobili na pracovnom pohovore. Bežne sa stáva, že kandidáti si viac uvedomujú chyby, ktoré spravili počas pohovoru, ako momenty, pri ktorých zabodovali. Nie však všetky znamenia sú stopercentne spoľahlivé, existujú aj zreteľné ukazovatele odhaľujúce vašu výhru nad personalistom.

10 znamení, ktoré dokazujú váš úspech na pohovore:

  1. Druhé kolo
    Najjednoduchší spôsob ako zmerať váš krátkodobý úspech je taký, ak vás personalista pozve na druhé kolo pohovoru. Je to naozaj výhra!

  2. Referencie
    Pri niektorých pracovných pozíciách v strednom a vyššom manažmente je potrebné, aby ste personalistovi poskytli referencie týkajúce sa osôb, s ktorými ste spolupracovali alebo referencie na konkrétne projekty. V prípade, ak by si od vás nepýtal referencie, pravdepodobne by nemal záujem o vašu prácu. Ak ste pracovali na projektoch, prineste si prezentáciu so sebou na pracovný pohovor.

  3. Zoznámenie sa s tímom
    Ak z úst personalistu započujete poznámku, že by bolo dobré, aby ste sa zoznámili s členmi tímu, je to dobrý moment. Ak by personalista nemal záujem o vás, nestrácal by čas vašim zoznámením s niektorými členmi tímu. Môže ísť o účelné zoznámenie a dopredu naplánovanú aktivitu. Ak ste jeden z horúcich kandidátov, môže ísť o tzv. „hru“, kedy sa niektorí členovia tímu zapoja do výberového procesu tým, že vám kladú pracovné otázky a potom od nich bude personalista požadovať spätnú väzbu.

  4. Možnosť nástupu
    Dobrým znamením počas pracovného pohovoru je, keď sa vás personalista opýta na čas, kedy by ste mohli nastúpiť do novej práce. Ak má personalista o vás záujem, bude sa snažiť s vami dopredu vyjednať a prijať viacero možností.

  5. Výška platu
    Závisí od toho, v akej fáze pohovoru sa nachádzate, ale dobrým znamením je, ak sa vás budúci zamestnávateľ alebo personalista opýta na vaše platové očakávanie. Táto otázka by mala padnúť na každom pracovnom pohovore, avšak s väčším dôrazom sa na ňu kladie, ak je uchádzač horúcim kandidátom a spoločnosť je ochotná investovať do daného človeka a jeho pracovnej sily. Od vašej odpovede závisí aj ďalšie smerovanie. Môžete mať akokoľvek dobrý pohovor, ale svojou nesprávnou odpoveďou si zmaríte všetky šance na prijatie.

  6. Pozitívna poznámka
    Vašim smerodatným ukazovateľ, ktorý vám poskytne nepriamu odpoveď o dojme celého pohovoru, je poznámka personalistu na konci pohovoru, kedy sa s vami lúči. Personalista je vašim prvým kontaktom a zároveň sprievodcom na ceste za vašim výsledkom.

  7. Personalista vedie
    Pracovný pohovor riadi personalista. Preto, ak ste nechali personalistu, aby vám kládol otázky, je to dobré znamenie. V žiadnom prípade neotočne vaše role opačne, že vy sa budete pýtať a personalista bude iba odpovedať. Na väčšine pohovorov sa vždy pýta personalista a neskôr vás vyzve, či máte nejaké otázky, ktoré neboli zodpovedané.

  8. Detailný rozhovor
    Ak ste personalistu nenadchli na pohovore, zvyčajne hľadá spôsob, ako ukončiť rozhovor. Personalista sa zvyčajne pýta na vaše predchádzajúce pracovné skúsenosti a úlohy, ktoré ste zastávali u predchádzajúcich zamestnávateľov. Ak nemá záujem o pokračovanie rozhovoru, určite ho nebude umelo naťahovať. Pozitívnou správou je, ak sa personalista zaujíma o vašu pracovnú náplň a úspechy.

  9. Neverbálne signály
    Neverbálne signály sú často dobrým ukazovateľom o výkonnosti pracovného pohovoru. Vnímajte správanie personalistu na základe neverbálnych signálov, sledujte, či si zapisuje poznámky, či sa usmeje a dozviete sa viac informácií o vašom pôsobení. Ak sú pozitívne, naozaj máte väčšiu šancu na úspech.

  10. Pozitívny kolektív
    Personalisti vyberajú do pracovného prostredia kandidátov, ktorí zapadnú do existujúceho pracovného kolektívu. Ak v skutočnosti máte záujem o služby alebo produkty spoločnosti o ktorú sa uchádzate, ste na ceste, aby ste zapadli medzi svojich kolegov.
Viac o téme: Rozhovor Interview Pracovný Komunikácia Pohovor Znamenia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: yahoo.careerbuilder.co.uk; red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy