Dnešní 20-roční to majú ťažšie ako generácie pred nimi: Prestaňte veriť klamstvám

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinstockphotos.com

Miera nezamestnanosti na Slovensku vzrástla na 12,1 percenta, pričom úrady práce evidujú desaťtisíce mladých ľudí a absolventov. V konkurencii, ktorá vládne na pracovnom trhu totiž často ani titul z prestížnej univerzity nedokáže zabezpečiť stále miesto. Niet divu, že ľudia po dvadsiatke zvyknú stále bývať s rodičmi. Zatiaľ čo predchádzajúce generácie si v rovnakom veku tiež užili svoje, tá najnovšia sa musí popasovať aj s ďalšou výzvou – zbaviť sa klamstiev, ktoré pozbierala po ceste. Ak sa chcete dostať z depresie spôsobenej ťažkosťami v oblasti kariéry, je načase pochopiť, že tieto tri veci vôbec nie sú pravdivé.

Som v tom sám

Hoci by už dvadsaťročný človek mal vedieť, že nie je jediný, čo sa musí ťažko predierať životom, mnoho z nás sa podobného pocitu nezbaví ešte veľmi dlho. Po rokoch strávených v škole je skutočne ťažké zaradiť sa. Všetci potrebujeme pomoc, podporu ako i výzvy, rady a povzbudenie.

Väčšina ľudí po dvadsiatke je natoľko zaneprázdnená šperkovaním svojich účtov na sociálnych sieťach a čudovaním sa, prečo životy ostatných vyzerajú očarujúcejšie ako ten ich, že si nevšímajú skutočnú pravdu. Nikto nemá taký perfektný život, aké je zdanie na Instagrame či Facebooku. Uvedomte si to a prestaňte sa trápiť.

Mal by som už byť úspešný

Ak predpokladáte, že dosiahnete obrovský úspech spojený so skvelým platom, bonusmi a množstvom obdivovateľov hneď po získaní diplomu, musíme vás sklamať. Úspech si vyžaduje čas, množstvo času. Úspech totiž nie je rýchle občerstvenie, ale umelecké dielo. Podobne ako Sixtínska kaplnka vyžaduje roky driny, bolesť, frustráciu a tisíce farieb i štetcov.

Zázraky ako v prípade Marka Zuckerberga sú veľmi zriedkavé a mnoho slávnych v dvadsiatke zažilo skôr obrovské zlyhanie.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinstockphotos.com

Som neschopný

Mladí ľudia neznášajú neúspech príliš dobre, jednoducho tak nie sú nastavení. „Najnovšia generácia dvadsiatnikov si na úspech nárokuje. Sme ním posadnutí, a teda aj veľmi súťaživí. Nevieme prehrávať  a ak sa nám čosi podobné podarí, je zrejmé, že súper podplatil rozhodcu,“ vysvetľuje  rečník Paul Angone. Mali by sme si však uvedomiť, že v tomto veku je to hlavne o strategických zlyhaniach. O ich zvládaní, najmä keď prichádzajú stále väčšie a učení sa z nich. 


Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


Viac o téme: Život Úspech Klamstvá Dvadsaťročný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy