Chcete byť v živote aj práci silným vodcom? Držte sa týchto zásad

Život nie je vždy fér. Ak žijete v domnienke, že si zaslúžite rovnaké odmeny a bonusy ako vaši kolegovia, pripravte sa radšej na to, že to tak byť nemusí. A to aj napriek tomu, že ste rovnako, alebo možno aj viac efektívni ako vaši kolegovia. Ako vodca by ste ale mali pamätať na to, že vaši podriadení si všimnú, keď budete niektorých ľudí vyvyšovať nad nich, a navyše - neprávom.

Nie je jednoduché viesť tím ľudí tak, aby všetko fungovalo naozaj presne tak, ako má. Silní vodcovia ale vedia, že tieto zásady môžu vášmu tímu naozaj pomôcť. Snažte sa preto byť k svojim podriadeným čo možno najviac spravodlivý. Pripravte sa na to, že ak nebudete konať fér, podriadení to spoznajú Ako sa ale správať tak, aby všetko fungovalo tak, ako má?

Pripravte sa na to, že zvíťazíte

Myslenie robí veľa. Ak myslíte na to, že sa vám niečo nepodarí, pravdepodobne sa tak aj stane. Ak ale svojou myseľ nastavíte na úspech, zadarí sa vám. Ak sa k vám do tímu pridajú noví ľudia treba im ukázať, ako váš tím funguje a nakoľko je pre vás dôležitý rast a spoločné fungovanie.

Tím vás bude milovať a odmeňovať to, ak jednotlivým členom budete pomáhať v ťažkých situáciách.

Opravujte všetky chyby okamžite

Nikdy nenechávajte problémy bez povšimnutia. Nečakajte na to, až bude vhodná chvíľa. Riešte problémy okamžite. Ukážte tímu, že problémy jedinca sú aj vaše problémy, a že chcete pomôcť tieto problémy vyriešiť.

Nikdy nikoho nenadraďujte a nikoho nepodceňujte

Dajte si ale pozor, aby ste zároveň tiež chválili. Nikto nechce šéfa, ktorý stále ukazuje iba na chyby a nikdy nepochváli dobre odvedenú prácu. Je potrebné byť pre tím tou najlepšou verzií seba samého. Tiež si dajte pozor na to, aby ste niekoho nenadraďovali a niekomu naopak nevedome neubližovali. Tím je na to veľmi citlivý a spozná to.

Dôležitá je komunikácia

V tíme (a nielen v tíme) je dôležitá komunikácia. O tom, čo sa podarilo, o tom, čo treba zlepšiť. Ak sa vás zamestnanci pýtajú na niečo, na čo neviete odpoveď, nemôžete jednoducho len tak odísť z kancelárie. Povedzte napríklad, že si nie ste istí, ako to v tomto prípade je a že sa pokúsite to zistiť.

Chváľte svoj tím. Ukážte ľuďom, že vám na nich záleží.

Vedeli ste, že ak sú dva rovnako inteligentné a snaživí žiaci a vy jedného stále chválite, zatiaľ čo druhému nadávajú, že sa mu niečo nepodarilo, vytvoríte tak postupne dvoch odlišných jedincov v závislosti na tom, ako ste k nim pristupovali? Z schváleného žiaka bude skutočne šikovný žiak, zatiaľ čo z podceňovaného sa stane priemerný.

Majte toto na pamäti, pretože to tak nie je iba so žiakmi.

Viac o téme: Pracovisko Líder Kariéra Kariérny rast
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, Growth

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy