Po škole do zamestnania

absolventabsolvent

Práve ste úspešne ukončili svoje štúdium. Všetky tie prebdené noci nad knihami stáli za to. Zvládli ste testy a skúšky a všetci vaši známi a priatelia vám blahoželajú k úspešnému ukončeniu štúdia. Sú však aj takí, ktorí vám tvrdia, že až teraz sa začína ozajstný život. A tak sa vydávate na cestu hľadania si svojho prvého zamestnania…

Väčšina absolventov si po ukončení štúdia čoskoro uvedomí, že nájsť si prácu nie je vôbec jednoduché. Často sa stretávajú s vetou : "nemáte prax" a dostávajú sa tak do začarovaného kruhu "bez praxe predsa prax nezískam" Ako z kruhu von?

1. Snažte sa získať prax už počas štúdia
V súčasnosti množstvo spoločnosti ponúka študijné stáže pre poslucháčov vyšších ročníkov vysokých škôl. Ak sa s ponukou miesta pre prax vo vašom odbore nestretnete, buďte aktívny vy a sami skúste osloviť podniky, kde by ste sa mohli uplatniť. Študijná stáž bude neskôr znamenať veľké plus vo vašom profesijnom životopise. Okrem toho získate množstvo osobných kontaktov a ak s vami budú behom stáže spokojní, je veľmi pravdepodobné, že budete mať šancu získať po absolvovaní štúdia v rovnakom podniku aj stále miesto.

2. Buďte flexibilní - geograficky aj profesijne
Dnešný trh práce vyžaduje mobilitu a ten, kto je ochotný sa za prácou sťahovať, má rozhodne veľkú výhodu. Netrvajte na úzkom vymedzení vašej profesie. Ak sa ponúka možnosť začať kariéru v príbuznom odbore, neváhajte. Za rok sa budete môcť preukázať praxou a bude omnoho jednoduchšie nájsť prácu zodpovedajúcu vašej kvalifikácii.

3. Neváhajte robiť rozumné kompromisy medzi vašimi záujmami a možnosťami
Nebojte sa nastúpiť na asistentskú pozíciu. Ak preukážete vaše schopnosti, určite dostanete šancu postúpiť na ďalšiu priečku firemného rebríčka. Svoju pozíciu zatiaľ nemôžete doložiť žiadnymi výsledkami, preto musíte presvedčiť inými kvalitami - ochotou, spoľahlivosťou, dobrým vystupovaním. Firma určite rozpozná váš skrytý potenciál a za nejakú dobu si možno budete hľadať svojho asistenta či asistentku.

4. Oslovte spoločnosti, ktoré zamestnávajú absolventov
Niektoré spoločnosti si chcú sami vychovať svojich budúcich manažérov a preto ponúkajú pracovné miesta práve absolventom škôl. Takéto spoločnosti si väčšinou absolventov aktívne hľadajú. Aj vy však môžete sami osloviť firmu, ktorá vás zaujala a pre ktorú by ste radi pracovali.

Neprepadajte zúfalstvu ani v prípade, že sa vydávate hľadať zamestnanie a jedinou položkou vo vašom profesijnom životopise je štúdium. Postupujte systematicky a skúste váš životopis formulovať tak, aby v ňom naozaj nechýbala žiadna maličkosť, ktorá vám môže pomôcť. Nezabudnite zdôrazniť jazykové znalosti, schopnosť pracovať na počítači (znalosť konkrétnych programov), uveďte všetky kurzy, ktoré ste kedy absolvovali aj keď možno priamo nesúvisia s vašou profesiou. Ak však vo vašom životopise nie je zatiaľ nič, čím by ste sa mohli chváliť, neposielajte ho, ale usilujte o osobnú schôdzku. Pri osobnom pohovore máte šancu, že presvedčíte o svojich kvalitách. Nebojte sa práce na dobu určitú alebo čiastočného úväzku, aj keď sa vám možno zdá neperspektívny, získavate tak toľko potrebnú prax.

Viac o téme: Absolvent
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy